door: MisjaB

Marreke Prins, een echte verzamelaar

Marreke Prins: een echte verzamelaar

Tijdens een bezoek aan het Tassenmuseum in Amsterdam fotografeer ik Marreke Prins. Een dame in een opvallende gele jas en ‘gouden’ sneakers. Marreke blijkt een verwoed verzamelaar en nodigt me uit om eens bij haar thuis te komen kijken, want ‘ik verzamel het een en ander’. Dat maakt nieuwsgierig, dus van dat aanbod maak ik graag gebruik.

Dubbel huis

Marreke woont samen met haar partner Hans op de parterre van een appartementengebouw. Ze hebben een etage die oorspronkelijk bedoeld was als woning met praktijkruimte. Veel ruimte daarom en aan de achterkant over de hele breedte een fantastisch uitzicht op het water. De ruimte blijken ze overigens ook wel nodig te hebben met z’n tweeën. Het zijn allebei verwoede verzamelaars.

 

Staphorst

Marreke: “Ik ben geboren in Staphorst in 1943. Op deze klassenfoto zie je dat ik als enige geen traditionele kleding droeg. Ik heb mooie herinneringen aan die tijd. Ik denk het van invloed is geweest op mijn liefde voor kleuren. In mijn interieur komen o.a. de Staphorster kleuren blauw en groen terug. Hans en ik hebben samen een grote boekenverzameling. Hans heeft daarnaast o.a. een verzameling boeken, die geen boeken zijn. Denk aan een omslag van een boek met daarin verstopt een naaigarnituur, een flesje of bonbons. ”

Au pair

“Omdat ik niet goed wist wat ik wilde worden, heb ik na de middelbare school eerst een jaar ‘Schoevers’ gedaan. Daarna wist ik het trouwens nog steeds niet en heb met veel plezier een jaar als au pair in Versailles gewerkt. Terug in Nederland werkte ik als office manager aan de Internationale School in Ommen, gevestigd in het prachtige kasteel Eerde. Vanaf 1969 woon ik in Amsterdam en heb 28 jaar in de Stedelijk museum winkel gewerkt, de laatste jaren als hoofd. Dat betekende ook inkopen, daardoor kwam ik natuurlijk in contact met veel designers en heel veel mooie spullen.”

“Ik hou vooral van toegepaste kunst, bij voorkeur uit de jaren twintig. Het begint altijd met een enkel stuk, bijvoorbeeld één onderzetter die ik erg mooi vind. Dan kom ik er later toevallig nog eens een tegen. Die er prachtig bij past, en nog eens eentje… Voordat je het weet heb je een serie onderzetters. Zo is het met alles gegaan.”

“De twee schilderijtjes (links) kocht ik ooit op een markt. Veel later vond ik het stukje wat ik erboven heb geplaatst, toevallig op straat. Zo gaat het vaak. In mijn hoofd zie ik meteen waar het bij past. En ik hou ervan om het thuis dan ook bij elkaar te groeperen, qua vorm en qua kleur. Zo creër ik overal tafereeltjes.”

Armbanden

Ik ben diep onder de indruk van alle verzamelingen van Marreke. En niet in het minst door de keurige ordening van alles. Een ladenblok vol met allerlei kleuren armbanden spant de kroon, ik kijk m’n ogen uit. Het blijken er meer dan 400 te zijn. Marreke: “Een jaar of twee geleden heb ik m’n hele verzameling sieraden geëxposeerd in de OBA in Amsterdam. Ik heb er 20 vitrines van 1×1 meter mee gevuld, alles op kleur bij elkaar.”

 

Nieuwste aanwinst

“Deze groene tas is m’n nieuwste aanwinst, een ontwerp van Issey Miyake. De gele jas kocht ik in de opruiming bij Zara. Mijn bril (een model uit 1920) kocht ik zeker al 25 jaar geleden in een brillenwinkel op de Noordermarkt. Voor m’n kleding hou ik van kleur, ik draag altijd primaire kleuren. Ik hou van een architectonische stijl, zoals de kleding van COS bijvoorbeeld. Alhoewel, als ik heel eerlijk ben zou ik het liefst flamboyanter willen zijn. Dat ik meer zou durven qua kleding. Me kleden zoals bijvoorbeeld een Staphorster boerin.”

Marreke Prins, een echte verzamelaar

M’n neus achterna

Marreke houdt van veel verschillende dingen. Van de natuur, architectuur, moderne muziek, maar ook opera en natuurlijk boeken. Samen met Hans een stedentrip maken en eten in een, zoals zij dat noemt, ’treurig café’. Kleine eettentjes, die je in iedere stad in de achteraf straatjes vindt, waar je veel locals treft. Wat vind je het állerleukst? Marreke: “Dat is m’n neus achterna gaan. Op alle gebied. Op die manier kom ik op de mooiste plekjes en doe ik de beste vondsten.”