MisjaB.nl

In het centrum van Amsterdam (St. Jansstraat, vlak achter De Bijenkorf) zit de winkel en het atelier van hoedenontwerpster Mirjam Nuver (1962). Het is niet zo’n grote winkel, maar met heel veel sfeer én heel veel hoeden, petten en mutsen. In allerlei kleuren en materialen. Voor feesten, voor alledag, voor alle seizoenen.

 

Zo moeder, zo dochter…

“Mijn moeder was modiste en had haar eigen winkel in Groningen, ik hielp haar graag op zaterdagen. Maar het was helemaal niet mijn bedoeling om ook hoedenontwerpster te worden. Ik studeerde grafisch ontwerp aan de Kunstacademie, overigens wel de mode richting. Voor mijn afstuderen maakte ik een promotie project voor haar winkel. En daarvoor ontwierp ik ook een paar hoeden, passend bij de presentatie. Daar kreeg ik heel leuke reacties op. Na mijn studie begon ik als zelfstandig grafisch ontwerper. In mijn vrije tijd bleef ik wel hoeden maken en deed ook, met succes, mee aan wedstrijden. Uiteindelijk ben ik, tijdens mijn laatste grote reis, tot de conclusie gekomen dat ik hoeden ontwerpen en maken toch het allerleukst vind.”

hoedenontwerpster Mirjam Nuver: 'Ik ben één met m'n hoed...

Mijn stijl

“Mijn kledingstijl is klassiek, maar wel altijd gecombineerd met iets verrassends. Zoals een mooie blouse met een stoer leren jack, of ik draag bijzondere sokjes. Goede kleding is belangrijk voor je zelfvertrouwen, dus ik besteed er altijd aandacht aan. Ik heb geen stijlicoon, ik geniet het meest van mensen die iets eigenzinnigs hebben in hun kledingkeuze. Van mensen die niet met de massa meegaan.”

hoedenontwerpster Mirjam Nuver: 'Ik ben één met m'n hoed...

Nooit zonder de deur uit

“Ik heb het altijd leuk gevonden om een hoed of pet te dragen. Ik vind het jammer dat er nog zo weinig mensen zijn die aparte hoeden dragen. Dat is vanaf begin jaren 80 een stuk minder geworden. Het lijkt wel of mensen bang zijn om op te vallen.Terwijl een hoed zoveel mogelijkheden biedt: het kan je persoonlijkheid versterken, maar je kunt je er ook in ‘verstoppen’. Hoeden geven vaak aanleiding tot een reactie en dat is meestal positief. Deze hoed past goed bij deze jas, maar ik kan ‘m op veel verschillende manieren dragen. Hij is heel ‘plooibaar’ en ook heel geschikt om ’s zomers als zonnehoed te dragen. Ik draag altijd hoeden, zomer en winter. Ik ben één met m’n hoed.”

hoedenontwerpster Mirjam Nuver: 'Ik ben één met m'n hoed...

“Als ik niet weet wat ik op moet is deze leren pet altijd goed. Jaren geleden heb ik ‘m gemaakt en hij wordt steeds mooier. Geschikt voor zomer en winter en, door de grote klep, ook met regen ideaal. Deze jas van meubelstof heb ik ook zelfgemaakt. Het voordeel van deze stof is dat de binnenkant ook mooi is, die heb ik daarom aan de onderkant van de mouwen gebruikt.”

 

Tips

“Als je niet zo gewend bent om hoeden te dragen, begin dan met iets functioneels: tegen de kou, de regen of een zonnehoed. Ik probeer altijd te kijken wat bij iemand past, ook qua kleur. Als je een hoed komt passen, kom dan alleen of met z’n tweeën, dat werkt het best. Zoek je een hoed voor een speciaal feest, kies dan de hoed die je echt het allermooist vindt. Denk er niet teveel bij na of je zo’n hoed ook na die tijd nog zult dragen. De ervaring leert dat je een hoed die je echt mooi vindt, juist wél blijft dragen, ook na het feest. Als je je geweldig voelt met een bepaalde hoed, straal je dat ook uit”.

Mirjam

Mirjam met en zonder hoed. Mirjam: “Ik heb besloten dat ik m’n haar niet langer verf, ik laat het nu uitgroeien”.

Momenteel wordt er druk gewerkt aan het vernieuwen van de website van Mirjam Nuver. Ze verkoopt niet alleen hoeden in haar eigen winkel in Amsterdam. Op de website staan ook alle overige verkoopadressen in binnen- en buitenland.

 

MisjaB.nlIMG_9601

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe berichten? Schrijf je dan in voor mijn tweewekelijkse nieuwsbrief met de beste artikelen.

[mc4wp_form id=”19136″]