Samen met Sharon Couwenhoven. Zij op de achtergrond, want ja, 1,5 m afstand…

Mijn nieuwe bril

Iedereen die een bril draagt weet dat je na een paar jaar toe bent aan een nieuw montuur. Niet alleen omdat je ook wel eens iets anders wilt, maar je ogen veranderen in die periode ook vaak. Soms worden ze beter, soms gaan ze iets achteruit. Daarom is een oogmeting op z’n tijd is zeker nodig. Voor mij is het geen straf om een nieuw montuur te kiezen. Ik vind het altijd wel spannend, maar laat de eerste keuze altijd graag aan een expert over. Dit keer ging ik naar Mooie Ogen Optiek in Schagen. Een van de winkels waar ik begin dit jaar te gast was om mijn boek Oog voor Stijl te signeren en klanten te fotograferen. Nu werd ik door het team van Mooie Ogen – eigenaresse Sharon en Miranda en Jetta – uitgenodigd om een nieuw montuur te kiezen en dat live te doen via Facebook.

Laat je verrassen

Het is een perfect moment omdat mijn haar nu iets langer is, steeds grijzer wordt en m’n huid lichter. Ik had van tevoren alleen aangegeven dat ik graag een iets lichter montuur wilde en verder nog geen idee. Sharon: “Het is heel goed om ‘blanco’ binnen te komen. Als mensen toe zijn aan een nieuwe bril kijken ze vaak eerst in tijdschriften of op straat naar andere brillen. Dat kun je dus beter niet doen. Een bril moet specifiek passen bij jouw hoofd, jouw huidskleur en jouw type. Bovendien zie je hier brillen die je nog niet in het straatbeeld tegenkomt. Wij laten mensen natuurlijk eerst zelf even rondkijken in onze collectie en komen dan graag met voorstellen. Voor ons is het een uitdaging om mensen – voor wat betreft brillen – uit hun comfortzone te halen. Om ze te verrassen.”

Rond

Sharon verrast mij door als eerst een transparant, rond montuur van Henau te laten zien. Ik heb nog nooit eerder een ronde bril gehad en ben meteen enthousiast. Sharon: “Een rond montuur maakt altijd iets vriendelijker. Als je iets ouder wordt is een lichtere bril een goed idee, het maakt zachter. Maar je moet ervoor oppassen dat het niet tuttig wordt. Dat krijg je vooral als je veilig bij een klein montuur blijft. Als je een kleur kiest die bij je past, kun je wel een oversized montuur kiezen. Daarom is dit montuur zo geschikt, door het gebruik van kunststof krijgt het iets meer body. De veren zijn bovendien lichtgrijs en passen bij je haar.”

Expressie

Dit zijn ook allebei kanshebbers: links een Patty Pailette montuur. Gemaakt van kunststof in combinatie met metaal. Een flamboyant model, een stuk donkerder. Maar het gebruik van roze details maakt het weer iets zachter. Rechts een donkerblauwe bril van Henau, waarmee ik volgens de mensen die meekijken via Facebook op Iris Apfel lijk. Ik vraag me af of het erg is dat je (bijna) geen wenkbrauwen ziet met deze modellen. Sharon: “Sommige vrouwen hebben weinig of heel lichte wenkbrauwen. Een groot montuur kan dan juist heel handig zijn om ze te verbergen. De bril zorgt in dat geval dan voor de expressie in het gezicht.”

 

Het roze, hoekige model (links op de foto), is ook van het merk Henau en is qua kleur heel goed, maar maakt me toch strenger vind ik. Net zoals de bril rechts, die door het roze stukje erboven toch iets zakelijker wordt. Het model hieronder is wel weer heel geschikt: een ronde bril van Francis Klein, met de bovenkant in een soort vlinder. Het voordeel van zo’n vlindermodel is dat het je gezicht een kleine ‘lift’ geeft. Kan ik ook wel gebruiken. Sharon: “Deze bril heeft een luipaardprint met een klein ‘sprankeltje’ erin. Zoiets haalt je gezicht ook op, net zoals make-up dat kan doen.”

Francis Klein

Nog meer keuze

Henau

Naast het eerste transparante model is dit nog een potentiële kanshebber, ook van Henau. Weliswaar niet rond, maar de kleuren vind ik erg mooi en iets duidelijker aanwezig dan de eerste bril. Ik hoef nog niet te beslissen, er volgen nog meer brillen met kleur. Sharon: “Soms vragen mensen of ze een paar monturen mogen meenemen om het thuisfront te laten meekiezen. Dat vinden wij niet zo’n goed idee, omdat iedereen er iets anders van vindt. Ons advies: blijf bij jezelf en straal uit dat het jouw keuze is.”

Rood

Emmanuelle Khahn

Van te voren heb ik Sharon ook laten weten dat ik graag donkerrood draag. Ze heeft daarom ook een selectie gemaakt in die richting. Zoals de vlinderbril met luipaardprint van Francis Klein die ze ook in een rode variant heeft, ook met een klein glittertje. En dit forse montuur van Emanuelle Khahn. Sharon: “Een rode bril is – net als rode lipstick – een oppepper voor je gezciht. En je kunt er alles bij dragen, zeker als je het dan combineert met een passende lipstick of nagellak in die kleur. Dit is echt een bril geïnspireerd op de vintage stijl van de jaren 70. Nu weer erg hip en dit model is ook heel geschikt als zonnebril.”

Mijn nieuwe brillen

Mijn nieuwe bril: gekozen bij Mooie Ogen in Schagen

Tijdens de passessie leggen we de brillen die meteen afvallen apart. Zo blijven er uiteindelijk twee modellen over: de eerste ronde en de bril met de verschillende tinten grijs en blauw, toevallig allebei van Henau. Als Sharon de eerste bril ook nog in lichtroze met donkerrode veren laat zien, weet ik zeker dat ik die in ieder geval graag wil. Het lijkt me heerlijk om vanaf nu de wereld ook eens door een roze bril te bekijken! En om mezelf te verwennen gaat de grijs met blauwe bril ook mee naar huis. In beide brillen komen multifocale glazen. Sharon stelt voor om voor de roze bril heel licht getinte Essilor Varilux glazen te zetten. In het grijze montuur de heldere variant. Sharon: “Het is echt jammer als je maar één montuur hebt. We hebben tenslotte ook meer keuze uit kleding en schoenen in onze kasten. Met verschillende monturen kun je een heel andere uitstraling krijgen.” Die donkerrode bril van Emmanuelle Khahn lijkt me fantastisch als zonnebril, maar daar wacht ik nog maar even mee tot het voorjaar.

Mooie Ogen is tijdens deze lockdown (tot 19 januari 2021) geopend, maar alleen op afspraak. Het team gaat ook door met de Facebook Live uitzendingen op zaterdagochtend om 9.00 uur. Dus mocht je belangstelling hebben om daar aan mee te doen: je kunt je aanmelden. Gewoon meekijken thuis vanaf de bank kan natuurlijk ook. Hou hiervoor hun FB pagina in de gaten.

Nu ben ik heel benieuwd wat jullie van mijn keuze vinden!

De foto’s zijn gemaakt door Jetta van het Mooie Ogen team.