Liesbeth Accord in Surinaamse kledij

In Surinaamse kledij: een Kotomisi

Liesbeth Accord is geboren in Suriname (1956) en is beschermvrouwe van de Clark Accord Foundation. Liesbeth: “De dag dat mijn broers debuutroman De Koningin van Paramaribo werd gepresenteerd, droegen alle familieleden op zijn verzoek traditionele, Surinaamse kleding. Helaas is mijn broer overleden. Sindsdien organiseren we jaarlijks rond zijn sterfdag de Clark Accord Lezing. Als eerbetoon aan hem heb ik voor die eerste lezing in 2012 deze koto (rok en bloes) en angisa (hoofdtooi) laten maken. Hiermee ben ik een kotomisi (mevrouw die een koto draagt).

Voor mij was het heel bijzonder om Liesbeth in deze Surinaamse kleding te kunnen fotograferen. Het is de eerste Kotomisi die ik heb gefotografeerd voor mijn blog. Het leuke is dat je steeds nieuwe details ontdekt. Een koto bestaat uit zoveel verschillende ‘lagen’ en stoffen waardoor zo’n prachtig geheel ontstaat. Het is inderdaad een kunstwerk.

Surinaams

“Een week voor de lezing ter gelegenheid van zijn eerste sterfdag, droomde ik over een vrouw met een angisa en een heel kleurrijke koto aan. Ik ben op zoek gegan naar dezelfde stof en heb toen deze koto laten maken. Ik draag dit om mijn Surinaamse identiteit te laten zien, precies zoals mijn broer dat ook wilde. Het is een belangrijk onderdeel van het jaarlijkse evenement.”

Liesbeth Accord in Surinaamse kledij

Trots

“Ik ben voor het eerst een koto gaan dragen op verzoek van Clark voor de feestelijke lancering van zijn boek. Toen pas ben ik deze Surinaamse kleding, overblijfsel vanuit de slavernij, gaan dragen. Ik zie er nu kunst in. Hoe prachtig het is én krachtig, en gemaakt met zoveel creativiteit. Hierdoor voel ik me een trotse kotomisi. Ik draag het op aan Clark.”

Liesbeth Accord in Surinaamse kledij

Clark Accord

Clark Accord (Paramaribo, 6 maart 1961 – 11 mei 2011) was een succesvol schrijver en publicist. Voor hij doorbrak met zijn debuutroman, De koningin van Paramaribo, werkte hij op hoog en internationaal niveau als visagist. Hij woonde jarenlang in Wenen, voordat hij terugkeerde naar Amsterdam, waar hij zou blijven wonen tot aan zijn dood.
Helaas kon door familie omstandigheden de jaarlijkse Clark Accord Lezing 2017 niet doorgaan. Als je er belangstelling voor hebt: op deze site zal een nieuwe datum aangekondigd worden.

Clark Accord-10-24 om 09.44.37

Nijgh & van Ditmar ISBN: 9789038802329

Wil je op de hoogte wilt blijven van nieuwe berichten? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief met de beste artikelen.

[mc4wp_form id=”19136″]