Kies een haarband of shawl als je even niet naar de kapper kunt

Kies voor een haarband of shawl

Deze tijd, nu de wereld wordt getroffen door het Corona virus, vraagt veel van ons allemaal. Op allerlei gebied, we moeten daarom zo hier en daar improviseren. Dat is helemaal niet erg, sterker nog ik denk dat het onze creativiteit ten goede komt. Een van de dingen waar we iets op moeten zien te vinden is ons haar. Alle kapsalons zijn gesloten, dus óf we moeten zelf gaan knippen en verven, óf we bedenken iets anders.

Kies een haarband of shawl als je even niet naar de kapper kunt

Shawl als oplossing

Mijn haar verf ik niet, dus ik heb ook geen last van uitgroei. Maar ik wil wel het liefst één keer in de vijf weken geknipt worden. Het wordt anders een beetje zwaar en het valt niet meer zo goed. Jammer, dat gaat voorlopig niet lukken. Ik draag daarom nu vaker een shawl of haarband. En vind het eigenlijk helemaal niet erg. Stiekem denk ik dat ik m’n haar vanaf nu misschien wel eens laat groeien. Kijken of ik het kan volhouden (en of het staat natuurlijk). Maar voorlopig neem ik dus m’n toevlucht, net zoals veel van de vrouwen die ik eerder fotografeerde, tot een shawl.

Hoe doe je dat?

Wills Langedijk draagt dagelijks dagelijks een of meerdere shawls om haar hoofd. Ze gebruikt daarvoor heel dunnen, katoenen exemplaren. Zij laat in dit filmpje zien hoe je dat doet. Wills is er onderhand zo bedreven in dat ze er niet eens meer een spiegel bij nodig heeft. Het lijkt misschien ingewikkeld, maar ook hier geldt: oefening baart kunst. En het hoeft niet heel precies te ziten. Je ziet aan Wills dat ze ook hier en daar even wat plukjes haar wegstopt. Gewoon proberen lijkt mij.

Ideeën

In de loop der jaren heb ik heel veel vrouwen met haarbanden en/of shawls gefotografeerd. Sommigen met kant-en-klare exemplaaren (zoals ik die ook op deze foto draag). Anderen dragen een eenvoudige haarband, voor weinig te koop bij bijvoorbeeld Etos.

Kies een haarband of shawl als je even niet naar de kapper kunt

Kies een haarband of shawl als je even niet naar de kapper kunt

Kies een haarband of shawl als je even niet naar de kapper kunt

Haarband bij uitgroei

Kies een haarband of shawl als je even niet naar de kapper kunt

Dat het ook een manier is om je eventuele uitgroei wat te camoufleren laat Marianne van Slooten zien. Zij vertelt in mijn boek Oog voor Stijl: “Een haarband hoort inmiddels bij mij, of ik m’n haar nou los draag of in staartjes, een haarband draag ik elke dag. Het is begonnen toen ik de uitgroei wilde camoufleren.”

Kies een haarband of shawl als je even niet naar de kapper kunt

Monique in den Bosch geeft kleding- en kleuradvies. Op haar verzoek heb ik een serie foto’s gemaakt voor haar website Studio by Mo. Monique draagt ook een shawl als haarband, maar draagt ‘m – in tegenstelling tot mijn gewoonte – liever iets meer naar achteren. Zo zie ja maar: er is ook op het gebied van haarbanden keuze genoeg en voor elk wat wils.

Kapper

Om mijn haar na het drogen iets beter in model te krijgen (en vooral te houden) gebruik ik altijd  Powder Grip 03 van Redken. Dat was bijna op en dat heb ik echt nodig, zeker nu mijn haar wat langer wordt. Maar geen nood. Mijn kapper – Salon 54 – bood aan om het klaar te zetten, zodat ik het bij de deur kon afhalen. Dus ik kon het op gepaste afstand meenemen en het geld overmaken. Op deze manier leveren ze trouwens ook sets met voor iedere klant de kleur die altijd gebruikt wordt, inclusief bakjes en kwast. Zodat mensen thuis hun haar met de vertrouwde producten kunnen bijwerken. Misschien biedt jouw kapper ook zo’n service aan?

Mocht je overwegen tóch zelf je haar te knippen – of van je partner – lees dan even de tips die stijlredacteur Cécile Narinx in de Volkskrant heeft verzameld van verschillende experts.

 

Doe je mee?

Draag je ook graag een shawl of haarband ? Stuur een fotootje naar mij, dan ik van alle inzendingen binnenkort een collage maken.