Haute Bordure in het Fries Museum
Wat is het heerlijk om te merken dat er weer volop tentoonstellingen worden georganiseerd. Ik maak ook graag plannen voor het voorjaar, tenminste voor het moment dat we weer iets vrijer zijn om te reizen. Voor mij staat o.a. Leeuwarden op het programma. Ik wil heel graag naar het Fries Museum waar de tentoonstelling Haute Bordure te zien is vanaf 13 februari. Een expositie die laat zien dat borduren meer is dan decoratie. Vrouwen én mannen hebben door de eeuwen laten zien dat ze zich met borduurwerk kunnen onderscheiden. We kunnen er met gouddraad geborduurde schoenen uit 1620 zien tot een eigentijds cat suit van Jan Taminiau (zie foto), van top tot teen bedekt met pailletten. Alleen al voor dit pak zou ik gaan!
Populair
“In de tentoonstelling ontdek je de rijkdom die met borduurwerk gepaard gaat, met luxe materialen als gouddraad, zijde en zoetwaterparels, maar ook het vakmanschap en de honderden uren die soms nodig zijn om een kledingstuk te decoreren. Bovendien markeert fijn, wit borduurwerk belangrijke levensmomenten als geboorte, doop en huwelijk. ” aldus de website van het museum. Dat borduurwerk ook nu populair is zag ik onlangs tijdens de inauguratie van President Biden in Washington. Ella Emhoff – (stief)dochter van vice president Kamela Harris – droeg voor de gelegenheid een fantastische, geruite jas van Miu Mi, waarvan de schouders waren bewerkt met tientallen kraaltjes.
Haute bordure van toen en nu
In de tentoonstelling zijn, naast de unieke eigen collectie, veel historische en eigentijdse stukken te zien van verschillende musea. Zoals o.a. van het Rijksmuseum in Amsterdam, het Centraal Museum in Utrecht en het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Daarnaast is er ook werk te zien van diverse hedendaagse ontwerpers als Viktor & Rolf, Dries van Noten en Claes Iversen.”
Kostbaar
“Je uitdossen in geborduurde mode was lange tijd alleen aan de elite voorbehouden: het arbeidsintensieve vakmanschap en het gebruik van luxe materialen maakten borduurwerk een kostbaar statussymbool. Door toenemende welvaart konden ook 17de eeuwse burgers zich in rijkversierde kleding steken.” Een kledingstuk dat verfraaid is met borduurwerk is nog steeds kostbaar omdat het zo arbeidsintensief is. Maar een jasje of blouse zelf verfraaien is ook een mogelijkheid. Op de website lees ik dat bij de tentoonstelling een uitgebreid activiteitenprogramma is georganiseerd. “Zo kan iedereen, van beginner tot expert, aanschuiven bij de interactieve borduurinstallatie van kunstenaar Floor Nijdeken in de hal van het museum. Er ontstaat een gezamenlijk borduurwerk waaraan iedereen een steekje kan bijdragen. Daarnaast kun je een van de masterclasses van Crafts Council Nederland volgen. Geschikt voor liefhebbers van textiel, mode en ambacht met enige borduurervaring. In de museumwinkel zijn bovendien alle benodigdheden te vinden om zelf aan de slag te gaan.”
Proberen
Zo’n workshop is voor mij als beginner natuurlijk iets te hoog gegrepen, maar ik kan in ieder geval wel meewerken aan het gezamenlijke borduurwerk. Dat lijkt me een uitgelezen kans om het te proberen. Als het bevalt kan ik natuurlijk een starters pakket kopen in de museumwinkel. Dus op naar Leeuwarden.
De tentoonstelling is te zien van 13 februari t/m 18 juli 2021
Fries Museum
Wilhelminaplein 92
8911 BS Leeuwarden
Geopend: dinsdag t/m zondag 11.00 – 17.00 uur
Tickets
Online lezing Vrije Academie
De Vrije Academie organiseert ook voor deze tentoonstelling een online lezing die door Birthe Weijkamp wordt gegeven. Je kunt je hiervoor aanmelden bij de Vrije Academie en met onderstaande code krijg je 10% korting.
MISJA-BORDURE
De data voor deze lezingen zijn: woensdag 21 april van 20.00-21.00 uur en zaterdag 22 mei van11.00-12.00 uur. Ik heb me inmiddels opgegeven voor woensdag 21 april. Wie weet zien we elkaar!
Een andere mode tentoonstelling (ook met korting voor de online lezing door de Vrije Academie) is te zien in het Centraal Museum in Utrecht: Voices of Fashion
Héél veel zin in om dit te zien. Fijn ook dat er weer iets moois in het noorden is, bedankt voor de tip.
dank voor je snelle reactie! Ja, ik ben ook blij dat musea gewoon doorgaan en mooie exposities maken.
Prachtig… En nu maar hopen dat de gelegenheid bestaat om het in REALLIFE waar te nemen……
We blijven positief, ik ga ervan uit dat we het gaan zien!