Iris Apfel is jarig en dat vieren we!

Iris Apfel is jarig en dat vieren we!

Iris Apfel is jarig. Op 29 augustus 2023 wordt deze dame 102 (!). En natuurlijk vieren we dat. Want zij heeft – ook in Nederland – veel fans. Bovendien heeft zij ons geïnspireerd om ons te kleden zoals we graag willen. Zij heeft ons geleerd dat als je ervan houdt om daarmee ‘uit te pakken’ je dat vooral moet doen! Iris over haar voorliefde voor een grote bril: “Ik heb er – sinds ik een kind was – altijd van gehouden om op vlooienmarkten rond te struinen. Ik weet niet waarom, maar altijd als ik een uniek exemplaar zag kocht ik het en bewaarde het in een oude schoenendoos. Vele jaren later toen ik echt een bril nodig had dacht ik: als ik dan toch een bril moet dragen dan kies ik een BRIL. Dus ik pakte de grootste uit de schoenendoos en liet er glazen in zetten.”
De afgelopen jaren heb ik verschillende vrouwen gefotografeerd die bewondering voor haar hebben. En die ook – net zoals ik – zo gecharmeerd zijn van een groot montuur à la Iris Apfel.

Miriam Slaats

Toen ik kunstenaar Miriam Slaats voor het eerst ontmoette en fotografeerde voor Zin Magazine (in 2015) had ze deze grote ronde bril al. Miriam vertelde destijds: “Ja, er zijn vaak mensen die me een complimentje geven over m’n uiterlijk. De laatste tijd vaak over m’n bril.”  Eind 2022 was ik bij de presentatie van haar boek Paso a Paso. Ik weet niet of het hetzelfde montuur is als destijds, maar het is in ieder geval nog steeds een montuur à la Iris Apfel.

Francine Heirbaut

“Na Iris Apfel kan alles”

…is een favoriete uitspraak van Francine Heirbaut uit Antwerpen. Al draagt Francine op deze foto geen ronde bril, overbodig te melden dat zij echt fan is van deze stijlicoon. Francine: “Ik was diep onder de indruk van de documentaire over Iris Apfel. Hoe zij dure merken, zoals Nina Ricci weet te combineren met vintage kleding en bijvoorbeeld plastic armbanden. Behalve haar eigenzinnige kledingstijl laat deze dame ook zien dat je, zolang je gezond blijft, je een volgende en een volgende carrière kunt beginnen. We moeten van het idee af dat er maar één loopbaan is in je leven.”

Jacqueline van Lent

Jacqueline vertelde me tijdens een interview voor mijn boek dat ze zeker ook geïnspireerd is door Iris Apfel. Niet alleen wat betreft haar montuur keuze, maar ook wat betreft sieraden. Jacqueline: “Sieraden draag je niet alleen ter verfraaiing, ze geven je ook de mogelijkheid om accenten te (ver)leggen. Ze kunnen de aandacht vestigen op je sterke punten of juist afleiden van een minpuntje. Als je klein bent geeft een langere ketting lengte en een kaal nekje kun je ermee camoufleren.” De laatste twee tips kan ik zelf toevallig – want én niet zo groot én soms een kaal nekje – heel goed gebruiken!

I never expected…

De titel van het boek is Iris Apfel, accidental icon. Want verbaasd is zij zelf ook. Iris: “I never expected museums to exhibit my clothing and accessories” en “I never expected to be called a fashion icon”. De ondertitel: ‘overpeinzingen van een geriatrisch sterretje’ geeft mooi haar gevoel voor humor weer. “Having a sense of wonder, a sense of humor and a sense of curiosity, these are my tonic.” Het boek bevat een verzameling anekdotes en observaties die allemaal zo karakteristiek zijn voor deze ‘dame op leeftijd’. Haar werk en uitbundige manier van leven wordt wereldwijd bewonderd. Samen met haar man Carl Apfel (overleden in 2015) richtte ze Old World Weavers op, een textielbedrijf gespecialiseerd in het reproduceren van antieke stoffen. Hiermee creëerde ze een prestigieuze klantenkring en ze fungeerde als ‘stoffen’ restauratie adviseur voor maar liefst negen presidentiele administraties van het Witte Huis.

Ring-a-ding-ding-ding

Het begin (2005) van haar nieuwe carrière als stijlicoon begon met een Ring-a-ding-ding-ding zoals zij het omschrijft van The Metropolitan Museum of Art. Een uitnodiging om een tentoonstelling te maken met een deel van haar kleding en accessoires. Het bleek een schot in de roos, er was een geweldige belangstelling voor. De beroemde streetstyle fotograaf Bill Cunningham schreef daarover in de New York Times:

“You needn’t fly to Europe to discover a marvelous rare look at genuine style”

Voor mij was haar verjaardag een mooie aanleiding om het boek nog eens door te bladeren. Het is het soort boek waar ik zo van hou. Met veel foto’s, illustraties, anekdotes en tips. Een inspirerend boek waar je telkens als je het leest weer iets in ontdekt. Haar stijl is voor mijzelf iets ’too much’, maar ik bewonder wel haar gevoel voor kleur en kan er absoluut van genieten om te kijken naar haar overdaad en daar de dingen uitpikken die wél bij mij passen. Zo oud worden zal niet altijd meevallen. Iris: “Gettin’ old ain’t for sissies. You may not like getting older, but what’s the alternative? You’re here, embrace it”. Hieronder de afsluitende pagina’s uit het boek. Laten we vooral niet vergeten: Life is a celebration! Daarom: van harte gefeliciteerd Iris!