Het nieuwe boek van Tziporah Salamon: The art of dressing

door MisjaB

De titel van het boek van Tziporah Salamon is veelzeggend: The art of Dressing. Ageless, timeless, original style. In Nederland is deze stijl icoon misschien (nog) niet zo bekend als bijvoorbeeld Iris Apfel. Daar zal ongetwijfeld verandering in komen. Het is een vrouw die van nature gevoel heeft voor kleur en stijl en dit in de loop der jaren absoluut verfijnd heeft. Ze vertelt dat ze soms een kledingstuk koopt (meestal vintage of tweedehands) en het soms jaren duurt voordat ze het precies zo kan combineren met andere aanwinsten zodat het samen een perfecte outfit vormt. En hoe ze daar van kan genieten!

Stijl adviezen en tips

Als mensen vragen wat voor werk ze heeft, is haar antwoord de laatste jaren steevast: “I dress”. Voor haar is daarmee alles gezegd. Dat betekent overigens niet dat ze alleen bezig is om zichzelf te kleden. Ze geeft regelmatig master classes met als titel: ‘The art of dressing’. Daarnaast organiseert ze lezingen, een soort one-woman show: ‘The fabric of my life’. Uiteraard wordt daarbij ook veel beeld getoond. Voor Lanvin stond ze model in een van de advertentie campagnes. In dit boek, dat in 2017 verschenen is, deelt ze o.a. haar stijladviezen en -tips.

Het nieuwe boek van Tziporah Salamon: The art of dressing

New York

Tziporah Salamon woont in New York en is een opvallende verschijning in het straatbeeld. Meestal fietst ze door de stad, in een van haar prachtig samengestelde creaties. Vaak ook met een fiets die qua kleur past bij haar outfit. Ze wordt dan ook met enige regelmaat gefotografeerd. Dat werd ze ook door de beroemde fashion/straatfotograaf Bill Cunningham. Na zijn vrij plotselinge overlijden vertelde Tziporah mij over het ontstaan van hun vriendschap.

Het nieuwe boek van Tziporah Salamon: The art of dressing

From Berkeley hippie to New York Chic

Veel aandacht is er in het boek voor het ontstaan van haar liefde voor kleding. De rol die haar ouders daarin gespeeld hebben en hoe ze zichzelf in de loop van de jaren heeft ontwikkeld op dat gebied. Hoe haar stijl is gegroeid van hippie naar New York chic. Daarnaast heeft ze een aantal vrouwen geïnterviewd. Vrouwen die net als zijzelf ook een passie voor kleding hebben. Zoals kunstenares Beatrix Ost, Valerie von Sobel en Amy Fine Collins. Deze laatste schrijft o.a. voor Vanity Fair over design, fashion en vintage. Toen ik haar foto’s in het boek zag dacht ik meteen: “Die dame heb ik eerder gezien”. Hieronder twee foto’s van haar die ik in 2015 maakte in New York tijdens de Fashion Week.Toevallig droeg ze toen dezelfde creatie als op de foto’s die in het boek staan.

 

Enrica Caretti

Op de kleding van Tziporah raak je niet snel uitgekeken, ze heeft zoveel oog voor mooie kleurcombinaties en details. Het is dan ook een boek dat inspireert en het nodigt uit om af en toe weer opnieuw door te bladeren. Alle vrouwen die erin staan gaan bijzonder gekleed, maar naast Tziporah is de, van oorsprong Italiaanse, Enrica Carretti mijn favoriet. Op deze foto draagt ze een oude Japanse brandweermannen jas, gecombineerd met parels en Adidas sneakers. Wat een vondst!

Het nieuwe boek van Tziporah Salamon: The art of dressing

Illustraties

Het nieuwe boek van Tziporah Salamon: The art of dressing

Mode illustraties worden niet zo vaak meer gebruikt, dus verrassend dat er In dit boek verschillende staan. Ze zijn gemaakt door Nadeesha Godamunne, bekend onder de naam Mokshini. Ik hou er erg van en vind het een fantastische aanvulling op de foto’s.

The art of dressing
Rizolli International Publications

  • Engelstalig
  • Hardcover
  • 9780847858521
  • januari 2017
  • 239 pagina’s

Ook te bestellen via bol.com voor € 29,99