Mercedes Zandwijken| MisjaB.nl

Initiatiefneemster Keti Koti Tafel

Mercedes Zandwijken (1957) heb haar ook voor Zin magazine gefotografeerd. Mercedes werkt als ‘activistische samenlevings therapeut’. Mercedes: “Door de ontmoeting met mijn huidige, Joodse partner, heb ik geleerd hoe de Joden met hun geschiedenis omgaan. Toen realiseerde ik me hoe weinig ik van m’n eigen gescheidenis wist. Het is een wending geweest in m’n leven. Naar aanleiding daarvan heb ik de stichting Keti Koti Tafel opgericht. Met als doel om witte en zwarte Nederlanders te betrekken bij de jaarlijkse herdenking van de afschaffing van de slavernij. Inmiddels worden er het hele jaar Keti Koti dialoog tafels georganiseerd. Op deze bijeenkomsten bespreken witte en zwarte Nederlanders met elkaar hoe het verleden nog steeds doorwerkt in het heden en welke effecten dit heeft op de onderlinge (zwart/wit) relaties. En niet alleen in Nederland. Deze zomer was ik op uitnodiging samen met mijn man naar Amerika om colleges en lezingen te geven over Keti Koti en om daar ook dialoog tafels te organiseren.”

Balans

Mercedes Zandwijken| MisjaB.nl 

Mercedes: “Door het omarmen van mijn eigen geschiedenis heb ik in mijn eigen leven meer balans gevonden. Voorheen had ik een overwegend witte vriendenkring bijvoorbeeld. Misschien omdat ik diep van binnen heel graag bij de witte gemeenschap wilde horen. Nu is mijn vriendenkring, op een heel natuurlijke manier, veel meer gemengd.”

Mercedes Zandwijken| MisjaB.nl

IJdel

“Lang heb ik last gehad van een calvinistisch trekje. Ik was streng voor mezelf en mocht niet teveel aandacht aan m’n kleding besteden. IJdelheid was taboe. Daar heb ik nu geen last meer van. Ook dat is meer in balans gekomen. Toen ik niet zo lang geleden samen met mijn man in Bordeaux was tijdens onze vakantie, durfde ik tegen hem te zeggen dat ik eerst naar alle vintage winkels wilde. Voor mij is deze fotoshoot dan ook de kers op de taart. Het pak dat ik op deze foto draag is van Caroline Biss. Ik zag het hangen tijdens de sale en wist meteen: dat is voor mij!”

Wil je op de hoogte wilt blijven van nieuwe berichten? Schrijf je dan in voor mijn tweewekelijkse nieuwsbrief met de beste artikelen.

[mc4wp_form id=”19136″]