Mijn kennismaking met Kobido gezichtsmassage

Onlangs werd ik door Lucy Bosscher verrast met een uitnodiging voor een Kobido massage in haar studio in Den Haag. Ik ken Lucy al langer en heb in haar studio ook al eens een Pilates les gevolgd. Voor mijn boek heb ik Lucy ook geïnterviewd omdat zij haar gevoel voor mode combineert met een heel eigen stijl. Een van de tips die zij toen gaf is:  “Onderhoud – zowel psychisch als fysiek – is belangrijk”. Die tip heb ik toen al ter harte genomen; ik ben beter op mijn houding gaan letten, meer gaan sporten en ik ga regelmatig naar een schoonheidsspecialiste.

Wat is Kobido

Kobido betekent letterlijk: het traditionele pad van de schoonheid. Het is geen trend of een nieuwe hype, deze Japanse vorm van massage heeft een lange geschiedenis en dateert uit de vijftiende eeuw. Het verschil met nu is dat de massage toen uitlsuitend gebruikt werd door de keizerlijke familie en de elite. De focus van de massage ligt op het gezicht. Het ontspant, verstevigt de huid en voert slechte stoffen af. Het doel is een betere doorbloeding, waardoor het gezicht een natuurlijke lifting krijgt. En een natuurlijke lifting is precies wat ik nu heel goed kan gebruiken! Dus ik reis er graag voor naar Den Haag.

Ontspanning

Eenmaal onder de verwarmde deken op de behandeltafel, met het oogmasker op, voel ik me al snel helemaal ontspannen. Door de rustige achtergrondmuziek waan ik me in een Japanse tuin. Het is moeilijk na te vertellen welke technieken er allemaal worden gebruikt. Het tempo verandert voortdurend: vaak zijn het vloeiende bewegingen, lichte aanrakingen, afgewisseld met stevig kneden en ritmische bewegingen. Af en toe lijkt het alsof er vier handen tegelijk bezig zijn. Soms met zo’n lichte touch dat het lijkt of er vlinders over mijn huid fladderen.

Opleiding

Ik realiseer me dat het veel oefening vergt om deze verschillende technieken onder de knie te krijgen. Ik ben benieuwd hoe Lucy er toe is gekomen en waar zij deze opleiding heeft gevolgd. Lucy: “Mijn eigen ervaring van de Kobido gezichtsbehandeling bij Florence Laval Studio zorgde ervoor dat ik me er in wilde verdiepen. Er worden tal van cursussen en trainingen op het gebied van gezichtsyoga, gezichtsfitness en gezichtsbehandelingen inzake verjongen aangeboden. Maar deze opleiding biedt een gestructureerd programma, met naast theoretische kennis heel veel aandacht voor de praktijk. Oefenen is het sleutelwoord! Hoe laat je je vingers dansen, hoe laat je ze fladderen als vlinders. Hoe wissel je de verschillende tempi af. Kortom: hoe creëer je het spektakel dat Kobido heet. Het is een training die uren van oefening vergt, heel uitdagend en intens. Maar ook stimulerend en belonend. Waardoor ik nu Facelift Holistic Experience kan aanbieden aan mijn cliënten.”

 

Zorg voor jezelf

Wat een fantastische ervaring! Na afloop – de massage duurt ongeveer een uur – voel ik me niet alleen heerlijk fris, ik zie het ook als ik in de spiegel kijk; een heel ontspannen gezicht. Het lijkt alsof de frons tussen mijn ogen iets minder is geworden. Ik hoop en probeer dat zo te houden! Ik realiseer me dat deze massage techniek precies past in de lijn die Lucy met haar studio voor ogen heeft. En past bij de tip die ze eerder gaf: “Zorg voor jezelf, zowel psychisch als fysiek.”

De foto’s op deze pagina zijn gemaakt door Evelyne Vrolijk