Maison Amsterdam in de Nieuwe Kerk

Credit: ©Paul Huf / Maria Austria Instituut Fashion Designer Fong Leng & Mathilde Willink, 1974

Maison Amsterdam

Nu te zien in de Nieuwe Kerk in Amsterdam: Maison Amsterdam, de stad, de mode en de vrijheid. De kerk omgetoverd tot één groot modehuis. Deze modetentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met het Amsterdam Museum. Natuurlijk zijn er ook creaties te zien van mode icoon Fong Leng, Ik heb nog geen gelegenheid gehad om er naartoe te gaan, daarom citeer ik onderstaand bericht van de website van de Nieuwe Kerk.

De stad, de mode en de vrijheid


“Maison Amsterdam toont historische topstukken uit de modecollectie van het Amsterdam Museum in combinatie met een grote variatie aan hedendaags design. Van bekende couturiers uit de vorige eeuw als Dick Holthaus, Edgar Vos, Frank Govers, Frans Molenaar en Max Heymans tot ontwerpers van nu met internationale faam, zoals Bas Kosters, Iris van Herpen, Jan Taminiau, Viktor & Rolf en vele anderen. Ook krijgt de nieuwe generatie een prominente plek met ontwerpers als Amber Jae Slooten, Karim Adduchi, Ninamounah en Patta. Nadruk komt te liggen op de individuele kledingstukken die ieder een eigen verhaal vertellen over vrijheid en onvrijheid, door de ogen van de ontwerper of juist de drager. Nauw verbonden met actuele thema’s als duurzaamheid, gender en diversiteit in de breedste zin van het woord.”

De tentoonstelling Maison Amsterdam, De stad, de mode en de vrijheid is te zien vanaf 18 september 2021 tot en met 3 april 2022, van maandag t/m zondag 10 – 17 uur in de Nieuwe Kerk Amsterdam.

Modeantropoloog Japke van Uffelen geeft namens de Vrije Academie  twee keer een lezing. Op vrijdag 22 oktober van 11.00 – 12.00 uur en op zaterdag 27 november van 11.00 – 12.00 uur”Zij vertelt over 250 jaar modegeschiedenis in een Amsterdamse context. Zo ontdekt u hoe het vrijzinnige en creatieve Amsterdam uitgroeide tot een excentrieke modestad waar alles kan. Niet alleen de roaring twenties komen weer tot leven, maar ook de extravagante stijlen van de RoXY en club iT. Centraal thema is hoe vrijheid, maar ook onvrijheid, het modebeeld door de eeuwen heen bepaalden. Docent Japke leert u kijken naar kledingstukken die ieder een eigen verhaal vertellen over vrijheid en onvrijheid, door de ogen van de ontwerper of juist de drager. Actuele thema’s als duurzaamheid, gender en diversiteit in de breedste zin van het woord komen daarbij aan bod.”

Voor lezers van MisjaB.nl geldt een korting van 10%. Gebruik daarvoor bij het bestellen van de tickets bij de Vrije Academie de code: MISJA-MAISON

Ik ben heel benieuwd naar deze expositie, ook om alle mooie ontwerpen in die fantastische ruimte te zien. Een dezer dagen ga ik er dus zeker naartoe. Mijn dochter Elles ontdekte bovendien dat mijn boek Oog voor Stijl er ook te koop is in de bijbehorende museumwinkel. Dus mocht je belangstelling hebben….

Het boek is overigens ook te koop bij elke boekwinkel of bij

Koop bij bol.com

Maison Amsterdam in de Nieuwe Kerk