door: Elly van Zutphen

Marjolein Leenarts houdt van de huid

Bij MisjaB kijken we met plezier naar leeftijdsgenoten die meer dan gemiddelde aandacht besteden aan hun uiterlijk. Huid en haar zijn daar een belangrijk onderdeel van en daar kunnen we soms best wat hulp bij gebruiken.

Zonbescherming

Dermatoloog Marjolein Leenarts is werkzaam in het Rode Kruis Ziekenhuis/Brandwondencentrum in Beverwijk. Daarnaast heeft ze haar eigen huidverzorgingslijn ‘Drs Leenarts’ opgericht. Zij weet als geen ander hoe je de huid zo gezond mogelijk houdt. En daarover gaat zij schrijven op de site van Misja B. We hebben haar gevraagd of onze lezers haar ook persoonlijke vragen over de huid mogen stellen. Dat mag en Marjolein zal al deze vragen – zo mogelijk – beantwoorden.

Marjolein Leenarts houdt van de huid

De producten van de huidverzorgingslijn ’Drs Leenarts’ zijn er vooral op gericht oplossingen te bieden bij alledaagse huidproblemen zoals droge handen bij handeczeem, smetplekken, schilferende onderbenen en droge lippen. Ook ontwikkelde ze een zonverzorgingslijn omdat zij het belang van goede zonbescherming niet vaak genoeg kan benadrukken! De producten bestaan uit werkzame ingrediënten en zijn dan ook vrij van onnodige toevoegingen zoals parfum en parabenen. Ze zijn te koop via haar website en bij Etos.

Daarnaast heeft Drs Leenarts heeft nog een ander belangrijk doel: het verspreiden van de waarheid over de huid. Hiervoor schrijft Marjolein blogs, heeft zij een eigen YouTube kanaal en houdt zij haar volgers via nieuwsbrieven en social media op de hoogte van informatie rondom allerlei huidthema’s zoals rosacea, plekjes en vlekjes bij de ouder wordende huid, waterpokken, eczeem en contactallergieën.

Voorjaar

Het is voorjaar en we hebben de eerste zonovergoten dagen achter de rug.  Regelmatig hoort dermatoloog Marjolein Leenarts in de spreekkamer dat volwassenen zich niet insmeren. Ze hebben hiervoor allerlei redenen van ‘ik verbrand toch nooit’ tot ‘ik vind zonnebrandcrème niet prettig aanvoelen’. Vanzelfsprekend gaat Drs Leenarts hier elke keer tegen in, want de zon brengt wel degelijk schade toe. Ook als je dit niet direct ziet. Denk bijvoorbeeld aan rimpels en natuurlijk ook huidkanker. Goed om te weten: het is nooit te laat om te beginnen met smeren! Wij interviewden Marjolein Leenarts want we laten ons graag door een dermatoloog overtuigen van het belang van goede zonbescherming:

Het is nooit te laat om te beginnen met zonnebrandcrème!

Q: Welke factor adviseer je?

A: De vereniging van dermatologen adviseert factor 30. Het is goed om te weten dat factor 50 voor 98% beschermt en factor 30 voor 97%. Een zeer klein verschil maar een groter psychologisch effect: mensen die zich insmeren met factor 50 wanen zich veilig en herhalen het insmeren minder vaak dan mensen die zich insmeren met factor 30. Geen enkele factor beschermt voor 100% dus je zult het insmeren altijd moeten blijven herhalen.

Q: Wat is het verschil tussen UvA en UvB en waar moet ik me tegen beschermen?

A: Het beste is om je te beschermen tegen alle schadelijke UV stralen, dus zowel tegen UvA als UvB. Ik heb een ezelsbruggetje om te onthouden wat het verschil is: de A staat voor Aging en veroorzaakt dus huidveroudering (o.a. rimpels). De B staat voor Burning en veroorzaakt de verkleuring van de huid. Op de verpakking van je zonnebrandcrème staat als het goed is of beide vormen van straling tegengehouden worden. UvA staat omcirkeld en UvB staat zonder cirkel, dit is hoe de Europese wetgeving het vraagt. Ook nog goed om te weten; ongeveer 50% van UvA straling gaat dwars door glas heen! Dus ook smeren in de auto bijvoorbeeld!

Eén crème

Q: Heb je andere crème voor je gezicht nodig dan voor je lichaam?

A: Nee hoor, je moet je op alle lichaamsdelen even goed beschermen tegen de zon. Het is dan ook niet nodig om verschillende tubes of verschillende factors aan te schaffen. Vaak worden de volgende plekken vergeten tijdens het insmeren; scheiding in het haar, lippen, oren, randje van het zwempak, puntje van de neus. Op deze plekken vindt dan ook vaker verbranding en uiteindelijk ook huidkanker plaats.

Vitamine D

Q: Maar zon is toch nodig voor vitamine D?

A: Jazeker, maar blanke mensen hebben slechts 15 minuten zonblootstelling van gezicht en handen nodig om aan voldoende vitamine D te komen. Geen reden om niet te smeren dus.

Marjolein Leenarts houdt van de huid

En daarna?

Q: Is het belangrijk om aftersun te gebruiken?

A: Het is vooral belangrijk om je huid te verzorgen na een dag in de zon. De zon beschadigt de huidbarrière en hierdoor ontstaat een droge huid, dit herken je vast wel aan het trekkerige gevoel. Om je huid weer goed te hydrateren, kun je je insmeren met aftersun maar een crème met ureum of een neutrale, vette zalf werken ook heel goed. In alle gevallen: het is beter om parfum te vermijden want dat droogt de huid alleen maar extra uit. Overigens is het helaas een fabeltje dat aftersun je bruine kleur verlengt of zonneschade beperkt.

Q: Wat als je toch verbrand bent?

A: Dan is het vooral een goede les om je volgende keer beter in te smeren. En voor dat moment: ga meteen uit de zon, spoel de huid af met lauwwarm water met een zeep- en parfumvrij product, liefst een product op oliebasis. Smeer je daarna in met een aftersun (zie hierboven) en geef je huid rust; als de verbranding de volgende dag minder lijkt, ga dan dus niet meteen de zon weer in! Het is niet zo dat een keertje goed verbranden, de huid laat wennen aan de zon en rode huid wordt ook niet altijd bruin. Het aloude ‘voorkomen is beter dan genezen’ geldt hier dubbel, want genezen is niet eens mogelijk. Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken; goed insmeren, draag hoed, bril en beschermende kleding en vermijd de zon op de warmste uren van de dag. Als je je daaraan houdt, kun je ook echt genieten van de zon, want dat doen we natuurlijk maar al te graag!

Feitjes

Q: Heb je nog een paar leuke feitjes voor ons?

A: Altijd, ik heb heel veel geschreven over zonbescherming en er zelf ook vaak onderzoek naar gedaan. Het is zó’n belangrijk onderwerp! Wist je bijvoorbeeld dat mensen zich wel insmeren als ze naar het strand gaan maar dit vergeten als ze gaan tuinieren of een rondje gaan fietsen? En wat dacht je van zonnebrandcrème als de beste antirimpelcrème? Het is bewezen dat zonnebrandcrème de huidveroudering zichtbaar tegen gaat! Ook goed om te weten: een koortslip kan uitgelokt worden in de zon, weer een extra reden om ook UV bescherming op je lippen te smeren. Zoek dan wel altijd een geur- en smaakstofvrij product om andere irritatie te voorkomen.

Marjolein Leenarts houdt van de huid

 

Mocht je een vraag voor Marjolein hebben, laat het ons weten!