nwe-coll-brilen

Vakvrouw

Els van Rossen uit Rotterdam werkt al meer dan 20 jaar als verkoop adviseur bij verschillende opticiens. Mijn laatste montuur, van Frances Klein, heeft zij voor mij gekozen. Het is niet zo dat we daar úren over gedaan hebben, sterker nog, het was de eerste die ze voor me pakte en het was meteen raak. Ik krijg er heel vaak complimenten over en ben er zelf nog steeds heel blij mee. Ik ben benieuwd hoe deze vakvrouw tot een keuze komt voor haar klanten.

els-van-rossen-sept-2016img_4998

Waar let je op op als er een nieuwe klant binnenkomt?

Els: “Ik kijk uiteraard hoe iemand eruit ziet, welke kleding iemand draagt. Maar wat ik nog belangrijker vindt is hoe iemand in z’n geheel op mij overkomt. Door middel van een leuk gesprek zoek ik raakvlakken. op die manier laat iemand meer van zichzelf zien. En ik krijg er een duidelijker beeldvan wat bij iemand zou kunnen passen. Vervolgens luister en kijk ik heel goed naar iemands reactie bij het passen van een bepaald montuur. Daar kan ik enorm veel van aflezen. Dat geeft richting aan mijn advies. Ik wil ook weten waarom iemand een bepaalde bril niet wil. Kortom, goed kijken, luisteren en vragen stellen is de enige manier om een goed advies te kunnen geven. Daarom zit de juiste bril voor mijn klanten bij de eerste drie tot maximaal vijf brillen die ik laat zien. Ik zie collega’s wel eens de hele winkel overhoop halen. Daar wordt een klant alleen maar onrustig van en ziet dan door de bomen het bos niet meer.”

Is de gezichtsvorm belangrijk voor de keuze?

“Volgens de klassieke ‘regels’ passen bepaalde vormen niet bij iemands gezicht. Een van die regels is dat bij een rond hoofd geen rond montuur past. Maar als een rond model toevallig wel bij iemands persoonlijkheid past, kan het juist fantastisch staan. Dus die regels zijn niet leidend bij mijn advies. Ik kijk veel meer naar iemand als persoon. Het belangrijkste is dat een goed montuur je persoonlijlheid ondersteunt.”

Hoe vaak koop je zelf een nieuw montuur?

“Als ik een montuur zie dat ik mooi vind en waarvan ik denk dat het iets toevoegt, koop ik het. Ik draag het liefst m’n zwarte ronde bril, omdat ik ook heel veel zwart/witte kleding draag. Maar ik heb ook een grote ronde in pastel tint. Die draag ik bij voorkeur bij kleding in andere kleuren. Een goed montuur is een soort verlenging van je persoonlijkheid, zeker als je al wat ouder bent. Je moet het ook zien als een mooi accessoire. Iris Apfel is een goed voorbeeld, zij is op dat gebied mijn stijlicoon.”

Iris Apfel

Zijn er nieuwe trends?

“Er komen steeds meer metalen brillen en daarnaast jaren 90 modellen (ovaal). Maar het zal nog wel even duren voordat het doorzet.”

Wat vind je het leukste van je vak?

“Het aller allerleukst vind ik om de mens achter de bril te leren kennen!”

 

 

Wil je op de hoogte wilt blijven van nieuwe berichten? Schrijf je dan in voor mijn tweewekelijkse nieuwsbrief met de beste artikelen.

[mc4wp_form id=”19136″]