Over sieraden

Kettingen, armbanden, ringen en broches: Je hebt er niet gauw teveel van, ik tenminste niet. Ik kan er heerlijk mee ‘spelen’. Een oude jurk, blouse of trui een oppepper mee geven. Sieraden zijn niet alleen ter verfraaiing, ze geven je ook de mogelijkheid accenten te verleggen. Om de aandacht af te leiden van een eventueel minpuntje. Zelf probeer ik met sieraden de aandacht van m’n rimpels af te leiden. Dat lukt natuurlijk nooit helemaal, maar dat hoeft ook niet. Alle beetjes helpen. Zo kun je natuurlijk ook de aandacht van eventueel andere minpunten verleggen. Want geloof me, iedereen heeft wel een minpuntje. Glenda de Vries deelt haar ‘gouden’ tip om hiermee om te gaan. Glenda: “We hebben allemaal min-punten, die moet je gewoon accepteren. Als je je hier steeds aan blijft ergeren kom je niet aan de plus-punten toe. En die hebben we óók allemaal. Ga daar iets mee doen! Je zult zien dat je er zelfverzekerder van wordt.”

Het is misschien niet ieders smaak en ik denk dat het dragen van zoveel kettingen en armanden echt heel vermoeiend is. Maar zij heeft ons wel geleerd in het combineren van sieraden iets meer lef te tonen: stijlicoon Iris Apfel. Zie onderstaand citaat:

“If there was a choice on spending a lot of money on accessories or dress. I always chose accessories.”

Tweedehands

Sinds een groot deel van mijn ringen zijn gestolen, ben ik me meer gaan richten op armbanden en kettingen. Het hoeven wat mij betreft niet altijd nieuwe exemplaren te zijn. In tweedehands winkels kun je wat sieraden betreft ook schatzoeken. Deze opvallende lime kleurige ketting, gemaakt door de Belgische ontwerper Natan vond ik bij 2ndTimeboutique. De paarse ketting heb ik in Haarlem gekocht bij Belle Elaine. Past goed bij dit paarse streepje, maar ook bij allerlei blauwtinten.

Niet alleen in winkels maar ook online is het heel leuk om rond te neuzen. Deze kettingen en armband – allebei van Marni – vond ik bij Vesitiaire Collective. Het is een heel betrouwbaar adres, er wordt duidelijk vermeld wat de staat is van het object dat wordt aangeboden. Mocht het iets beschadigd zijn, wordt dat altijd aangegeven. Ik vind het zelf wel handig om bij een online adres gericht te zoeken via een zoekwoord. Anders heb ik het gevoel dat ik ‘verdrink’ in het enorme aanbod.

Broche

Van Karin van Paassen kreeg ik onlangs het verzoek om mee te werken aan een boekje over sieraden met als titel My Jewel, gevuld met foto’s en verhalen over sieraden van 100 mensen. Karin: “We hebben allemaal wel een sieraad, dat je bijvoorbeeld erfde, dat je cadeau kreeg bij een bijzondere gebeurtenis, een vakantie herinnering, een onvergetelijke liefde, een spannende gebeurtenis, etc. Altijd opgeborgen in een doosje, of een sieraad dat je graag draagt.”  Ik wilde graag meewerken en wist meteen over welk sieraad ik wilde vertellen. Deze broche, gemaakt door Floor Mommersteeg. Gekregen van meneer B. toen ik 65 werd. De broche heeft een royaal formaat, is daardoor opvallend, maar niet schreeuwerig. Hij is zo licht als een veertje, want gemaakt van nylondraad en transparant. Ik draag hem heel graag, want hij past ook bij heel veel dingen door de verlopende kleuren. De dagen dat ik hem niet draag bewaar ik hem in een doorzichtig ‘kistje’ en staat als kunstwerkje te pronken in de boekenkast.

Koffietijd

Vorig jaar werd ik – ter gelegenheid van het verschijnen van mijn boek Oog voor Stijl – uitgenodigd bij het RTL 4 tv programma Koffietijd. De uitzending ging o.a. over het gebruik van sieraden en andere accessoires, ik zat er aan tafel samen met Ron Weil. Ron is stijladviseur bij de Bijenkorf in Rotterdam en ik heb hem ook als vakman geïnterviewd voor mijn boek. Voor mij een mooie gelegenheid om deze broche te dragen.

Mini me broche

Een sieraad blijkt ook vaak een opening voor een leuk gesprek. Dat gebeurt me vaak als ik deze ‘mini-me’ draag. Een tijd geleden heb ik Moniek Postma geïnterviewd. Zij maakt – zoals ze het zelf zegt – sieraden met een herinnering. Kettingen, oorhangers, broches en armbanden. Ze gebruikt daarvoor o.a. afgedankte materialen. Spullen die ze vindt op markten of bijvoorbeeld bij een juwelier die een partij oorbellen verkoopt, waarvan Moniek onderdelen kan gebruiken. Ze maakt ook kettingen waar poppetjes aan hangen. De poppetjes worden samengesteld van bot en hoorn, waarvoor ze de onderdelen in India laat maken. Het zijn heel grappige, wat lijzige figuurtjes aan een ketting. Elk poppetje krijgt uiteraard een eigen ‘koppie’. Voor mij maakte ze er speciaal eentje met een hoed, een forse bril, een ketting, hoge hakken in de ene hand en een tasje in de andere. Het is een echte ‘mini me’ geworden.

Mijn sieraden: kettingen, armbanden, ringen en broches...

Moniek maakt ook voor elk sieraad een speciale verpakking. Mijn sieraad huist in een (voormalig sigaren) kistje dat is versierd met een oude foto uit Parijs, door Moniek versierd met kleine ‘goud’ accenten en een zelfde pieplein poppetje. Een kunstwerkje op zich! Ik ben er heel blij mee, ik merk altijd dat dit sieraad echt een ‘conversation piece’ is.