door: Elly van Zutphen

Jane Intro

Jane Birkin mag dan wel al 70 jaar zijn, aan haar ‘joi de vivre’ is weinig veranderd. In een interview voor het Britse luxe lederwaren merk Smythson deed ze enkele aardige ontboezemingen.

Jane kleedde zich nooit als Frans meisje, Franse meisjes kleedden zich zoals zij zich kleedde

“De Fransen zijn verfijnd en elegant gekleed, maar de Engelsen zijn origineler en excentrieker. De eerste keer dat ik naar Parijs ging, was omdat ik door mijn ouders naar een ‘Finishing School’ werd gestuurd. De Franse meisjes in de metro lachten ons uit, ze konden zien dat we Engels waren, omdat we zo slecht gekleed waren. Zij waren allemaal onberispelijk gekleed, maar ze zagen er wel allemaal hetzelfde uit! De ‘swinging sixties’ waren nog niet aangebroken en wij wisten ons geen raad met ons kleedgedrag.

Korte rokjes

Maar toen, zo rond 1968 was het onze beurt! Mode was niet langer voor de chique, jong volwassen Parisiennes, het waren de Engelsen. Een T-shirt van King’s Road dat vijf pond kostte, ik hield van mijn bijzondere Portugese tasje dat ik in Soho kocht en dat kostte slechts een pond. Het was echt allemaal geweldig. In Parijs vonden ze het heel gedurfd om hele korte rokjes te dragen, maar thuis in Londen deed iedereen het en ik maakte mij helemaal geen zorgen over wat mensen van me dachten. ”

jane1

Jane Birkin ontdekte al jong de Franse apotheek

“Zoals iedereen tegenwoordig weet, zijn Franse apotheken goddelijk. Het cosmeticamerk La Roche-Posay bijvoorbeeld is goed voor je huid als je last hebt van allergie en dit merk vind je altijd in de Franse apotheek. Maar ook Embryolisse, een heerlijke crème die goed is voor elke huid, maar ook veel kleine huidirritaties kan verhelpen. Charlotte (Gainsbourg, haar dochter) zei dat ze het onlangs had gekocht, omdat de geur haar aan mij herinnerde. Ik heb het nu weer opnieuw gekocht, ook omdat ik niet houd van producten waarvan wordt gezegd, dat ze bijvoorbeeld alleen voor je hals, of ogen zijn. Of die alleen voor de nacht of overdag geschikt zijn. Embryolisse kun je gewoon op elk stukje huid smeren.”

jane2

Als Jane op reis gaat koopt ze roddelbladen

“Op reis neem ik altijd een boek mee, maar waar ik echt dol op ben, is het kopen van roddelbladen voordat ik een vliegtuig instap. Normaal koop ik ze nooit, maar als ik op reis ben, schaf ik ze allemaal aan en lees ik ze in het vliegtuig. Ik koop sowieso van alles en nog wat op luchthavens. Cosmetica van Sisley bijvoorbeeld, er is een pompflacon gezichts crème die je overdag en ’s avonds kunt gebruiken. In Duitsland koop ik Dr. Hauschka. Ik houd van de geur van hun deodorant, hun lippenbalsem en de heerlijke rozencrème waarmee ik mijn benen insmeer.

Knuffel

De lipstick die ik koop is van MAC, ik wrijf de kleur zelfs een klein beetje op mijn wangen! Vloeibare foundation ‘Eclat Matissime’ van Givenchy om vlekjes in mijn gezicht mee te verdoezelen en van Chanel koop ik de oogschaduw Ombre Première in de kleur Chocolate Brown. Als ik reis ga ik vaak met een halfvolle koffer heen en kom ik met een propvolle koffer terug. Toen we in Canada waren, smokkelde ik de lekkerste bacon het land uit, in Rio kocht ik een ijzeren barbecue grill en uit Ramallah nam ik stiekem de heerlijkste olijfolie in Evian flessen mee.Vroeger nam ik altijd mijn knuffelaapje mee op reis. Toen Serge overleed heb ik dit aapje bij hem in de kist gelegd. Ik was bang dat ik hem na 50 jaar zou verliezen en nu weet ik waar hij is.”

jane3

Als kind verliet Jane nooit Engeland

“Toen we kinderen waren gingen we nooit op vakantie naar het buitenland. Dus toen ik voor het eerst in Zuid-Frankrijk was, vond ik alles opwindend. De warme chocolade die ik ‘s morgens dronk, de geur van Ambre Solaire op het strand… De jongen die de strandstoelen neerzette was zo woest aantrekkelijk. Hij keek niet naar mij om en geloofde niet dat ik al vijftien jaar was. Hij vertrok met een pukkelig meisje met enorme borsten en ik vond het zo oneerlijk. Ik heb hem zelfs mijn paspoort laten zien om te bewijzen dat ik echt al vijftien was!

Mijn gelukkigste herinneringen zijn aan mijn kindertijd. Het valt niet mee om dat te evenaren. Misschien moet je juist niet zo’n gelukkige jeugd hebben, zodat alles alleen maar beter kan worden.”

 

De foto’s zijn van Annemarieke van Drimmelen en het hele interview met Jane Birkin is hier te lezen

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief met de beste artikelen.

Pin It on Pinterest

Share This