'Met minder geld kun je er ook goed uitzien'

Vrouwelijk

Volgens Marja Koppen (1953) uit Amsterdam hoef je om er goed uit te zien niet de duurste kleding te kopen. Marja: “Dure kleding kan heel mooi zijn, qua stof en afwerking, maar met goedkopere kleding kun je er ook goed uitzien. Ik heb geen voorkeur voor een bepaald merk. Voor mij is belangrijk dat kleding comfortabel zit, het moet iets aparts hebben en, niet onbelangrijk, het moet me goed staan. Ik hou van vrouwelijke kleding, van soepel vallende stoffen. Hoge, wijde broeken en A-lijn jurken of -rokken zijn favoriet. Denk aan de jaren 20 stijl. In een spijkerbroek zul je me overigens nooit zien.”

'Met minder geld kun je er ook goed uitzien'

Inspiratie

Marja runt samen met haar man Brasserie De Joffers in Amsterdam. Marja: “Veel inspiratie krijg ik op straat, maar ook in onze brasserie en ik kijk graag in tijdschriften. Aan het begin van elk seizoen kijk ik welke kleuren er in winkels hangen en wat ik nog in m’n kast heb. Ik ga dan nieuwe combinaties bedenken. Die nieuwe sets hang ik bij elkaar op hangers, anders vergeet ik het later weer. Ik doe geen kleding weg, dat vind ik jammer. Soms draag ik het een paar seizoenen niet, dan ineens blijkt het weer bij iets nieuws te passen.”

Rode draad

“Ik hou erg van winkelen, vind het ook inspirerend om lekker rond te kijken. Maar ik wil niet zo’n onoverzichtelijke berg kleding krijgen. Dus ik ben selectief in het kopen. Combineren is wel de de rode draad, zowel in m’n kleding als in m’n interieur. Het jasje van H&M dat ik aanheb had ik nog, de broek en het bloesje heb ik pas geleden bij Vanilia gekocht. Het jasje bleek thuis qua kleur wonderwel bij de broek te passen. Je moet er af en toe even tijd voor vrij maken, maar het is heel verrassend te zien dat je met weinig dingen veel verschillende combinaties kunt maken.”

'Met minder geld kun je er ook goed uitzien'

Keramiste

“Met mijn interieur doe ik precies hetzelfde. Af en toe verander ik eens iets, met kleine aanpassingen maak ik weer nieuwe hoekjes, dan ziet alles er weer heel anders uit. Dat heb ik duidelijk van mijn moeder meegekregen. Ik wilde graag naar de Mode Academie, maar uit praktische overwegingen heb ik toch voor de lerarenopleiding Kunstzinnige Vorming gekozen. Ik heb lang les gegeven en in die tijd ben ik ook begonnen als keramiste. Als het even kan probeer ik naast mijn werk bij De Joffers daar af en toe nog tijd voor vrij te maken.”

Tip

“Koop vooral niet iets omdat het toevallig in de mode is. Kijk heel goed naar jezelf, zoek uit wat bij je past. Je moet je er niet alleen lekker in voelen, het moet ook comfortabel zitten. Anders draag je het niet, of in ieder geval te weinig.”

'Met minder geld kun je er ook goed uitzien'

Ik fotografeerde Marja eerder bij de opening van de expositie van Puck&Hans. Toen viel ze al op door haar smaakvolle outfit, die ze bij Zara kocht.