Jos Berry, een Nederlandse Parisienne | MisjaB.nl

Thuis in Parijs

Jos Berry (1943) is geboren in Nederland en voelt zich inmiddels al 30 jaar thuis in Parijs. Ik zag haar foto voor het eerst op Facebook. Haar montuur viel uiteraard op, maar ook haar bijzondere manier van kleden. Ik wilde haar daarom graag eens fotograferen en meer weten over haar stijl. Een goede reden om dit voorjaar, dit keer samen met een van m’n dochters, naar Parijs te gaan. Op weg naar de plek van onze afspraak, zag ik in de verte een bijzondere verschijning lopen, samen met een vriendin. Toen ik de vrouwen had ingehaald en wilde vragen of ik de betreffende dame mocht fotograferen, keek ze om, het bleek Jos.

Jos Berry Parijs | MisjaB.nl

Mannenkleding

Jos heeft een styling bureau Concepts Paris, gespecialiseerd in lingerie en badkleding. Ze wordt wel de ‘éminence grise van de lingerie’ genoemd. Ik wil eerst graag meer weten over haar bovenkleding. Jos: “Mijn stijl kan ik het best omschrijven als casual, kleurrijk en eclectisch. Ik heb veel met mannenkleding, vooral het gemak ervan. De eerste keer dat ik echt verrukt raakte van deze stijl was toen Jean Paul Gaultier begon. Vooral de mix van mannenkleding in combinatie met nieuwe details en nieuwe stoffen.

Dries van Noten

Toen kwam Romeo Gigli, een Italiaanse ontwerper. Zijn ontwerpen waren heel puur, bijna in de stijl van de Renaissance. Hij gebruikte mooie zijden stoffen, gecombineerd met schitterende sieraden. Hij had een grote winkel in de Marais, daar liep ik graag even naar binnen om rond te kijken. Daarna kwamen Puck & Hans en natuurlijk Dries van Noten. Van zijn ontwerpen word ik nog steeds heel blij. Het is in wezen allemaal heel casual, maar dan in ongebruikelijke stoffen en kleuren. Ik heb er in de loop der tijden een hele kast van verzameld. Ik koop niet vaak en alles wat ik koop past bij elkaar. Dat wordt dan een deel van mijn collectie, ik gooi nooit iets weg.

Jos Berry Parijs | MisjaB.nl

Verven

Ik kom uit een tijd waar je nooit iets verkwistte. Ik ben in staat om bijvoorbeeld een rok van Dries van Noten, die ik niet meer draag, uit elkaar te halen en er weer iets nieuws van te maken. Er kwam vroeger bij ons thuis iedere week een naaister en die heeft mij leren naaien. Poppenkleertjes bijvoorbeeld en ik maakte m’n eerste eigen jurk toen ik 6 was. Ik heb het nog steeds, het is heel simpel met een vierkant halsje en een rimpelrokje. Gemaakt van boussac, dat was een geweldige vernieuwing net na de oorlog. Ik ben ook een grootmeester in het verven van kleren. De meeste mensen durven dat niet, maar ik verf een Dries van Noten jasje in de wasmachine. Het ligt uiteraard aan het materiaal, maar voor een groot deel zijn dat natuurlijke materialen, die kunnen daar heel goed tegen.

Jos Berry Parijs | MisjaB.nl

Reizen

Mijn moeder was een hele elegante vrouw, zij was altijd bijzonder goed gekleed. Passende schoenen, handschoenen, tassen, dat soort werk. Zij herinnerde zich altijd precies wat ze aan had op welk moment, zo exact weet ik dat niet. Ik reis veel voor mijn werk, ik geef heel regelmatig lezingen, op beurzen en congressen. En presentaties voor bedrijven, over de hele wereld. Het publiek vindt het niet leuk als ik daar op het podium sta in het zwart of vaak in dezelfde kleding verschijn. Daarom onthou ik wel wat ik aanhad de laatste keer in bijvoorbeeld Hongkong of Milaan en zorg er wel voor dat het wisselt.

 Jos Berry Parijs | MisjaB.nl

Armbanden

Deze jas, van ruwe zijde, is gemaakt door een kleermaker in Milaan. Ik ben gek op dit soort jassen, ik noem het zelf een ‘dustercoat’, het is minder gekleed dan een blazer. Mijn montuur is een Prada, de broek heb ik zelf gemaakt van een stof van Dries van Noten. Ik heb thuis een grote la met daarin m’n hele verzameling armbanden, heel veel zijn gemaakt van bakeliet en ze komen overal vandaan. Ik heb ze gesorteerd op kleur, de meeste in aardetinten, paars en donkerrood. De ring is antiek en mijn tas is een oud model van Dries van Noten, een verjaardags cadeau van mijn man.”

Jos Berry Parijs | MisjaB.nl

Ik heb Jos gefotografeerd in de Marais, leuke winkels in dit deel van Parijs vind je hier. Tips voor hotel en een hapje/drankje hier.

 

Wil je op de hoogte wilt blijven van nieuwe berichten? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief met de beste artikelen.

[mc4wp_form id=”19136″]