Imago coach Riëlle Boerland over stijl, kleur en persoonlijke kracht

Imago coach Riëlle Boerland

Tijdens de collegereeks Mode en Kunst van de Vrije Academie op een lokatie in Amsterdam (pre-corona tijdperk) troffen we elkaar. Riëlle bleek mij al langer te volgen, niet alleen via mijn blog, maar ook via Facebook en Instagram. Op dat moment was ze bezig met het opstarten van Kameleon Kleur & stijl en met een website en vroeg mij om daarvoor foto’s te maken. De eerste keer heb ik foto’s gemaakt in haar smaakvol ingerichte werkruimte. Daarna een paar keer op lokatie in Haaarlem, de stad waar we allebei wonen. Riëlle is een vrouw met een eigen stijl. Ze is dol op bijzondere schoenen, jasjes en kan verrassende (kleur)combinaties dragen. Reden genoeg om haar te interviewen voor mijn blog. Niet alleen over haar passie, maar ook over haar stijl.

 

Kleur- Stijl & Imago

Hoe ben je in dit vak terechtgekomen? Riëlle: “Ik heb meer dan 20 jaar in het onderwijs gewerkt, daarna runde ik samen met mijn man onze uitgeverij van bijzondere kunstboeken 99 Uitgevers/Publishers. In het jaar dat ik 60 werd ging ik opnieuw mijn droom achterna. Na de opleiding Kleur, Stijl en Imago coach bij De Stijlacademie startte ik Kameleon Kleur & Stijl.

Beroep

Heb je hier altijd interesse voor gehad? “Mijn hele leven ben ik geïntrigeerd door wat mensen uitstralen door hun outfit en houding. En door het enorme effect van kleuren. Ik heb het duidelijk van huis uit meegekregen. Mijn vader was een ‘textielman’ en mijn creatieve moeder was naast haar baan in het onderwijs vaak bezig met kleding naaien, breien, quilten en schilderen. Ik was altijd gefascineerd door de stalen stof, de kleuren, de strengen borduurgaren en speelde met de knopendozen. Ik was ook uren zoet met het maken van Barbiekleertjes. Het heeft even geduurd voordat ik besloot er iets mee te gaan doen. Ik organiseer inspiratie-diners in onze buurt. Toen ik – een paar jaar geleden – bezig was met mijn eigen verhaal voor het eerste diner, wist ik meteen waar het over moest gaan: de kracht van kleur en stijl. Tussen de stapels boeken die ik hier al over had dacht ik: hier wil ik toch iets meer mee doen. En besloot hiervan mijn beroep te maken.”

Kleuradvies

“Ik vind het geweldig om mensen te helpen om hun kleuren te vinden. Als je ouder wordt, verandert je huidskleur o.a. door de doorbloeding. Daarnaast verandert je haarkleur door de jaren heen meestal ook. Het is de laatste jaren een trend dat vrouwen hun grijze haren omarmen. Ik merk ook dat er nogal wat vrouwen zijn die vastomlijnde ideeën hebben over de kleuren die bij hen passen. Ze vergeten soms dat kleuren die prachtig waren op hun 25e, nu, als ze bijvoorbeeld 55 zijn, niet meer zo veel voor ze doen. Ik vind het zo leuk om iemand te laten zien wat er kan gebeuren met je uitstraling wanneer je de kleuren draagt die op dat moment bij je passen!”

Imago coach Riëlle Boerland over stijl, kleur en persoonlijke kracht

Binnen- en buitenkant

Nu geef je sinds kort niet alleen kleuradvies, maar je bent een stapje verder gegaan. “Dat klopt. Je kunt voor een advies iemands kleuren opmeten met behulp van kleurenstrookjes (meer dan 800!) en analyse- en controle-doeken. Er komt dan een kleuradvies uit dat aansluit op jouw persoonlijke huid-, oog- en haarkleur. Daarnaast kun je bij mij nu ook terecht voor een stijladvies. Wat kun je doen om je sterke punten de aandacht te geven en je pijnpuntjes te camoufleren? En welke stijl past het best bij je persoonlijkheid? Ik volgde de opleiding tot Persoonlijke Kracht Coach, bij het Persoonlijke Kracht Opleidingsinstituut. Zij werken met een uniek systeem, gebaseerd op de filosofie van de Elementen en de psychologie van Kleur. Deze methode is een prachtige manier om de binnen- en de buitenkant met elkaar te verbinden. Het heeft me zelf ook de ogen geopend en goede inzichten gebracht. Ondertussen heb ik bij de klanten die ik inmiddels heb gecoacht ook mooie resultaten gezien. Ik hou ervan om op een creatieve, positieve manier mensen in beweging te krijgen.”

