Lenny Moeskops

Lenny (1940) is creatief: ze fotografeert, danst en acteert. Haar laatste project is een kookboek: Wat eten de buren. Onder het motto: ‘Wat is er leuker dan bij je buren in de pannen te gluren’. Het is een kookboek met recepten uit allerlei verschillende culturen. Lenny schreef de (wereld)recepten van gewone koks en kokkinnen op. Waarna ze portretten van de koks fotografeerde. Voor elke kok maakte ze, met (een deel) van de gebruikte ingrediënten, een passend hoofddeksel.
Het boek is rechtstreeks te bestellen via: Lemo Fotografie (€ 20)

watetendeburen4

De hoeden van Lenny

Lenny is een zeer creatieve dame en bruist altijd van de ideeën. Ze maakt kleding en ze heeft in het verleden veel hoeden gemaakt. Ze weet bovendien de hoeden te dragen! In haar huis in Amsterdam heeft ze een grote ruimte die ze als atelier gebruikt. Hier staan ook al haar hoeden en de meest bijzondere kledingstukken die ze in de loop der jaren gemaakt heeft. Zij laat het ons zien: hoeden maken de vrouw!

hoeden maken de vrouw | MisjaB.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een verhaal bij elke hoed

Het is zo leuk om al die hoeden bij elkaar te zien. We lopen er langs en over elk exemplaar heeft ze wel iets te vertellen.
Lenny: “Deze oranje is een van m’n meest uitbundige hoeden, die heb ik gemaakt van wirwar en synamay. Beide materialen worden vaak gebruikt om hoeden te maken. Het is een feestelijk, bijna carnavalesk exemplaar geworden, waar ik ook veel tule in heb verwerkt.

Diva

mb8-IMG_5720

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit vilten hoedje, afgezet met pareltjes, geeft een soort Hollywood sfeer. Als ik het op zet, voel ik me een diva. Dat wordt natuurlijk versterkt door de boa die ik erbij draag.

Feest

Deze is net zo feestelijk als de oranje hoed, maar door de kleurkeuze iéts minder uitbundig.

hoeden maken de vrouw | MisjaB.nl Hoeden maken de vrouw | MisjaB.nl
Net als de oranje hoed is deze ook gemaakt van wirwar en sinamay, in combinatie met tule en zwarte ‘veren’.

à la Frida Kahlo
Hoden maken de vrouw | MisjaB.nl

Frida Kahlo heeft mij geïnspireerd voor dit model met lange vlecht. Ik had er ook een bijpassende jurk bij gemaakt. In de tijd dat ik veel hoeden maakte, heb ik ook vaak aan wedstrijden meegedaan. Zo ook met dit exemplaar.

Venetië
hoeden maken de vrouw | MisjaB.nl  hoeden maken de vrouw | MisjaB.nl

‘Maak een hoed met een verwijzing naar een stad of land in Europa’ was de opdracht van de wedstrijd waarvoor ik dit hoedje heb gemaakt. Ik koos ‘Venetië’ en heb er blauwe en turquoise veren voor gebruikt. Doordat de veren deels over het gezicht vallen verwijst het ook naar Venetiaanse maskers.

 

Vilt

mb-IMG_5798

Dit is een heel eenvoudige vilten hoed. De gaatjes die ik er in verschillende formaten in heb gemaakt, geven een leuk effect en mooie lichtval op het gezicht.

Zoeloes

mb-IMG_5750  hoeden maken de vrouw | MisjaB.nl
Deze hoed van raffia heb ik gemaakt na een reis door Zuid Afrika. De Zoeloes hebben mij hiervoor geïnspireerd. Het rode lusje is er uit heel praktisch oogwenk aangemaakt: het wordt gebruikt om de hoed te kunnen ophangen aan een spijker aan de muur.

Vogeltje

Hoeden maken de vrouw | MisjaB.nl  hoeden maken de vrouw | MisjaB.nl
In een winkeltje heb ik dit oud roze veren vogeltje opgescharreld, het is heel teer. Door de voile wordt het diertje een beetje beschermd, als in een kooitje.

Ondeugend

hoeden maken de vrouw |MisjaB.nl  hoeden maken de vrouw| MisjaB.nl
De zwart/wit vegen zaten al in het vilt. Ik heb er gebruik van gemaakt en de pet zo gesneden dat de vegen goed tot hun recht komen.
Ik kan ‘m ook andersom dragen, dan heb ik een sort pothoed. Het is daardoor een heel draagbaar exemplaar geworden.

Hollywood

mb-IMG_5815
Dit glamorous exemplaar heb ik ook gemaakt voor een wedstrijd. Het thema was ‘Filmsterren’. Het materiaal dat ik heb gebruikt is sinamay, afgezet met witte veren. Op de rand staat ook het woord ‘Hollywood’.

Inuït

hoeden maken de vrouw | MisjaB.nl  hoeden maken de vrouw
De Inuit hebben mij geïnspireerd om dit zwart witte hoedje te maken. Het leer en de zwarte gitjes heb ik gecombineerd met kunstbont. Ik werk nooit met echt bont.

Ben je geïnspireerd door Lenny en wil je zelf ook een hoed maken? Deze site geeft leuke en nuttige tips:
http://www.hoedenenzo.nl/materiaalgebruik-voor-het-maken-van-een-hoed.html

 

 

Pin It on Pinterest

Share This