Kostuumverkoop Nationale Opera & Ballet in Amsterdam

Kostuumverkoop Nationale Opera & Ballet

Onderstaand bericht over de openbare kostuumverkoop van de Nationale Opera & Ballet in 2018 plaatste ik eerder. In Zin magazine (13-2023) lees ik dat er opnieuw een openbare verkoop wordt gehouden. Dit keer op 25 en 26 november 2023 in het NOB Decor atelier in Amsterdam-Zuidoost, Voor de liefhebbers: meer informatie wordt gegeven in de Zin nieuwsbrief van 23 november a.s. (abonneren kan via Zin.nl/nieuwsbrief). Bij inschrijven maak je ook nog eens kans op een gratis toegangsticket voor de kostuumverkoop.

Handgemaakte kostuums

De laatste verkoop van kostuums van de Nationale Opera & Ballet in Amsterdam is inmiddels meer dan 8 jaar geleden. Ruimtegebrek was de reden om opnieuw een verkoop te organiseren. Op zaterdag 3 februari 2018 was het zover, een verkoop van kostuums die de afgelopen jaren zijn gebruikt. Van meer dan 25 producties zoals Lohengrin, Die Soldaten en Tannhaüser. Meer dan 4000 kostuums en accessoires werden verkocht, en (bijna) allemaal met de hand gemaakt.

Twee sessies

Zoals verwacht, was er heel veel belangstelling voor zowel de ochtend-, als de middagsessie. Voor beiden werden 1000 kaartjes verkocht. Ik had geen ticket, maar was er ’s ochtends toen de eerste kopers naar buiten kwamen. En ik mocht meekijken in heel veel goed gevulde tassen!

Revolutionair

Kostuumverkoop Nationale Opera & Ballet

Dit is Hans van Vliet, leerkracht aan de Vrije School in Haarlem en hij is zó blij met z’n nieuwe jas! Hij noemt het zelf een ‘revolutionaire’ jas en heeft er ook een pet bij gekocht, een soort ‘Lenin’ petje. Hij gaat met een zak vol kleding naar huis. Daarin ook een mooie geruite jas van wol en een roze doek die hij gaat gebruiken in de klas. Hans is meer dan tevreden met z’n ‘buit’.

Natuurlijk was dit ook een uitgelezen gelegenheid om met een vriendin te gaan snuffelen.

Kostuumverkoop Nationale Opera & Ballet in Amsterdam

Dit is Joan uit Boxmeer. Zij kocht deze hoed, die ze overigens niet op d’r hoofd gaat dragen. Ze gaat het hoofddeksel als decoratie gebruiken. Waarschijnlijk past het op een Afrikaans masker.

Ruth is ook blij met haar aankopen. Niet alles wat er te koop was, bleek handgemaakt, Ruth kocht een confectie jurkje en een vest. Maar ook deze blauwe pruik. Ze is groot liefhebber van hoeden en petten. Helaas, vandaag heeft ze die niet gevonden. De pet die ze draagt heeft ze op de Noordermarkt gekocht.

Ook mannen

Kostuumverkoop Nationale Opera & Ballet in Amsterdam

Ook heel wat mannen bleken geïnteresseerd in de verkoop.

Luciënne is blij met haar zilveren cape, die ze met plezier even showt!

Niet iedereen vond er iets van zijn/haar gading, soms is alleen kijken ook al leuk.

Carla

Kostuumverkoop Nationale Opera & Ballet in Amsterdam

Vakvrouw Carla Palermo was er uiteraard ook, kleurrijk als altijd. Carla heeft een eigen tweedehandswinkel en is natuurlijk altijd op zoek naar schatten. Voor zichzelf of voor haar winkel.

Ze zijn nog geen vijftig, maar samen waarschijnlijk wel. En beiden zo smaakvol gekleed, dat ik ze tóch heel graag wilde fotograferen.

Aan de gevulde vuilniszakken te zien, zijn ze in ieder geval geslaagd.

Kostuumverkoop Nationale Opera & Ballet in Amsterdam

Trenchcoat

Dit is Annette de Mol in – ongetwijfeld – haar beste aankoop. Ze draagt de jas met verve, maar is toch niet van plan ‘m vaak te dragen. Tenzij zich een bijzondere gelegenheid voordoet. Annette wil de jas als object gebruiken. Ze heeft er wel een paspop voor.

Troost

Kostuumverkoop Nationale Opera & Ballet in Amsterdam