Musical

Mariël Ellens (1959):  “Er zit iets theatraals in mij… de hele lagere schooltijd keek ik uit naar de afscheidsmusical in de zesde klas…

Met een hoed maak je snel contact | MisjaB.nl

 

“Het was gebruikelijk dat de leerlingen hiervoor zelf de kleding en decors maakten. Alleen mijn klas kreeg, om onduidelijke redenen, nooit zo’n afscheid. Dat was een grote teleurstelling. Om toch met die creativiteit aan de slag te kunnen heb ik in het verleden aan theater en theatersport – improvisatie theater – gedaan. En ik heb er een passie voor kostuumdrama’s aan overgehouden.”
hoeden | MisjaB.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uitdaging

 

“Ik heb pas geleden de documentaire van Iris Apfel gezien. Ik vind haar zó’n inspirerende dame. De manier waarop zij heel verschillende kledingstukken met elkaar weet te combineren. Een heel duur merk met iets uit een tweedehandswinkel. Dat doet ze ook zo met haar accessoires. Net zoals met alle sieraden die ze draagt. Duur en goedkoop, ze durft het allemaal bij elkaar te dragen. De manier waarop zij alles combineert vind ik geweldig en heel inspirerend. Zo wil ik ook graag naar mode en kleding kijken. Ik heb niet de middelen om dure kleding te kopen. In tweedehands winkels vind ik toch vaak mooie spullen waarmee ik goed kan combineren. Ik vind het een uitdaging om er op die manier toch goed uit te zien.”


hoeden | MisjaB.nl

Geschiedenis mode

Mode betekent voor mij creatief combineren. Door mijn achtergrond (kunstgeschiedenis) ben ik ook geïnteresseerd in de sociaal-economische geschiedenis ervan. Vandaag draag ik bijvoorbeeld een culotte. Ik vind het leuk om te weten dat het oorspronkelijk een 18de eeuwse mannenbroek voor aristocraten was. Na de revolutie noemde het Franse volk zich dan ook vol trots sansculottes. Anno 2016 is de culotte opnieuw in de mode.

met een hoedop maak je snel contact | MisjaB.nl

 

Hoeden maken

Ik zou graag zelf hoeden kunnen maken. Ik draag ze namelijk heel graag. Ook toen ze niet zo in de mode waren. Het is me opgevallen dat als ik een hoed of pet draag, mensen me sneller aanspreken. Ik krijg er vaak complimentjes over. Niet zo lang geleden werd ik op straat aangesproken door hoedenmaakster Minca Nijboer (de Zutphense hoed). Sinds die tijd treffen we elkaar regelmatig, we hebben tenslotte dezelfde interesse. En wie weet leert zij mij nogeens de kneepjes van het vak. Dus mijn advies: als je het leuk vindt  om een praatje te maken, zet dan een hoed of pet op. De pet die ik vandaag draag is trouwens ook door Minca gemaakt.”


Mariël Ellens (1959) is kunsthistorica en woont in Zutphen. Ik heb haar gefotografeerd in, misschien wel, de mooiste fietstunnel van Nederland.

Hoeden | MisjaB.nl

Dit is ook een van de creaties van de Zutphense hoed