Mijn uitdaging van dit jaar! Wie doet er mee?

Goede voornemens

Eerlijk gezegd ben ik rond de jaarwisseling niet bezig geweest om een lijstje met goede voornemens te maken. Ik ben tenslotte al lang geleden gestopt met roken, ik sport al heel regelmatig en ga me ook nooit te buiten aan overdadig snoepen en/of snaaien. En een glaasje wijn op z’n tijd wil ik niet missen. Dus goede voornemens laat ik graag aan me voorbijgaan. Tot afgelopen zondag.

Elle op zondag

Omdat ik een abonnement heb op Elle magazine én me heb ingeschreven voor Elle’s nieuwsbrief krijg ik ook sinds kort één keer per maand de Elle op zondag, geschreven door onze dochter Elles Beijers, managing editor Elle magazine.

In de nieuwsbrief van 15 januari 2023 schrijft Elles: “We zijn op de helft van januari en met een beetje geluk zijn alle goede voornemens nog alive and kicking. De mijne: minder nieuwe kleding kopen. Specifieker: ik mag vijf nieuwe items kopen in 2023. Vijf!”  Maar ze schrijft ook: “Vijf kledingstukken per jaar is de max. Ik herhaal het nog maar eens: vijf! Ik riep meteen: leuke challenge voor 2023, maar nu 2023 is aangebroken heb ik daar spijt van. Ik krijg namelijk constant consumeer-meer-prikkels, met name via Instagram. De sale van Filippa K (wil ik een wollen kokerrok?), de truien van Sézane (oeh mooie kleur!), de nieuwe collectie van Arket (die wollen cargobroek, yes please) – het gaat maar door.” 

Mijn uitdaging van dit jaar. Wie doet er mee?

Bewuster kopen

Ja, die constante prikkels die we krijgen herken ik zeker. Maar ik heb al langer het gevoel dat ik eigenlijk teveel koop en dat ik wil minderen. Op de eerste plaats omdat het beter is voor het milieu, maar ook omdat ik meer dan genoeg heb in mijn kast. Ik heb ook gemerkt dat als ik een tijdje niks koop – tijdens de pandemie bijvoorbeeld – ik veel creatiever word. Nieuwe combinaties maken met de kleding en accessoires die ik al heb. Dat geeft me veel meer voldoening en daar word ik uiteindelijk veel blijer van.

Uitdaging

Ik dacht daarom meteen: wat een goed idee! Elles mag dan inmiddels al een beetje spijt hebben, ik vind het een mooie uitdaging en doe mee! Ik koop dit jaar niet meer dan vijf nieuwe items, maar minder mag natuurlijk ook! Het zal best eens lastig worden, want de verleiding is groot, maar volgens mij moet het lukken. Deze maand heb ik in ieder geval nog niks nieuws gekocht. Ik heb wel bedacht dat als ik maar vijf nieuwe items mag, ik natuurlijk heel bewust en alleen maar echt mooie aanwinsten ga kiezen. Dat wordt nóg meer dan anders dubben en er misschien wel twee (!) nachtjes over slapen voordat ik tot aankoop overga.

Tweedehands

Waarom is het zo moeilijk te stoppen met shoppen? Journalist Margot C. Pol schreef er niet zo lang geleden dit interessante artikel over. En, vroeg Pol zich af, als we in plaats van nieuw alleen nog maar tweedehands kopen? Dat is toch goedkoper, minder milieubelastend en dus beter? Pol vroeg het aan consumentenpsycholoog Patrick Wessels: “Helaas. ‘Moral licensing’, noemt Wessels dat mechanisme in ons hoofd: het bewust goedpraten van wat je onbewust gewoon wílt. Psychisch win je daar niet zo veel mee.”

Daar zit iets in, maar toch mag ik dit jaar van mezelf – als het écht een mooi stuk is en iets toevoegt aan mijn garderobe – wel tweedehands items aanschaffen. Het levert me ook zo veel plezier op om in tweedehands winkels – schatkamers vind ik een mooier woord – lekker rond te neuzen. Ik heb ook niet voor niks zoveel leuke adressen verzameld in de afgelopen jaren. Daarom vind ik voor dit jaar 5 nieuwe items een mooie uitdaging. Volgend jaar ga ik dan misschien voor 5 items in totaal.

Inspiratie

Accessoires zijn – zeker als je nieuwe combinaties wilt maken met spullen uit je eigen kast – heel belangrijk. Daarmee bepaal je je eigen stijl. En je kunt er een item een heel andere ‘look’ mee geven. Pinterest is ook een bron van inspiratie. Je kunt er heel gericht zoeken naar een specifiek onderwerp, bijvoorbeeld witte bloes of geruite broek of 60plus style. Of zoek op Instagram naar een vrouw met een stijl die overeenkomt met die van jou. Kijk eens op het account van Nanny de Bruin bijvoorbeeld. Zij combineert voornamelijk tweedehands kleding. En vergeet dan niet te kijken in de lijst met haar volgers zodat je op nieuwe influencers stuit. En – last but not least – koop ter inspiratie weer eens een tijdschrift!

 

Doe je ook mee?

Doe je ook mee met deze uitdaging? Ik zou het heel leuk vinden, vooral ook om ervaringen met anderen te delen. Laat het me weten in een reactie hieronder of stuur een mailtje naar misjabeijers@gmail.com Ik ben natuurlijk ook benieuwd naar je motivatie.

Ik stel voor dat we er halverwege dit jaar op terugkomen. Ik zal eerlijk zijn over mijn aankopen en vertellen wat ik gekocht heb en wat ik allemaal heb laten hangen. Goed idee?

Een heel toepasselijke quote van moderedacteur DianaVreeland speelt steeds door mijn hoofd:

“A new dress doesn’t get you anywhere; it’s the life you’re living in the dress.”

Hou dat vooral in gedachten!