Jules Deelder | MisjaB.nl

Jules Deelder geeft het startschot

Jules Deelder (1944) geboren Rotterdammer is dichter, voordrachtskunstenaar/performer en schrijver. Hij is ook een fervent wieler liefhebber en werd daarom uitgenodigd om het startschot te geven voor de Prominenten derny, onderdeel van de jaarlijkse Profronde in Oostvoorne (2013).  De ‘nacht burgemeester van Rotterdam’ zoals hij ook wel genoemd wordt, is stijlvast. Hij gaat altijd gekleed in een – vaak zwart – maatpak. Hij draagt graag opvallende monturen, altijd strak achterover gekamd haar en heeft een opmerkelijke kleine sikje. Door het tijdschrift Esquire werd hij in 2010 gekozen als de ‘Best geklede man van het jaar’. In 2018 ontving hij op Esquire’s Best Geklede Man-gala de Oeuvreprijs voor jarenlange stijlvastheid. 

Jules Deelder | MisjaB.nl

Jules Deelder à la James Bond

Ondanks de hoge temperatuur (meer dan 30 graden), verschijnt hij op deze dag ook in een zwart maatpak met stropdas. Hij draagt een van zijn opvallende brilmonturen met blauw getint glas. Hij wil met alle plezier even tijd vrij maken om door mij gefotografeerd te worden. We wandelen daarvoor naar een rustige plek net buiten het parcours, waar veel publiek omheen staat. Ondertussen vertelt hij dat hij het plaatsje Oostvoorne goed kent. Hij kwam vroeger als kind met z’n ouders al in deze contreien, ze gingen hier vanuit Rotterdam naar het strand. Hij wordt tijdens onze wandeling naar het kerkje, waar ik de foto’s wil maken, regelmatig herkend en aangesproken. Hij geniet er van om hier en daar een praatje te maken. Nadat hij het startschot heeft gegeven en nog met het ‘pistool’ in z’n handen staat, vraag ik hem om het even ‘à la James Bond’ voor z’n borst te houden.

Jules Deelder | MisjaB.nl

Taalkunstenaar

Jules Deelder is een multi talent, hij is schrijver, dichter, een echte taalkunstenaar. Hij noemt zichzelf het liefst “aucteur”, een auteur die zowel gelezen, als gezien en gehoord moet worden. Er zijn veel mooie uitspraken van hem bekend, zoals ‘De zin van het leven, dat ben je zelf.’  Deelder: “Jij bent degene die naam en betekenis geeft aan de dingen om je heen en verbanden herkent, die in feite alleen maar een grote, chaotische toestand is”.

Jules Deelder en MisjaB.nl | MisjaB.nl

Jules Deelder overleed kort na zijn 75ste verjaardag op 19 december 2019 in Rotterdam.

Hoe langer je leeft, hoe korter het duurt.