Happy 60+ voor Margriet

Happy 60+ voor Margriet

Visagist Wilma Scholte (links op de foto) en stylist Ora Bollegraaf.

Dromen en plannen maken

Dromen en plannen maken voor de toekomst, hoort dat alleen bij twintigers? Zeker niet, dit hoort juist ook bij de nieuwe generatie zestigers! Zo blijkt uit het onderzoek dat het tijdschrift Margriet heeft gehouden in samenwerking met Bureau Vijftig. De uitslag van dat onderzoek luidt: ’60+ vrouwen doen nog alleen maar dingen die ze leuk vinden’. Onlangs werd in Margriet dit onderzoek gepresenteerd onder de titel: Happy 60+ dromen, plannen maken en genieten. Voor dat artikel werd ik ook geïnterviewd en gefotografeerd. Hieronder de tekst van het interview door journalist Liesbeth Smit.

 

Interview Happy 60+ voor Margriet

“Misja Beijers (70) is fotograaf en modeblogger op misjab.nl. Ze heeft een vaste stijlrubriek in tijdschrift ZIN waarin ze zich richt op vijftigplussers en schreef (o.a.) het boek Oog voor stijl (2019). Die carrière startte ze na haar 61e.

“Een aantal jaren geleden werd ik door een van mijn dochters op straatfotografie gewezen. Heel leuk, maar het viel me op dat er vooral jonge mensen werden geportretteerd. Dus heb ik een cursus gevolgd bij Fotogram in  Amsterdam, ben een blog gestart en heb een Instagram account aangemaakt. Ik dacht: jonge mensen zien we overal, ik richt me op mensen van boven de vijftig. Nu ben ik fotograaf en blogger; de groep die ik fotografeer is heel zelfbewust. Ze profileren zich steeds beter via kleding, werken langer door en blijven vaak ook fitter dan vroeger.

Lippenstift

Vroeger was je oud op je zestigste, maar die tijd is voorbij. Dat zie ik ook aan mezelf: ik wil helemaal niet stoppen met werken. En ook op deze leeftijd willen veel mensen er mooi uitzien. Natuurlijk zie ik nog steeds weleens beige regenjassen, maar dat verandert ook. Zelf krijg ik vaak complimenten over wat ik aanheb, andersom doe ik dat ook. ‘Wat een mooie jas draag je’ is een leuke manier om in gesprek te raken en soms ontfutsel ik tips. Zoals: als je geen make-up draagt, maakt een beetje lippenstift een enorm verschil. En accessoires zijn ook belangrijk, ze maken kleding spannender. Nagellak kan dat trouwens ook al doen, je hoeft geen grote gebaren te maken om er stijlvol uit te zien.”

De tijd mee

“Ik houd mijn hele leven al van kleding, als kind was ik er al heel zuinig op. Nog steeds weet ik precies wat ik mooi vind, ik hol niet achter de mode aan. Dat wil niet zeggen dat het niet fashionable is wat ik doe, wel dat ik mijn stijl vooral in details en kleurgebruik zoek. Ik ben al jaren een groot voorstander van tweedehands, daar komt ook steeds meer aanbod in. Sonja Barend heb ik altijd in de gaten gehouden, ook nu nog. Ze verhult niet dat ze ouder wordt en ze heeft een geweldig oog voor sieraden. Als je ouder wordt leer je dat beter herkennen, denk ik. Gelukkig hebben we de tijd ook mee, ik heb niet de indruk dat ik vanwege mijn leeftijd wordt weggezet door jongere mensen. Wat ik doe word ook steeds normaler, dat heeft ook met nieuwsgierigheid te maken. Want je moet niets, maar ik vind het fijn om bezig te blijven. Daarom ga ik nu video’s leren maken: dan kan ik de mensen die ik ontmoet nog beter laten zien. Hoe dat uitpakt weet ik niet, maar ik begin gewoon. Dan heb ik in ieder geval plezier gehad.”

 

Feestje

Een ‘Happy 60+’ ben ik doorgaans altijd, maar zeker op deze dag, want zo’n photoshoot is echt een feestje! Je wordt vakkundig opgemaakt en er hangt speciaal voor jou gekozen kleding klaar. Toevallig ken ik zowel visagist Wilma Scholte als fotograaf Esther Gebuis van de tijd dat zij ook voor Zin magazine werkten. Stylist Ora Bollegraaf koos de kleding voor deze fotoshoot (alles bij Zara). Ik zou zelf niet zo snel op oranje komen, maar ik vond deze ton-sur-ton combinatie verrassend goed gekozen. Inclusief de ‘high heels’ die wel erg mooi bij het geheel passen. Ik draag zelf al jaren geen hoge hakken meer, dus ik had wel een beetje hulp nodig bij het aantrekken ervan. De armband met een streepje oranje had ik van huis uit meegenomen, net zoals de witte ring en kwamen goed van pas (allebei tweedehands gekocht). Zo zie je maar weer, af en toe moet je je ook wat kleurkeuze betreft laten verrassen en kom je op nieuwe ideeën.