Een kijkje achter de schermen: schoenontwerper Jan Jansen

Samen

Jan (1941) en Tonny Jansen (1940) heb ik vaker gefotografeerd, maar meestal als ze op weg waren naar een modeshow of opening van een expositie. Dit keer mag ik een kijkje nemen in hun huis in Amsterdam. Ze hebben altijd samen gewerkt, Jan ontwierp de schoenen, Tonny runde o.a. hun winkel aan het Rokin. Ze zijn nog steeds actief en drukker dan ooit. Jan: “Twee keer per jaar bezoeken we de materialenbeurs in Milaan. Mijn schoenen worden gemaakt in Portugal, dus reizen we daar ook met enige regelmaat naartoe om de prototypes te laten maken. Daarnaast geef ik nog een paar keer per jaar les in Japan aan de Bunka Fashion Academy. En in London aan The University of Fashion. Ook dan gaan we samen op pad.”

United Nude

Trots laten ze het ontwerp zien dat Jan speciaal voor United Nude maakte. De schoen is gebaseerd op een schetsmodel dat al in de jaren 70 door hem werd ontworpen. United Nude heeft inmiddels verschillende designers, zoals Issey Miyake uitgenodigd om schoenen en/of accessoires te ontwerpen voor de Limited Edition serie van dit Nederlandse merk. Het ontwerp van Jan Jansen is een geweldige aanvulling in deze bijzondere serie. De schoen zal vanaf begin volgend jaar te koop zijn, zowel bij United Nude in Amsterdam als in hun online winkel.

Herkenbaar

Jan Jansen schoenen zijn wereldberoemd en vaak geëxposeerd in musea. Niet alleen in het Stedelijk Museum in Amsterdam, maar ook in Duitsland, Italië en Japan. Het Contemporary Craft Museum in New York, het Rijksmuseum en het Stedelijk museum in Amsterdam hebben werk van hem aangekocht. Er is nog een Jan Jansen schoenenwinkel in het vestingstadje Heusden in Brabant. En in verschillende andere winkels vind je ze ook. Bijvoorbeeld bij Oska in Arnhem, waar ik deze modellen in de etalage zag staan. Het model dat Tonny draagt is o.a. te koop bij X Bank in de Spuistraat in Amsterdam.maar misschien ook wel in Heusden.

Japan

Een kijkje achter de schermen: schoenontwerper Jan Jansen

Tijdens een van hun reizen naar Japan zag Jan op straat een man lopen in dit model broek. Hij was er meteen enthousiast over, het is een typische Japanse werkbroek. Te koop in heel veel verschillende materialen en kleuren. Vanaf dat moment heeft dit soort broeken zijn voorkeur. Tonny draagt overigens ook af en toe dit model broek. Ze houden van Japanse ontwerpers, zoals Yohji Yamamoto en ontwerpen van Commes des garçons. Op deze foto draagt ze Dries van Noten, ook een van Tonny’s favoriete ontwerpers. Ze kopen beiden graag mooie spullen, die ook (jaren) mooi blijven.

Een kijkje achter de schermen: schoenontwerper Jan Jansen

Een kijkje achter de schermen: schoenontwerper Jan Jansen

Een kijkje achter de schermen: schoenontwerper Jan Jansen

Jan Jansen|Els Schutte

Deze schets maakte een van mijn trouwe volgers, Els Schutte uit Heiloo. De karakteristieke broek van Jan is heel goed te herkennen. Erg leuk Els, veel dank!