Kunstmuseum: Kies Kleur! Mode die durft

Valentino, haute couture najaar 2018. Valentino, haute couture najaar 2018

Kunstmuseum: Kies Kleur! Mode die durft

De Dior tentoonstelling die was gepland voor dit najaar – en waar al hard aan was gewerkt –  is verplaatst naar 2021. Maar ze hebben de afgelopen maanden natuurlijk niet stil gezeten bij het Kunstmuseum in Den Haag. Modeliefhebbers kunnen vanaf 26 september hun hart ophalen, er is een kleurrijke tentoonstelling te zien met als titel: Kies kleur! Mode die durft.

Vivienne Westwood, twee gele ensembles, zomer 2020. Courtesey Vivienne Westwood.

Kleurrijke eigen collectie

Kies voor Kleur! laat zien hoe kleding van vroeger en de mode van nu momenten van hoop kunnen bieden. En ons bovenal met elkaar verbinden in alle kleurschakeringen van de regenboog. Dit veelkleurige natuurverschijnsel staat niet voor niets symbool voor hoop, moed, trots en dankbaarheid. Al die prachtige kleuren komen aan bod in Kies voor Kleur! – Mode die durft. Deze tentoonstelling, grotendeels samengesteld uit de eigen museumcollectie, is tijdens de covid-19 periode gemaakt en vertelt modeverhalen over de symboliek van kleur. In een tijd waarin enorme behoefte bestaat aan troost, verbinding en hoop, kan juist een tentoonstelling over mode dit bieden. De modewereld is immers gewend om vooruit te kijken en te reageren op de wereld om ons heen.”

Christopher John Rogers, ensemble, zijde, najaar 2020. Foto: Hollandse Hoogte / Dia Dipasupil/AFP/ANP

Fong Leng, Mantel ‘Velaszqeuz’, Amsterdam 1974, silk, embroidery in gold and silver threads, Kunstmuseum Den Haag. Photo: Kunstmuseum Den Haag

Recent kleurrijk werk

Kunstmuseum: Kies Kleur! Mode die durft

Iris van Herpen, collectie Shift Souls, 2019 ʻCOSMICAʼ MICRO DRESS Vaporous coloured clouds by Kim Keever are printed on translucent organza, layered into a voluminous multi-dimensional print whose unfinished contours blur the body. Courtesey Iris van Herpen Foto: Gio Staiano for NOW FASHION.

Het lijkt me fantastisch om de ontwerpen van nationale en internationale topontwerpers te zien. Zoals van Vivienne Westwood, Dries van Noten, Iris van Herpen, Valentino en nog veel andere designers van naam. Ook zal er werk uit recente kleurrijke collecties van o.a. Claes Iversen, Bas Kosters en Iris van Herpen te bewonderen zijn. Aangevuld met enkele kleurrijke design mondkapjes, die de invloed van de corona epidemie op het modebeeld laten zien.

‘In difficult times, fashion is always outrageous’

Deze quote is van Elsa Schiaparelli. Ik heb zelf gemerkt hoe belangrijk kleur, juist nu in deze periode, voor mij is. De tentoonstelling zal ook aandacht besteden aan kleur in de mode door de jaren heen. Welke betekenis er nu en in het verleden aan bepaalde kleuren werd gegeven.  

Lezing Vrije Academie

De vrije Academie organiseert ook bij deze tentoonstelling lezingen. Ik mag namens de VA een korting van 10% aanbieden. Wil je hier gebruik van maken, ga dan naar Vrije Academie Kleur/kunstmuseum en gebruik  onderstaande code:

MISJA-KLEUR

Ik ga in ieder geval naar de lezing op 28 november. Wie weet treffen we elkaar!

Kunstmuseum
Stadhouderslaan 41
2517 HV Den Haag

De tentoonstelling is te zien van 26 september 2020 t/m 28 februari 2021

Pin It on Pinterest

Share This