Jacqueline van Lent: "Iedere vrouw kan mooi zijn"

Bij Second Hand Rose, een tweedehands winkel in Nijmegen, zag ik een aantal van haar (nieuwe) sieraden liggen. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en voor mijn boek Oog voor Stijl wilde ik haar graag daarover interviewen. Dus op naar Elst!

Mode Met een Missie

Jacqueline (1957) is een opvallende verschijning met haar grote bril en opgestoken, (natuurlijke) grijze haar. Ze heeft veel te vertellen: over sieraden, mode  en over haar nieuwe plannen. Jacqueline: “Uiterlijk vind ik heel belangrijk. Ik heb lang gewerkt voor de stichting “Mode Met een Missie”. We werkten samen met ontwerpers om vrouwen die – om wat voor reden dan ook – buiten de boot waren gevallen, via werk en opleiding weer op weg te helpen. Onder het motto ‘Niets is helender dan schoonheid’ leerden we deze vrouwen om zelf kleding te maken in samenwerking met ontwerpers. Ze begonnen met een  shawl. Daarna volgde een eenvoudig kledingstuk en tot slot leerden ze een jasje of blouse te maken. Voor veel vrouwen was dit een opstap naar een vaste baan of om aan de slag te gaan als zelfstandige.”

Sieraden

“In deze periode van mijn leven kwam alles samen. Ik heb daarvoor jaren een eigen communicatie bureau gehad. Nu was het mijn taak om voor deze stichting met ontwerpers en stoffen handelaren samen te werken. Kennis van stoffen heb ik van huis uit meegekregen, omdat mijn moeder coupeuse was. Ik heb ruim 13 jaar voor deze stichting gewerkt, het was een heel leuke periode uit mijn leven. Maar soms is het tijd voor iets nieuws. Nu ben ik zelf weer lessen Edelsmeden gaan volgen en maak sieraden. Daarvoor ben ik altijd op zoek naar bijzondere kralen en andere mooie dingen dien ik ervoor kan gebruiken. Ik heb gemerkt dat het meditatief is om sieraden te maken.”

Jacqueline van Lent: "Iedere vrouw kan mooi zijn"

Nieuwe plannen

“Ik ben een liefhebber van vintage en tweedehands kleding. Wat ik wel belangrijk vind als je ouder wordt is dat je voor kwaliteit gaat. Dus dat je kiest voor mooie materialen. De kleuren zijn dan vaak ook veel mooier en intenser. Samen met ontwerper Rossell de Fijter heb ik in 2018 het modelabel Manteau Riche opgericht. Wij maken kimono jassen die zijn geïnspireerd op de jaren 20-30.  Zo’n kimono kun je als jas, vest en jurk dragen. De kimono’s worden in Nederland gemaakt en op een couture manier afgewerkt, alle naden zijn afgezet met satijnband. Op sommige kimono’s hebben we antieke ornamenten verwerkt. Andere zijn met kralen versierd. Het zijn unieke – genummerde –  exemplaren.”

Jacqueline van Lent: "Iedere vrouw kan mooi zijn"
Manteau Riche organiseert met enige regelmaat pop-up verkoop dagen. De eerstvolgende is gepland op 11 december 2019
Smedenstraat 10 Elburg
11 december vanaf 15.00 uur
Jacqueline: “Wij zijn nog op zoek naar leuke locaties voor onze pop-upstore. Als je tips hebt of je wilt dat we een keertje bij jou thuis komen, laat het ons weten. Ik geef je in ieder geval ook mijn privé mail adres door: Jac@kikiejewels.nl We kunnen altijd in overleg gaan en samen kijken wat mogelijk is.”
Voor meer informatie: volg Jacqueline op Instagram

In mijn boek Oog voor Stijl vertelt Jacqueline meer over het dragen van sieraden.

Sieraden zijn niet alleen ter verfraaiing, ze geven je ook de mogelijkheid accenten te (ver)leggen.

 

Nieuwsgierig geworden naar het boek?  Het boek is inmiddels overal te koop. In Nederland bij alle boekwinkels (in ieder geval te bestellen) én in België bij Standaard Boekwinkels. In Antwerpen ook te bestellen bij Boekhandel ’t Stad leest, Steenhouwersvest 16. Mocht je een gesigneerd exemplaar willen kan dat besteld worden (zonder verzendkosten) door mij een mail te sturen: misjabeijers@gmail.com

Oogvoor Stijl
Unieboek | Het Spectrum
ISBN 978 90 00 36899 0
€ 24,99

Het is ook te bestellen via Bol.com (zonder verzendkosten)

Koop bij bol.com