Mijn workshop Shibori tie-dye

Een tijd geleden had ik me, samen met mijn dochter Karien, al ingeschreven voor de workshop Shibori tie-dye bij de Vrije Academie. Maar omdat er zoveel animo voor was moesten we even geduld hebben. Gisteren was het zover, dus op naar Amsterdam. In het statige pand van de Vrije Academie is het souterrain vrijgemaakt voor allerlei workshops.

Techniek

Docent  is Olga de Bie, die als fashion designer jarenlang dessins voor textiel heeft ontworpen. Zij maakt vrij werk en is daarnaast werkzaam in het kunstonderwijs en geeft cursussen en workshops op het gebied van textiel. Haar interesse gaat uit naar traditionele verf- en printtechnieken van verschillende culturen, zoals Shibori. Olga: “Dit is een eeuwenoude Japanse kunst waarbij stoffen handmatig worden geverfd. De stof wordt gevouwen, met stiksels bewerkt, samengebonden of tussen blokken geklemd. Vervolgens wordt de stof in een bad van bijvoorbeeld indigo gedompeld. Alles wat afgebonden is blijft wit waardoor er een patroon ontstaat op de stof. Het resultaat is altijd verrassend! Indigo is een kleurstof afkomstig van van de tropische plant indigofera. In de nerven van de bladeren van deze plant zit blauwpigment. De bladeren worden fijngestampt, met water vermengd en/of modder, vervolgens gezeefd met als resultaat de verfstof.

Aan de slag

Bij binnenkomst staat alles om te verven al klaar en voor iedereen liggen er een schort en drie lapjes om uit te proberen. Op tafel liggen geverfde lapjes als voorbeeld van de verschillende patronen die je kunt maken. Maar gelukkig ook uitleg erbij hoe je het voor elkaar krijgt; met stokjes, elastiekjes, touw, knikkers en/of klemmetjes. Ik heb lang geleden wel eens een shirtje geverfd met de afbindtechniek, maar kwam toen niet veel verder dan het afbinden met een elastiekje. Nu probeer ik het ook met stokjes, klemmetjes en een vierkant blokje linoleum.

Resultaat

Als de verf lang genoeg is ingetrokken is het tijd om de stof te spoelen en om het resultaat te zien. Het lapje dat ik maakte met twee vierkantjes van linoleum is mijn favoriet. Voor de tweede kun je of een kussenovertrek of een tasje verven. Ik kies voor het kussenovertrek en gebruik weer (iets grotere) blokjes linoleum. Achteraf had ik daarvoor toch een heel ander patroon voor moeten bedenken, inspiratie genoeg tenslotte bij de medecursisten. Maar het belangrijkste is dat ik de smaak weer te pakken heb, dus ik ga er thuis ook nog eens mee aan de slag. Ik heb wel gemerkt dat het zo gezellig en ontspannen is om met elkaar creatief bezig te zijn, de tijd vloog voorbij! Karien en ik gingen allebei naar huis met in onze tas een stapel lapjes waar we natuurlijk kleine kussentjes van gaan maken. Zo’n workshop is echt een ideaal uitje voor – zoals in ons geval moeders en dochters – maar met vriend(innen) kan natuurlijk ook!