Kunstenaar Flavio Pons

Braziliaan

Flavio Pons (1947): “Ik ben geboren in het zuiden van Brazilië. Er stroomt allerlei bloed door m’n aderen: Spaans, Arabisch, Frans en Portugees. Na mijn afstuderen aan de Kunstacademie in Rio de Janeiro won ik, heel onverwacht, de jaarlijkse prijs voor jonge kunstenaars. Een soort ‘Salon de Jeune’ uitgeschreven door het Museum of Modern Art of Rio. Dat betekende dat ik een jaar lang een Grand Tour d’Europe mocht maken. Tickets, geld, het was all inclusive. Ik ging naar Parijs en als afsluiting naar Londen, waar op dat moment een paar vrienden uit Brazilië verbleven. Zij gingen naar Amsterdam en nodigden mij uit ook een paar dagen te komen.”

kunstenaar Flavio Pons

Amsterdam

“Ik boekte een goedkoop hotel, het was de bedoeling dat ik drie dagen zou blijven. Ik was in de veronderstelling dat Nederland niet zo interessant zou zijn voor mij als kunstenaar. In mijn beleving waren er tulpen, klompen en Van Gogh. Maar Amsterdam bleek, zeker in die tijd, een avant gardistische stad, veel meer dan Parijs en Londen. Ik wilde daarom wel wat langer blijven. Die paar dagen werden een week en toen mocht ik, na bemiddeling van de hotelportier, tijdelijk een leegstaande kamer in een studentenflat gebruiken.Daarna kon ik via via een appartement huren. Uiteindelijk woon en werk ik inmiddels meer dan 40 jaar in deze stad. En heb ik twee paspoorten.”

Galerie

“De eerste keer dat ik met m’n werk onder de arm aanklopte bij een galerie, stuurde de galerie houder me door naar een vriend, waarbij mijn werk beter zou aansluiten volgens hem. Ik kwam terecht bij filosoof Fons Elders. Het was als een warm bad, ik werd min of meer geadopteerd door Fons en zijn familie. snel daarna. In Edam werkte ik mee aan het Landscape project van Elders ‘De Zeevang’. Ik maakte destijds assemblage kunst, collages en contemporary sculpturen. Later maakte ik video performances, dat werd een soort solo theater voorstelling. Dat was bewerkelijk en werd ook te duur. Nu leg ik me toe op micro performances, die ik maak zonder voorbereiding. Een soort visual poetry, ik bedenk het op de dag zelf.”

Flavio toen en nu

Trots laat Flavio een ingelijst ‘diploma de Saúde’ zien. Hij blijkt in 1948 uitgeroepen tot ‘gezondste baby van het jaar’ van de stad Dom Pedrito. De verschillende foto’s laten zien dat hij, uiteraard, is veranderd in de loop der jaren en ook weer helemaal niet.

Dit is een originele marine overall, die ik onlangs heb gekregen. De shawl is van Versace.

 

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe berichten? Schrijf je dan in voor mijn tweewekelijkse nieuwsbrief met de beste artikelen.

[mc4wp_form id=”19136″]