Long live fashion! in textielmuseum in Tilburg

Stina Randestad’s Circles, foto: Jacobo Campos

Long live fashion! in textielmuseum in Tilburg

We lopen door de verschillende lockdowns een beetje achter en hebben veel gemist – ik tenminste wel – maar er is nog veel te zien. Zoals de Long live fashion! expositie die te zien is in het Textielmuseum in Tilburg. Deze expositie belooft ons “op een positieve manier te prikkelen om duurzamer met onze kleding om te gaan”.  Na het zien van de aflevering over de mode industrie van De Prijsknaller realiseer me nog beter dat het bittere noodzaak is dat we duurzamer met onze kleding moeten omgaan. En dat er betere manieren zijn om kleding te hergebruiken in plaats van achteloos weg te gooien. Waarmee we uiteindelijk andere landen opzadelen met ons probleem. Daarom wil ik dus binnenkort ook graag naar deze expositie. Dat kan, want deze tentoonstelling loopt in ieder geval nog tot eind maart 2022.

Duran Lantink’s Oscient Otiose Dress, foto: Abel Minnee

Hergebruik

“De problemen van fast fashion hebben we vaker gehoord, maar hoe dragen we bij aan een circulaire textielketen? Het TextielMuseum presenteert, i.s.m. ontwerpers Christien Meindertsma en Harm Rensink en textielrecyclingsbedrijf Wolkat, Ontdek in een ruimtevullende installatie de grote hoeveelheid aan grondstoffen die in onze kleding verwerkt is, ga in Fixing Fashion actief aan de slag met het repareren van kledingstukken, en zie hoe fashion items worden gemaakt met gerecycled textiel in een heuse Microfactory. Uiteraard inspireren ook gerenommeerde modeontwerpers en opkomend modetalent ons met innovatieve en oogstrelende couture gemaakt van hergebruikt textiel.”

Long live fashion! in textielmuseum in Tilburg

RVDK’s La Robe Peinture à Franges (SS2021), foto: Marijke Aerden

“Hoe geven we onze kleding een langer leven? Hoe kunnen we repareren en hergebruiken? En hoe ziet duurzame couture eruit? In de tentoonstelling ‘Long Live Fashion!’ ontdek je hoe pre-loved textiel tot nieuwe mode wordt getransformeerd én kan je daar zelf mee aan de slag. Vier en ervaar duurzame mode, met werk van onder meer Ronald van der Kemp, Duran Lantink, Matty Bovan en Christien Meindertsma.”

Nog te zien

Deze expositie is nog te zien tot en met 27 maart 2022.

Textielmuseum Tilburg
Goirkestraat 96
5046 GN Tilburg
T: 013 – 53 67 475

Dinsdag t/m vrijdag van 10.00 – 17.00 uur
Zaterdag en zondag van 12.00 – 17.00 uur
Op maandag is het museum gesloten

De aflevering van De Prijsknaller van 11 februari 2022 is nog terug te zien op NPO3. Mijn tip: doe het ergens overdag. Want het gevaar van ’s avonds hiernaar kijken is dat je geen oog dicht doet!

Pin It on Pinterest

Share This