In Harlingen: Anna & Tritia, moeder & dochter

in Harlingen: Anna & Tritia, moeder & dochter

Op een maandagochtend in oktober rij ik vanuit Haarlem naar Harlingen. Ik heb een afspraak om Tritia Miedema (1965) en haar moeder Anna (1943) te fotograferen voor Zin magazine. Tritia is opticien en vertegenwoordiger voor het Belgische brillenmerk Henau. Ik heb haar eerder ontmoet bij Mooie Ogen in Schagen. Ze vertelde toen: “Altijd als ik naar een nieuwe klant ga ergens in het land neem ik als cadeautje – en ter inspiratie voor de opticien – jouw boek Oog voor Stijl mee. Omdat er zoveel mensen in staan met een opvallend montuur.” Tritia heeft een heel eigen stijl, ze vertelde dat ze dat van haar moeder heeft meegekregen. Dat maakte me natuurlijk heel nieuwsgierig, vandaar mijn tripje naar Harlingen.

Vakvrouwen

Ze zitten niet alleen wat kleding betreft op één lijn. Ze zijn ook allebei opticien. Tritia’s ouders runden samen een optiekzaak in Leeuwarden en Anna opende daarnaast als een van de eersten een ‘brillen boutique’. Anna: “Het was in de ‘hippietijd’. In het midden van de ruimte stond een grote paarse poef, op het plafond een psychedelisch behangetje en aan de wand had ik kippengaas waaraan de monturen werden geshowd. Heel erg modern voor die tijd. Dat Tritia ook opticien zou worden wisten we al heel lang. Als klein meisje deed ze niets liever dan helpen met de brillen etuis weer netjes op te bergen in de laatjes.” Tritia: “Ik wist precies wat ik wilde na mijn middelbare school, geen moment heb ik er spijt van gehad. Het mooiste van mijn vak vind ik als ik betrokken ben bij het hele proces, van inkoop tot het moment dat iemand een bril koopt. Dat geeft me een kick.”

Oog voor detail

Anna werkt inmiddels niet meer als opticien, maar draagt uiteraard graag een mooie bril. Anna: “Dit is een nagemaakt model van Andy Wolf – met laag aangezette veren – uit de jaren zeventig. Gekocht bij Rau in Groningen.” Anna werkt als vrijwilliger in de winkel van keramiekmuseum De Princessehof in Leeuwarden. Anna: “Tritia en ik zijn allebei heel visueel ingesteld. Als we samen winkelen kijken we ook heel graag naar de inrichting van winkels. We kunnen allebei lyrisch worden van goed gekozen details, zoals hangers die zo mooi bij een kledingrek passen.” Tritia: “Mijn moeder is heel vooruitstrevend en nog altijd heel modebewust. Zij droeg eerder sneakers bij een rok dan ik.”

Air Max Nike 97, een klassieker uit de jaren 90

Kleding is expressie

Op die sneakers kreeg Anna in het begin wel eens commentaar, maar daar trekt ze zich niks van aan. Anna: “Voor mij betekent kleding een expressie van je karakter. Ter inspiratie kijk ik graag naar jonge mensen, wat zij dragen. En ik kijk ook naar filmpjes van modeshows op YouTube.” Hun smaak komt vaak overeen en ze hebben ook wel eens – zonder dat ze het van elkaar wisten – hetzelfde item gekocht. Om te voorkomen dat ze toevallig hetzelfde dragen als ze samen ergens naartoe gaan bellen ze daarom van tevoren even met elkaar. Tritia: “We zijn ook heel eerlijk naar elkaar. We kunnen elkaar ongezouten kritiek geven.”

Anna: bril Andy Wolf, jas Max Mara, sweater Arket, sneakers Nike, shawltje merkloos

Tritia: bril van Serge Kirchhofer via Post & Everaarts in Leeuwarden, rok Arket, trui So good to wear, blazer COS, tas Mulberry, schoenen Common Projects via Pauw.

Galerie De Vis

Geke Westenberg van Galerie De Vis samen met Anna en Tritia

Galerie De Vis is een begrip in Harlingen en bij de rest van kunstminnend Nederland. Gevestigd in een autenthiek pand in een van de mooie straatjes van de stad. Omdat het altijd een verrassing is welke afbeelding er op de zijmuur van deze galerie is geschilderd wilde ik daar graag de foto maken. Eigenaar Geke Westenberg is benieuwd en komt gezellig even een praatje maken. Geke heb ik eerder gefotografeerd, ook voor mijn boek. Ze is – als altijd – heel kleurrijk gekleed.

In Harlingen: Anna & Tritia, moeder & dochter

Tritia was in de tijd dat de foto werd gemaakt nog druk met een nieuw project: de opstart van optiek Rau in Groningen (inmiddels is de winkel geopend). Tritia: “Ik was er vanaf het begin bij betrokken. De eigenaar en ik hebben samen gekozen welke merken er gevoerd worden. Ik heb het logo ontworpen en heb de winkel ingericht.”