Gianni Versace Retrospective in Groninger Museum

Gianni Versace Retrospective in Groninger Museum

Volgens het Groninger Museum wordt dit de grootste tentoonstelling ooit over deze Italiaanse ontwerper.

“That Dress, de jurk die zorgde voor een mediahype en actrice Liz Hurley in één klap wereldberoemd maakte, komt naar Groningen. Ontworpen door Gianni Versace en vanaf 3 december te bekijken in de grootste tentoonstelling die ooit over de modeontwerper te zien was: Gianni Versace Retrospective. Nog nooit eerder zijn er zoveel objecten uit zijn collecties en leven tentoongesteld als in het Groninger Museum.

De ontwerpen van Gianni Versace
De jurk is volgens de curatoren van deze tentoonstelling, Gianni Versace-experts Karl von der Ahé en Saskia Lubnow, hét kledingstuk om de impact van Gianni Versace als ontwerper te illustreren. That Dress is in bruikleen van Metropolitan Museum of Art in New York. Een van de andere hoogtepunten uit de tentoonstelling is de catwalk waarop de belangrijkste looks uit de Freedom collectie uit 1991 te zien zijn: de modeshow die supermodellen Cindy Crawford, Naomi Campbell, Linda Evangelista en Christy Turlington wereldberoemd maakte.

Influencers

De kracht van media begreep Gianni Versace als geen ander. Hij legde het fundament voor de rol van influencers van nu. In plaats van modejournalisten zette hij beroemdheden tijdens zijn shows front row. Hij liet ze bovendien outfits dragen op rode lopers en tijdens optredens. Rapper 2Pac droeg regelmatig zijden blouses van Gianni Versace bij optredens en trad ook op tijdens Gianni Versace’s modeshow in Milaan in 1996. Het bleek dé manier om het grote publiek te bereiken.

Meer dan ontwerpen
Naast couturestukken laat Gianni Versace Retrospective met boeken, campagnebeelden en andere objecten de veelzijdigheid en impact van de Italiaanse modeontwerper zien. De tentoonstelling is opgebouwd rond zijn bronnen van inspiratie. Iedere tentoonstellingszaal heeft een eigen, unieke aankleding. Zo is er een ruimte die de Amerikaanse popcultuur van de jaren negentig eert, met muziek van Elton John en werk van Andy Warhol. Warhol was een grote inspiratiebron voor Gianni Versace. Hij ontwierp bijvoorbeeld een op Warhol geïnspireerde popart-jurk, met de beroemde zeefdruk op de stof, die ook te zien zal zijn.”

foto: © Erik en Petra Hesmerg

Benieuwd

Ik ben heel benieuwd om meer werk te zien van deze beroemde Italiaanse ontwerper. Een modetentoonstelling – zoals nu nog over Balenciaga in het Kunstmuseum in Den Haag – sla ik niet graag over. Dus ik ga binnenkort zeker een keertje naar Groningen. Gianni Versace Retrospective is te zien vanaf zaterdag 3 december 2022 t/m zondag 7 mei 2023 in het Groninger Museum.

Wie weet treffen we elkaar!

Gianni Versace Retrospective in Groninger Museum

‘Don’t be into trends. Don’t make fashion own you, but you decide what you are, what you want to express by the way you dress and the way you live.’ ~ Gianni Versace

 

Tip voor Tweedehands

Mocht je met eigen vervoer naar Groningen gaan, heb ik nog een tip voor je. Rij even door naar De Diva in Haren (vlakbij Groningen). Het is een geweldige winkel met tweedehands kleding en accessoires. Wie weet vind je daar nog iets van huize Versace. Deze Diva is onderdeel van de Diva Winkels met vestigingen in Haren, Sneek en Zwolle. Ik vind het de moeite waard om er even voor om te rijden en ik zal de quote van Versace dan zeker in gedachten houden!

Pin It on Pinterest

Share This