Kunst en mode in Schoorl: Sharon & Anouska

 

Kunst en mode in Schoorl: Sharon & Anouska

Met de zussen Sharon en Anouska heb ik afgesproken in Schoorl. We zijn welkom in het prachtige atelier van kunstenaar Gun Derhammer. Daarover later meer. De twee modebewuste zussen hebben ook allebei een prachtige, uitgesporken montuur. Dat is niet zo verwonderlijk, want Sharon (met wit montuur) is eigenaar van Mooie Ogen Boetiek-optiek. En daar profiteert Anouska uiteraard ook van.

 

Ondernemers

zonnebril: Kuboraum

Sharon begon al op jonge leeftijd voor zichzelf. Zij is opticien en heeft zoals ze het zelf omschrijft een ‘Galerie, waar kunst en brillen samenkomen’.  We zijn daarom ook meer dan een gewone opticien.  Elke zes weken nodigen we een kunstenaar uit om te exposeren in de winkel. Vandaar dat we vandaag vast even een kijkje nemen bij Gun Derhammar. Zij maakt prachtige schilderijen, vaak in een groot formaat. Ik heb – voordat ik voor mezelf begon – bij verschillende optiekwinkels gewerkt. Maar ik miste er de creativiteit. Ik hou van dynamiek, ik wil vernieuwen, verbeteren, dingen ontdekken.”

Hofdame Tuinstyling

Anouska werkte jaren in het onderwijs. Totdat het werkplezier werd overschaduwd door met name alle administratieve rompslomp. Na lang wikken en wegen besloot ze het roer om te gooien. Anouska: “Sharon heeft me geholpen om te ontdekken waar mijn passie ligt. Ik ben graag buiten, als kind genoot ik er al van om mijn vader in de tuin te helpen. Nu run ik sinds een paar jaar mijn eigen tuinstyling bureau.: De Hofdame Tuinstyling. Je kunt bij mij terecht voor advies en een ontwerp voor je tuin. Daarnaast organiseer ik in onze eigen tuin De Couwenhof een aantal keren per jaar een ‘open weekend’.” Een paar jaar geleden was ik tijdens zo’n weekend in  Nieuwe Niedorp om de tuin van Anouska te bewonderen. Het is echt een aanrader, heerlijk om daar rond te wandelen en te genieten van alle moois.

Kunst en mode in Schoorl: Sharon & Anouska

Zonnebrillen

Het is een zonovergoten dag, dus de zonnebrillen komen ook uit de tassen. Sharon’s zonnebril is een Kuboraum. Dit Berlijnse merk staat bekend om hun gedurfde, handgemaakte monturen. De zonnebril van Anouska is een Oliver Goldsmith. Sharon: “Hij was een man die als een van de weinigen vond dat een zonnebril naast praktisch ook als mooi sieraad kon worden beschouwd. Het merk werd in de jaren ’50 en ’60 groot doordat wereldberoemde filmsterren als Audrey Hepburn en Sofia Loren, maar ook Jackie Kennedy, zijn zonnebrillen gingen dragen. Inmiddels staat de vierde generatie aan het roer: Claire Goldsmith. Zij laten de ‘icons’ uit die jaren nog steeds maken in de originele, maar ook in nieuwe ‘limited edition’ kleuren.”

Creatief

De zussen zijn allebei creatief, de een gebruikt het bij het ontwerpen van een tuin, de ander bij de inrichting van de winkel. Sharon: “Ik heb altijd een map met plannen. Tijdens de Corona periode ben ik er samen met mijn medewerkers weer in gedoken. In die tijd konden klanten alleen op afspraak terecht. Maar dat beviel van beide kanten zo goed dat we dat blijven doen. We hebben daardoor voor elke klant ruim tijd en aandacht om persoonlijk advies te geven. Daarnaast geven sinds die tijd iedere zaterdagochtend live op Facebook advies aan een klant. We merken aan de reacties dat het inspireert, zeker als je zelf ook op zoek bent naar een nieuw montuur.”

Anouska en Sharon met in het midden kunstenaar Gun Derhammer

Kledingstijl

De zussen zijn ook allebei gek op mooie kleding. Sharon: “Dat hebben we ook altijd gehad, we hebben het van huis uit meegekregen, want onze moeder was coupeuse. Ik herinner me dat Anouska er ook als kleuterjuf altijd uitzag om door een ringetje te halen.” Ze houden ook allebei van kleur, niet alleen in kleding, bij de een zie je het terug in de tuin en bij de ander in de winkelinrichting. Sharon kijkt voor ieder seizoen kritisch in haar kast wat ze nog wil dragen, overlegt vervolgens met een vriendin die een kledingzaak heeft wat ze nog graag wil aanvullen en maakt daarmee nieuwe sets.

Kunst en mode in Schoorl: Sharon & Anouska

Sharon: “Ik koop graag spullen met een verhaal. Dat vind ik met brillen altijd interessant, met kleding heb ik dat ook. Onlangs was ik in Florence en zag deze vintage regenjas met de tekst: ‘I’m not Gucci’, beschilderd door een kunstenaar: Terrana Studio. Ik was er op slag verliefd op”. Anouska heeft een kleine kledingmaat, voor haar is het soms lastig om in Nederland te slagen. Maar gelukkig gaat ze al jaren op vakantie naar Italië. Daar slaagt ze heel vaak, zoals deze jas die ze op een markt vond.

Kleding Sharon: laarzen: United Nude, broek Baum Und Pferdgarten, blouse La Salle, alles via RIVS Alkmaar.

Kleding Anouska: blouse Zara, laarsjes ChieMihara (“eerlijk gezegd heb ik die geleend van m’n dochter”).

Een detail van een van de schilderijen gemaakt door Gun Derhammer