Lancering boek PR:OUD

Lancering boek PR:OUD trots op leeftijd

Afgelopen zaterdag (11-3-23) was ik een van de genodigden voor de boeklancering van PR:OUD trots op leeftijd in de Hallen Studio’s. Toen ik binnenkwam in de winkelpassage van de Hallen in Amsterdam was ik meteen onder de indruk van de prachtige vergrotingen van enkele foto’s uit het boek. (Nog te zien t/m 30 april.)

Trots op Leeftijd

Initiatiefnemer Micaela Bartels heeft voor dit project samen met fotograaf Sevilay Maria van Dorst ruim 40 – bekende en minder bekende – mensen ‘op leeftijd’ gefotografeerd en geïnterviewd. Micaela: “Goed oud worden werkt een stuk makkelijker als je voorbeelden hebt. Voorbeelden die je inspireren. Ik was net veertig geworden en kreeg complimenteus bedoelde opmerkingen als ‘Je ziet er veel jonger uit’. Ik verbaasde me toen al over die drang om altijd maar jong te blijven. Ouderdom was toen echter nog geen onderwerp, nu is er veel meer bewustzijn. Bovendien zijn de ouderen van nu veel mondiger.” Voor dit project bezocht fotograaf Sevilay Maria van Dorst samen met stylist Richard Schreefel de kandidaaten thuis. In overleg werden uit de eigen garderobe van de kandidaten kleding en accessoires gekozen om te gebruiken bij de photoshoot in de studio van de fotograaf. De teksten in het boek zijn van de hand van Micaela.

Ouder worden = rijker worden

Voor het (koffietafel)boek zijn zowel vrouwen als mannen gefotografeerd van 70- 80- en 90 jaar. Micaela: “Met PR:OUD richten we onze aandacht juist op de schoonheid, de kracht en de eigenwijsheid van mensen op leeftijd. De beelden en inzichten inspireren tot reflectie, geven handvatten voor de eigen levensloop en nodigen uit om leef-tijd te ervaren als geschenk. Het zal de gangbare ideeën over ouder worden voorgoed en ten positieve veranderen.” Een van de vrouwelijke deelnemers zegt erover: “Ouder worden betekent ook rijker worden. Rijker door alles wat je hebt meegemaakt.”

Lancering boek PR:OUD Trots op leeftijd

Lancering

Aan Marise Voskes de schone taak om het feestje te openen met een toespraak. Zij bleek een van de eerste kandidaten te zijn die werden benaderd door Micaela. Marise is kennelijk een fan van uitgesproken kledingstukken en heeft – mede daardoor en door haar kapsel – een signature look. Voor de photoshoot werd gekozen voor een fantastische turquoise jas. Een van haar uitspraken is: “Hoe meer ik doe, hoe meer energie ik krijg.” Dat gevoel herken ik maar al te goed!

Feestje

Het was een fantastisch lanceringsfeestje. Niet alleen om het prachtige boek te zien en te horen hoe het tot stand is gekomen, maar ook om een aantal van de mensen die eraan mee hebben gewerkt te ontmoeten.

Het was ook fijn om ‘oude’ bekenden te treffen, waaronder Alet Klarenbeek, ook een expert op het gebied van ‘ouderen’. Alet begon in 2017 de landelijke campagne UP! met live en online programma’s rond zingeving en levensvragen. Inmiddels is Alet druk bezig met nieuwe plannen rondom ouderen, zoals een festival met als werktitel ‘Laatbloeiers’. Ik ben heel benieuwd en hou je op de hoogte!

De foto is gemaakt door Guillaume Ehrenfeldt, dé Amsterdamse ‘stadsfotograaf’.

Je snapt dat als ik Anne-Marie van Parreren ergens tegenkom ik het niet kan laten om een foto te maken. Net zoals dat gebeurt met Jan Janssen. Allebei ook op weg naar de lancering en – zoals altijd – kleurrijk en origineel gekleed. En ook allebei trots op hun leeftijd!

Lancering boek PR:OUD Trots op leeftijd

Lancering boek PR:OUD Trots op leeftijd

 

Het boek is te bestellen via PR:OUD
Prijs  € 95,-