door: MisjaB

Kimono's zijn opvallend aanwezig in het straatbeeld

Straatbeeld

Er worden, ook in Nederland, meer en meer kimono’s gedragen. Ik zie ze steeds vaker op straat en in winkels. Je hoeft er ook niet persé voor naar Japan om er eentje te kopen, al zou ik dat persoonlijk wel willen. Zeker in het voorjaar en de zomer is het een geweldige aanwinst voor je garderobe en is het is een goede vervanger voor een vestje. Bovendien heb je er meer mogelijkheden mee.

着物 = kimono en betekent letterlijk: hetgeen iemand draagt

Een kimono is van oorsprong een traditioneel Japans kledingstuk. Het is een losse mantel of japon met wijde mouwen die met een ceintuur wordt dichtgebonden. De officiële ceintuur heet een obi en wordt vastgemaakt met een knoop. In Japan zijn strikte gebruiken voor het aantrekken en dragen van een kimono. Waarbij de mouwlengte wordt aangepast aan de gelegenheid: een trouwerij binnen de familie betekent lange mouwen, buiten de familie volstaan korte mouwen.

 

Kimono's zijn opvallend aanwezig in het straatbeeld

Handgemaakt

Kimono’s zijn er, net zoals alle kleding, in verschillende prijsklassen en kwaliteit. Gemaakt van goedkopere of duurdere stoffen. Marianne van Dodewaard en Inge Schmitt zijn een paar jaar geleden begonnen met het ontwerpen en maken van kimono’s voor hun label Silvester. Zij gebruiken hiervoor vaak grote (eerder gedragen) shawls of maken een patchwork van kleinere shawls. Hierdoor ontstaan echt prachtige en unieke kimono’s. Het zijn ware kunstwerken, zowel kort als lang en allemaal met de hand gemaakt.

Twee kanten

Meestal zijn kimono’s aan twee kanten draagbaar, en vaak hebben ze een effen en een bedrukte kant. Combineren kan met een (grote) riem of band. Maar voor een casual look kun je een kimono natuurlijk ook los dragen. Toevallig combineren Corrien en Marjon de kimono met een broek, maar een strakke rok (kort of lang) kan ook heel goed.

Kimono's zijn opvallend aanwezig in het straatbeeld

Kimono's zijn opvallend aanwezig in het straatbeeld

Kimono's zijn opvallend aanwezig in het straatbeeld

Corrien draagt bij deze kimono een originele tas op haar rug.

Kimono op de catwalk

Op 3 mei 2018 was er in sociëteit Arti et Amicitiae in Amsterdam een gedeelte van de collectie kimono’s van Emiko Kannan te zien. Emiko is in Japan opgegroeid met de traditionele kimono en is sinds ze in Nederland woont, verder gaan verzamelen. Zij maakte uit haar collectie een keuze uit verschillende thema’s: bruid/bruidegom, kind, feest en werk. Modellen lieten op de ‘catwalk’ in sociëteit Arti en Amicitiae in Amsterdam de mooiste exemplaren zien. Hieronder een impressie.

Kimono straatbeeld

 

Dit Is Conny Vogelaar, een van de bezoekers van deze modeshow, die ik nog net buiten het gebouw kon fotograferen. Ze viel op door de mooie combinatie rood met lichtblauw.