Persoonlijke kracht

Wat is de belangrijkste toegevoegde waarde bovenop het kleuradvies? “Kleding in jouw stijl en in jouw kleuren helpt je om jouw kwaliteiten kracht bij te zetten. Zo maak je impact op een manier die bij jou past! Het fijne is, dat het – zeker nu in deze corona periode – ook online kan. De sessies via Zoom, met behulp van een werkboek, werken perfect. Van te voren krijg je materiaal toegestuurd. En na afloop krijg je een uitgebreid rapport waarin je alles nog eens kunt nalezen. Ook staan er opdrachten in die je inzicht zullen geven en een eind op weg helpen.”

Kun je uitleggen wat de Persoonlijke Kracht methodiek precies inhoudt? “Het model dat hieraan ten grondslag ligt, bestaat uit 40 Kleur-persoonlijkheden (de Powertypes). Je begint met een online test ( duurt een half uurtje). Die test meet hoe jij de dingen aanpakt en wat jij het allerbelangrijkste vindt in je leven. De uitkomst van de test, waarmee jouw unieke kracht wordt gemeten, is gekoppeld aan de kleuren. De test meet op 4 niveaus: jouw Verlangen, je Kleurpersoonlijkheid (powertype), je Blauwdruk (de 4 kleuren die het hoogst scoren) en je Impact. De Persoonlijke Kracht Methodiek gebruikt de kracht van kleur om je bewust te maken en verandering in gang te zetten.

Imago coach Riëlle Boerland over stijl, kleur en persoonlijke kracht

Favoriete Ontwerpers

Door wie en wat word je geïnspireerd? “Ik struin heel graag in (tweedehands) winkels om inspiratie op te doen. Ik kan soms geraakt worden door een combinatie van stoffen en kleuren. Maar ik heb ook favoriete ontwerpers die ik graag volg. Zoals Dries van Noten. Een paar jaar geleden heb ik een van zijn tentoonstellingen gezien, daar kan ik jaren op teren. Zijn boeken zijn trouwens ook heel inspirerend, al bladerend krijg ik daar ook ideeën van. Daarnaast zijn Jan Taminau en Vivienne Westwood favoriet. En natuurlijk word ik ook geïnspireerd door (moderne) kunst.”

Accessoires

“Aan sieraden en andere accessoires besteed ik ook veel aandacht. Ik ben dol op schoenen en laarsjes en heb een voorliefde voor het merk Chie Mihara. En voor de sieraden van de Franse Celeste Mogador heb ik ook een zwak. Met name voor de broches, die je ziet op mijn tas.

 

 

Cadeau voor lezers

Riëlle: “Vrouwen met (levens)ervaring zijn van groot belang in de huidige maatschappij. Het is mijn missie om ze te inspireren bij het maken van de juiste keuzes. Bij verandering van werkomgeving of als ze gestopt zijn met werken en op zoek zijn naar een zinvolle invulling. Wat past het beste in deze levensfase? De Persoonlijke Kracht Methodiek gebruikt de kracht van kleur om je bewust te maken en verandering in gang te zetten. Als mensen geïnteresseerd zijn, maar nog niet precies weten hoe, dan is er 365 dagen Persoonlijke Kracht. Je kunt je hiervoor het hele jaar door aanmelden. Je ontvangt dan een jaar lang iedere dag een email met een tip, idee, opdracht of instructie. Hoe zet je kleur in voor jouw zichtbaarheid? Hoe kun je jouw uitstraling kracht bijzetten? Je wordt uitgedaagd tot het nemen van kleine stappen. Elke dag een positieve mail om naar uit te kijken! En ik geef, als gecertificeerde coach, feedback op jouw vragen. En, het is helemaal gratis! Waarom? Ik wil je inspireren om nú in actie te komen. Je kunt je nu via deze link inschrijven. Juist in deze Corona-tijd fijn om elke dag een boost te krijgen!”

Imago coach Riëlle Boerland over stijl, kleur en persoonlijke kracht

Ik ook

Inmiddels heb ik mijzelf ook aangemeld voor deze 365 dagen Persoonlijke Kracht mails. Met iedere dag heel diverse tips, over gezondheid of over de werking van bepaalde kleuren. Maar ook af en toe vragen om eens over na te denken zoals: Wat maakt jou onderscheidend? Op welke manier laat jij jezelf zien? Welke impact heb jij in de wereld?

Ik was nieuwsgierig geworden naar de Persoolijke Kracht test, bovendien was ik door mijn grijzere haar ook wel toe aan een vernieuwd kleuradvies. Daarom volg ik nu het volledige traject bij Riëlle. Over de uitkomst en inzichten die ik daarbij heb opgedaan vertel ik later meer.

 

 

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This