Janice Deul: er is meer dan jong, blond, blank en slank| MisjaB.nl

 

Fashion activist

Janice Deul (1962), geboren in Rotterdam en woont sinds haar studie Nederlands nog steeds in Leiden. Ze werkt als freelance lifestyle journalist o.a. voor NRC. Als eindredacteur voor glossy magazines. Janice: “Ik ben vooral fashionactivist. Als zodanig maak ik me sterk voor meer diversiteit in mode en magazines. Ik doe dat via mijn platform Diversity Rules, waarop ik laat zien dat er meer is dan ‘jong, blond, blank en slank’. Door opiniestukken te schrijven, te bloggen en door te spreken in het land. Op 9 december neem ik deel aan de Debatnacht van Arminius en De Kunsthal in Rotterdam en zal ik een verhaal houden over Afrikaanse mode. Ik ben ook co-auteur van een boek over kroeshaar, Little Black Hair Book. 

Stijl met een beetje humor

Janice Deul: Er is meer dan jong, blond, blank en slank| MisjaB.nl

“Ik wil graag eigenheid, creativiteit en power uitstralen. En een beetje humor, als het kan. Ik had altijd al een duidelijk beeld van hoe ik eruit wilde zien. Was eigenlijk een tomboy (en dat ben ik stiekem nog steeds), dus jurkjes en rokjes wilde ik niet aan op de lagere school. Op de middelbare kleedde ik me ook anders dan m’n klasgenoten. Toen ik een jaar of zestien was, ging ik gerust naar school in m’n disco-outfit. Zat ik daar tijdens de lessen Latijn in een tijgerrok met split (gemaakt door mama), rood vest, zwart turnpakje, rode legging, knalrode high heels plus groot rood lint met strik om m’n hoofd om de look af te maken. Toen ik ging studeren werd ik heel netjes, ladylike: in rokjes en vaak in gedekte tinten. Zo’n vijftien jaar geleden veranderde dat: ik ging meer voor kleur, glamour en later ook prints. Nu merk ik dat ik weer iets meer terug ga naar uni.”

Elke dag een feestje

Janice Deul: Er is meer dan jong, blond, blank en slank| MisjaB.nl

“We zijn thuis allemaal ‘smart dressers’ en vinden het leuk om iets aan ons uiterlijk te doen. Dat komt door mama, die er zelf altijd heerlijk gestyled bijloopt. Soms vragen mensen weleens aan me of ik een party heb. Dat is dan niet het geval. Van mijn moeder heb ik geleerd om van elke dag een feestje te maken. Sinds m’n negentiende draag ik mijn haar ingevlochten. Altijd omhoog en/of uit m’n gezicht. dat staat me het beste en daar voel ik me lekker bij. Ik heb het ook weleens heel kort gehad. Stond prima destijds, maar ik denk dat het me nu een beetje te hard zou maken.”

Nieuw en vintage

Janice Deul: Er is meer dan jong, blond, blank en slank| MisjaB.nl

“Ik heb geen favoriete ontwerper, ik hang ook niet zo aan merken. Kwaliteit en authenticiteit vind ik belangrijker. Als ik een event heb, draag ik graag kleding van Samaa Roseboom, een ontwerpster met wie ik bevriend ben. Speciaal voor mij gemaakt en dus helemaal naar mijn smaak. Ik vind kleding vaak zo hetzelfde, als een bepaalde kleur ‘in’ is vind je bijna niks anders meer. Daar komt bij dat ik altijd een vrij androgyn lijf had, maar de laatste jaren is het wat meer eh…. curvy. En aangezien maat 42 de meest gangbare is, is die maat vaak als eerste weg. Ik koop ook al heel lang vintage shoes, tassen en jassen. Deze jas heb ik vorig jaar in Keulen gekocht, Overige kleding vond ik toch wel een dingetje, maar nu niet meer. De jurk op de foto is ook vintage, gekocht bij Vintage Island.

Tips

Janice Deul: Er is meer dan jong, blond, blank en slank| MisjaB.nl

De ring is van Bruno da Rocha

“Ik woon in de leukste shopstraat van Leiden: bij Omnia Fausta koop ik best veel. Ze hebben daar mooie, bijzondere merken. Ook bij Vriendinnen mode kom ik geregeld. Net als bij Rinda Refuge, voor fraaie accessoires. Mijn lievelings kledingstuk is toch wel m’n luipaardprint trenchcoat. Een jaar of zeven geleden gekocht in een vintage winkel in Amsterdam. Ik ben altijd blij als het weer voorjaar of herfst wordt, want dan kan ik ‘m weer aan. Mijn tip: shop overal en wees niet bang om dingen uit te proberen. Ik kijk bij vintage stores, bij mooie boetiekjes én bij de grote warenhuizen. Ik heb mannen pyjamabroeken gedragen, heb ook accessoires uit de speelgoedwinkel. En als een jurkje niet zit, probeer het dan gewoon eens andersom.”

Janice Deul Er is meer dan jong, blond, blank en slank| MisjaB.nl

 

November 2016: NRC: Afrikaanse modemerken populair bij Westers publiek – Janice Deul.

Maart 2021: Janice Deul organiseert in samenwerking met het Centraal Museum in Utrecht Voices of Fashion

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe berichten? Schrijf je dan in voor mijn tweewekelijkse nieuwsbrief met de beste artikelen.

[mc4wp_form id=”19136″]