Grijs haar: natuurlijk mooi! Hoe krijg je dat?

Grijs haar: natuurlijk mooi!

Natuurlijk is grijs haar mooi, maar hoe krijg je dat? Het valt mij op dat steeds meer vrouwen ervoor kiezen om hun haar niet langer te verven. Ook een van mijn schoonzussen is onlangs overstag gegaan. Jarenlang kleurde ze haar haar, het was altijd heel goed verzorgd en er was nooit een spoortje van uitgroei te bekennen. Daar zorgde haar man (mijn broer) wel voor, hij is tenslotte kapper. Toch heeft ze nu besloten het niet langer te verven, ze heeft inmiddels een prachtige, bijna witte haardos. Het staat haar prachtig!

Ik heb mijn haar nooit helemaal laten verven, maar beperkte het tot blonde highlights. Dus toen ik jaren geleden besloot om dat ook maar achterwege te laten, kleurt mijn haar langzaamaan grijzer en grijzer. Ik vind het wel spannend om dat proces te zien. Alhoewel het van mij soms best iets sneller mag. Daar kom ik later op terug. Ik krijg vaak de vraag hoe je dat nou het best kunt aanpakken als je je haar wel verft. Ik heb verschillende vrouwen gefotografeerd die inmiddels grijs of zelfs wit zijn. Natuurlijk heb ik deze en gene gevraagd hoe het proces bij hen is verlopen. En ik heb het voorgelegd aan een vakvrouw.

Grijs haar: natuurlijk mooi! Hoe krijg je dat?

Advies expert

Mijn kapper – Janine van Salon54 in Haarlem – heb ik ook om advies gevraagd wat je het best kunt doen als je het wilt laten uitgroeien.
Janine: “Als je hebt besloten om je haar niet langer te verven, hou er dan rekening mee dat je haar ongeveer 1,5 tot 2 cm per maand groeit. Dat betekent dat als je een kort koppie hebt, het vrij snel gaat. Heb je lang haar, dan is afknippen een mogelijkheid. Het is rigoreus, maar wel de snelste en minst bewerkelijke optie. Heb je lang haar en wil je dat zo houden, moet je toch wat meer geduld hebben. Als je het laat uitgroeien, gaat het er op een zeker moment een beetje gek en onverzorgd uitzien. Maar er zijn wel een paar trucjes die je kunt toepassen, zodat de uitgroei minder storend is. Je zou heel veel highlights kunnen laten zetten en daarna de kleur ’tonen’ met een asgrijze tint. Het komt dan meer in harmonie met je grijze uitgroei. Ik adviseer om deze behandeling elke twee maanden te doen. Het grijs krijgt daardoor langzaamaan de overhand en op een gegeven moment zie je nauwelijks meer verschi”

Tip van Peggy

Grijs haar: natuurlijk mooi! Hoe krijg je dat?

Peggy Weijergang (1952) heb ik ook voor mijn boek Oog voor Stijl geïnterviewd over haar kledingstijl. En natuurlijk kwam ook haar prachtige grijze haar ter sprake. Peggy: “Mijn haar heb ik heel lang laten verven, maar op een gegeven moment was de ‘landingsbaan’ na twee weken alweer zichtbaar. Een vriendin die met hetzelfde probleem kampte liet grijze highlights zetten door haar kapper. Daar ben ik toen ook mee begonnen, het moest uiteraard een aantal keren herhaald worden. Maar je krijgt daardoor een heel natuurlijke overgang naar je eigen haarkleur. Al met al heeft het zo’n anderhalf jaar geduurd totdat ik helemaal grijs was. Ik ben er nu echt heel blij mee.”

Lowlights

Grijs haar: natuurlijk mooi! Hoe krijg je dat? Grijs haar: natuurlijk mooi! Hoe krijg je dat?

Marjo: (1949) “Mijn haar werd al vroeg grijs… net als van m’n moeder trouwens. Ik was in de dertig en heb het jaren laten verven. Een jaar of acht geleden heb ik het laten uitgroeien. Het grijs past nu beter bij m’n leeftijd. Om het iets ‘spannender’ te maken voegt mijn kapper af en toe wat l’low lights’ toe. Ik merk wel dat ik me nu met m’n grijze coupe iets meer moet opmaken.”

De tip van Henny

Grijs haar: natuurlijk mooi! Hoe krijg je dat?

Henny Waalwijk (1948) woont in Antwerpen, ik heb haar vaker gefotografeerd , niet alleen voor mijn blog. Omdat Henny zo’n heel eigen stijl heeft, waarbij haar kapsel zorgt voor een echte ‘signature look’, heb ik haar ook gefotografeerd en geïnterviewd voor mijn boek. Ze deelt haar tip met plezier: “Ik ben donker van nature, maar heb m’n haar lang blond geverfd. Tot ik op een dag vond dat het blonde totaal niet meer bij me paste. Ik ben toen Wella zilver shampoo gaan gebruiken. Dat heeft het proces versneld en door die shampoo vervaagde ook snel de gele gloed. Deze coupe is tot stand gekomen in overleg met mijn geweldige kapster: Mari d’Or. Je moet een kapper de tijd geven om je te leren kennen en te ontdekken wat bij je past. En voor het onderhoud gebruik ik nog steeds Wella zilvershampoo.”

Omdat het van mij ook allemaal wel iets sneller mag, ga ik deze tip van Henny uitproberen en ga op zoek naar een winkel waar ze Wella shampoo verkopen. Ik ben benieuwd naar het resultaat. Ik hou je op de hoogte!

Helaas: de Wella shampoo die zo goed werkt bij Henny, is voor mijn haartype kennelijk niet zo geschikt. Het wordt er erg stug en droog van heb ik gemerkt. Daarom ben ik weer overgestapt op de shampoo die ik al eerder gebruikte: Redken color extend blondage

Ben je nieuwsgierig geworden naar het boek? Het is inmiddels bij alle boekwinkels in Nederland te bestellen én in België bij Standaard Boekwinkels. Mocht je graag een gesigneerd exemplaar willen kan dat natuurlijk ook door een mailtje naar mij te sturen: misjabeijers@gmail.com Ik zorg er dan voor dat je het (zonder verzendkosten) krijgt toegestuurd.

Oog voor Stijl
Unieboek | Het Spectrum
ISBN 978 90 00 36899 0
€ 24,99

Het is ook te bestellen via Bol.com (zonder verzendkosten)

Koop bij bol.com

 

Pin It on Pinterest

Share This