Mauk en Wilma bij Museum Voorlinden 

Mauk en Wilma bij Museum Voorlinden

Bij toeval ontdekte ik dat Mauk en Wilma zussen zijn. Jaren geleden – toen ik net begon met mijn blog – fotografeerde ik Mauk bij een opening bij het Kunstmuseum (voorheen Gemeentemuseum) in Den Haag. Mensen vergeet ik niet zo snel als ik ze heb gefotografeerd. Bovendien herinner ik me nog heel goed het beeldschone oranje Valentino jasje dat Mauk bij die gelegenheid droeg. Omdat oranje nu weer veel te zien is was ik op zoek naar deze foto en belandde op haar IG account. Daarop zag ik een detailfoto van een geruite stof met daarbij de tekst: “Lievelingszusje op bankje”. Ik herkende in die foto de stijl van Wilma die ik sinds een tijdje volg op Instagram. Ik vond het zo’n verrassing en wilde de zussen heel graag samen fotograferen; de afspraak was gauw geregeld.

We houden allebei van mooi

Mauk Holleman (1952) en haar zus Wilma van Beek (1958) schelen zes jaar. Als kind hadden ze al dezelfde interesses, mede daardoor hebben ze altijd een sterke band gehad. Mauk: “We delen onze liefde voor mode, interieur en kunst. Samengevat kun je zeggen dat we allebei van mooi houden”. Toch zit er een groot verschil in de keuzes die ze maken voor wat betreft hun kleding. Mauk koopt graag designerkleding en heeft daar veel geld voor over. Wilma koopt voornamelijk tweedehands kleding en het liefst in kringloop winkels. Ze noemt zichzelf dan ook een ‘kringloop verslaafde’. Wilma: “Onze budgetten heel verschillend, maar onze levens trouwens ook. Ik heb veel minder gelegenheden dan Mauk om ermee ‘uit te pakken’. Ook niet voor mijn werk als cultureel programmeur bij de Bibliotheek Rotterdam.”

Mauk en Wilma bij Museum Voorlinden 

Ik heb nooit zomaar iets aan

Mauk heeft naast haar studie orthopedagogiek ook een paar jaar Kunstgeschiedenis gestudeerd. Mauk: “Daar heb ik toch wel een soort ‘kunstverslaving’ aan overgehouden. Ik ga veel naar musea en ik koop graag kunst, met name van jonge kunstenaars.” Wilma profiteert ook van die kennis als ze samen – zoals vandaag – naar een museum gaan. Mauk kiest voor elke gelegenheid heel bewust een passende outfit. Mauk: “Ik heb nooit zomaar iets aan. Ik denk er altijd over na waar ik naar toe ga en wat ik er mee wil zeggen. Dat geldt voor mijn werk als mediator, maar ook voor een opening van een expositie.” Wilma vertelt dat Mauk lief én gul is. Ze krijgt wel eens een mooi ‘afdankertje’ van Mauk, waar ze altijd heel blij mee is. Mauk vertelt dat zij vroeger als oudste al over Wilma ‘moederde’. “Ze blijft mijn kleine zusje, ik wil nog steeds zorgen dat het goed met haar gaat.”

Combineren

Het is inspirerend om te zien dat ze allebei goed kunnen combineren, elk op hun eigen manier. Mauk: “Die creativiteit hebben we van onze moeder meegekregen. Zij maakte met veel plezier kleding voor ons.” Mauk combineert de groene jurk van Max Mara met een blauwe bloes/jas van COS. Daarbij schoentjes die ze eens op een kunst- en antiekbeurs vond. Wilma heeft een bloesje aan dat ze van Mauk kreeg. De rest is allemaal uit kringloopwinkels. Behalve de shawl die ze om haar middel heeft geknoopt: die maakte ze zelf van een restje stof van Ikea.

 

Mauk vertelt me trouwens dat ze nog steeds het beeldschone oranje Valentino jasje draagt. Favoriete winkels: Wilma: alle kringloopwinkels, Mauk: Mar-Y-Mar, Van Hoytemastraat 99, 2596 EP Den Haag

 

Mauk en Wilma bij Museum Voorlinden