Beeld via Verzetsmuseum Amsterdam

 

Beeld via Verzetsmuseum, Amsterdam

Lezing Mode op de bon

Op zaterdag 22 februari organiseert de Vrije Academie in het Verzetsmuseum in Amsterdam een lezing over mode in de jaren 40 en hoe men omging met het gebrek aan textiel.

“Jurken van jute en meelzakken, een mantelpakje van onderrokken, doopjurkjes en trouwjurken van parachutestof, een jasje van hondenhaar en schoenen met houten zolen. Wie er tijdens de bezetting modieus uit wilde zien, moest creatief zijn want al in de zomer van 1940 ging textiel op de bon.
De tentoonstelling Mode op de bon in het Verzetsmuseum in Amsterdam laat zien hoe het modebeeld veranderde tijdens de bezetting. Mantelpakjes werden gemaakt van oude herenkostuums en het model werd daardoor rechter en breder. De rokken werden minder geplooid en korter om zo stof te besparen. Ook kousen werden schaars, waardoor vrouwen lange broeken gingen dragen. Jurken gemaakt van twee verschillende stoffen raakten in de mode.”

Beeld via Verzetsmuseum, Amsterdam.

Mode tijdens de bezetting en nu

Er wordt niet alleen aandacht geschonken aan de mode tijdens de bezetting. maar ook voor de huidige trend om textiel te hergebruiken. Niet vanwege een tekort, maar omdat we te veel verspillen. De tentoonstelling laat ontwerpen zien van onder andere Viktor&Rolf, Ronald van der Kemp en Lisa Konno.

De lezing wordt gegeven door Kostuum- en kunsthistorica Birthe Weijkamp.

Ook is er aandacht voor de huidige trend op modegebied om textiel te hergebruiken. Nu niet omdat er een tekort is, maar vanwege het besef dat we te veel verspillen. In de tentoonstelling ziet u ontwerpen van onder anderen Viktor&Rolf, Ronald van der Kemp en Lisa Konno.

Korting

Een lezing voorafgaand aan het bezoek van een tentoonstelling vind ik altijd zeer de moeite waard. Dus ik ben er in ieder geval, misschien treffen we elkaar!

Speciaal voor mijn lezers mag ik voor deze lezing een korting aanbieden. Gebruik daarvoor bij inschrijven onderstaande kortingsbon:

Lezing Mode op de bon

10 % korting met de kortingscode: MISJA-MODB

www.vrijeacademie.nl/mode-bon

Verzetsmuseum Amsterdam
zaterdag 22 februari 2020
13:00 tot 14:00

 

Aanbieding voor rondleiding tentoonstelling Outside Fashion vind je hier