Hoe je van je alledaagse kleding een feestje maakt

De heel eigen stijl van Hanne Hagenaars

Hanne Hagenaars schri­jft essay’s, maakt ten­toon­stellin­gen en gaf jaren­lang les aan diverse (kunst)academies. Wat ben ik blij dat ik onlangs van verschillende kanten werd gewezen op haar Instagram account: La Fête Garderobe. Hanne heeft een heel eigen stijl en plaatst hierop foto’s van haar verrassende combinaties. Ze geeft tips en schrijft daar fijne ‘no-nonsense’ teksten bij. Elk bericht wordt steevast afgesloten met de tekst: “Hoe je van je alledaagse kleding een feestje maakt, voor vrouwen van vijftig en plus.” Ik probeer er zelf ook altijd een feestje van te maken, daarom ben ik blij dat ik haar in Amsterdam kan ontmoeten!

Hoe je van je alledaagse kleding een feestje maakt

Het gaat om details

Het is niet uit de lucht komen vallen, Hanne blijkt altijd al interesse in mode en kleding te hebben gehad. Hanne: “Ik heb altijd wel gevoel voor kleding gehad en ik houd ervan om te combineren. Ik schenk er altijd aandacht aan om er leuk uit te zien. In het eerste tijdschrift over kunst – dat ik samen met studenten maakte – ‘The dummy speaks’ (2000) –  had ik ook een moderubriek. Soms maakte ik ‘streetstyle’ foto’s en ik knipte allerlei bijzondere details uit tijdschriften. Zoals sokken, riempjes en schoenen. Om te laten laten zien dat je daarmee goed kunt spelen en combineren. Want als je er goed uit wilt zien gaat het niet om grote dingen, het gaat om details.”

Hoe je van je alledaagse kleding een feestje maakt

Vrouwen en ouder worden

Mister Motley is de naam van het tweede tijdschrift (2004) dat Hanne bedacht en waarvan ze jaren hoofdredacteur was. Hanne: “Mister Motley verschijnt nu digitaal en ik lever nog met enige regelmaat bijdragen. Zoals het essay dat ik in 2021 schreef onder de titel: ‘Vrouwen en ouder worden: the legs are the last to go‘. Aanleiding daarvoor was mijn bezoek aan een symposium in Londen. Net voor aanvang liep een vrouw de volle zaal binnen en alle ogen volgden haar. Want ze was heel opvallend gekleed, als een paradijsvogel, met veel kleuren en een grote tulband. Na afloop nam ze het woord en vertelde waarom ze hiervoor koos. Het bleek haar wapen in de strijd om zichtbaarheid. Ik had – net zoals veel anderen – ook een beetje zitten gniffelen toen deze dame binnenkwam. Later bedacht ik dat het juist goed is om als oudere vrouw de aandacht weer op te pakken. Het hoeft niet zo uitbundig, maar goed gekleed in een eigen stijl helpt ook”.

Beeld

“Op dit eerste artikel kwamen zoveel reacties dat ik als antwoord hierop Geen lege huls schreef. Ik ben het eens met één van de reacties dat het innerlijk heel belangrijk is. Maar ik vind dat je tegelijkertijd ook aandacht mag besteden aan je uiterlijk. We worden omringd door het beeld van jongeren, maar ik zou willen dat er ook meer aandacht komt voor de schoonheid van oudere vrouwen. Smaak wordt gevormd door wat je steeds ziet. Meer beeld van oudere vrouwen zal er voor zorgen dat er anders en positiever naar ons gekeken wordt en de ideeën daarover bijgesteld worden. Ik heb nog steeds plannen om over dit onderwerp een tentoonstelling te maken. Ondertussen ben ik voor de lol vast een Instagram account begonnen onder de naam: La Fête Garderobe, tegen die onzichtbaarheid.”

Maken en vermaken

Hanne: “Mijn stijl is wel veranderd. Vroeger droeg ik graag zwart, maar nu ik ouder word kies ik – ook in verband met meer zichtbaarheid – liever voor kleur. En ik toon meer lef door het combineren van verschillende patronen. Ik heb nooit een giga kledingkast gehad. Ik heb een bepaald palet van kleuren in mijn garderobe – groen, geel en blauw –  waarmee ik onderling goed kan combineren.” Hanne kruipt de laatste tijd graag achter de naaimachine om iets te (ver)maken. Hanne: “Deze winterjas heb ik samen met ontwerper Duran Lantink vermaakt. De kraagloze puffer was een miskoop. Duran verzon er de extra groene stukken aan de onderkant bij, maakte het model ruimer door een stuk stof extra onder de mouwen en voegde de opranje capuchon toe. Met hulp van zijn stagiaires zette ik alles in elkaar. ”

Uniform

Hanne: “Ik ben erg op comfort gesteld. Sinds de lockdown draag ik vaker broeken in plaats van kousen, ook onder een jurk of rok. Zoals deze broek die ik zelf heb gemaakt. Aida van naaicafé De Steek hielp me om van een van mijn broeken een patroon te tekenen. Daarmee kan ik nu eindeloos zelf aan de slag. De laatste tijd blijven mijn schoenen met hakken vaker in de kast, ik geef nu de voorkeur aan sneakers. Ik houd van laagjes en kraagjes: onder een t-shirt of kraagloze jurk draag ik graag een bloesje met kraag. Ik vind het leuker staan en geeft ook meer mogelijkheden om verschillende combi’s te maken. Daarover heen draag ik graag vestjes, ideaal omdat je – als het te warm wordt – makkelijk weer in je tas kunt stoppen. Mijn stijl is mijn uniform: vestje, bloesje, rok en broek.”

Opbergen

Hanne laat me haar zelfgemaakte schoenen- en accessoires kasten zien. Een prachtig systeem: de schoenen zitten in identieke dozen met daarop een Polaroid fotootje van de inhoud. Voor de accessoires heeft Hanne gebruikte fruitdozen in een lage stellingkast geschoven, waardoor een soort ladenkast is ontstaan.

Ontwerpers

Hanne koopt meestal tweedehands, soms online, maar het liefst in een fysieke winkel. Een van haar favoriete adressen is Tamago in Amsterdam, maar ze neust ook graag op de Noordermarkt. Hanne: “Een favoriete ontwerper heb ik niet, alhoewel ik geniet van de prachtige kleuren van Dries van Noten. Wel vind ik het leuk om van kunstenaars die net van de academie komen iets te kopen. Zoals deze roze shawl van Baby Reni en de shawl van de bekendere Grayson Perry, al kocht ik die toen hij nog niet zo beroemd was.”