door: MisjaB

Vintage & Brocante

De Frederikstraat in Den Haag, in het verlengde van de Denneweg, is een straat met bijzondere winkels: het is een leuke mix van meubel-, antiek- en interieur winkels. Maar er zitten ook stoffeerders en antiquairs. Op nummer 6 zit Vintage & Brocante Hart & Anders. Ik ontmoet er Hugo Kosters. Hart & Anders wordt gerund door 3 mensen: Natasja Hart (de Hart uit de naam), Hugo Kosters (de Anders) en Hanneke Janssen (de grote baas). Hugo (1950): “Het voordeel van met z’n drieën werken is dat we alledrie onze eigen smaak en inbreng hebben. Samen kopen we de spullen in die de collectie vormen. Dat doen we via markten en veilingen. Doordat we oude tafels, kasten, tafels en stoelen zelf opknappen, kunnen we de prijs redelijk houden.”

Hugo: 'Vintage en brocante, m'n lust en m'n leven...'

 

Doorgaan

“Na m’n studie aan de Design Academy heb ik gewerkt als dessinontwerper bij Ulf Moritz. Daarna voor o.a. VT Wonen, Libelle, Margriet en Eigen Huis & Interieur. Voor More than Classic heb ik de laatste jaren als styling director gewerkt. Creatieve mensen kunnen niet stilzitten, dus stoppen na m’n pensionering is nooit een optie geweest. Ik heb mijn vak aan de wilgen gehangen, in de wereld van de vintage en brocante heb ik m’n nieuwe passie gevonden. Ik koop in, knap dingen op, schilder en bekleed (eenvoudige) stoelen zelf. Daarnaast maak ik kussens die ik samenstel uit mijn grote collectie stoffen en shawls die ik in de loop der jaren verzameld heb. Ik deins er niet voor terug om de schaar in een Kenzo shawl te zetten. Als stylist werk je vaak heel solistisch. Bovendien ben ik van nature een ‘kat-uit-de-boom-kijker’, ik merk dat ik door mijn werk in de winkel veel communicatiever ben geworden.”

Hugo: 'Vintage en brocante, m'n lust en m'n leven...'

Van huis uit

“Mijn moeder was een creatieve dame, van haar heb ik veel geleerd. Ze had destijds een abonnement op Elegance en Schöner Wohnen. Toen ik op de HBS zat maakte ik al graag collages met materiaal uit die tijdschriften. Ik ben nog steeds een mixer, zoals ik m’n huis (een oud kantoorpand) inricht kleed ik me ook. Ik combineer design met kringloop, antiek met moderne kunst en zwart/wit kleden van Ikea. Je ziet het ook in m’n kledingstijl. Vandaag draag ik een vintage Hawaï overhemd dat ik ooit op Curaçao kocht. Ik heb het gecombineerd met een vintage broek van Ralph Lauren. De blazer is van Scotch&Soda, de sokken zijn van Reinhard Frans (Den Haag). De brogues heb ik in een outlet in Verona gekocht.”

Hugo: 'Vintage en brocante, m'n lust en m'n leven...'  

 

Hugo: 'Vintage en brocante, m'n lust en m'n leven...'

Instagram

Hugo is te volgen via Instagram. Als je interesse hebt in brocante en vintage is het leuk om ook Hart & Anders te volgen via Instagram. Je kunt dan snel je slag slaan.