© Artwork by H5

Mode en Kunst in Parijs: Yves Saint Laurent

Dit jaar is het 60 jaar geleden dat Yves Saint Laurent zijn eerste collectie showde. Ter gelegenheid daarvan heeft de ‘Yves Saint Laurent Foundation’ een bijzondere tentoonstelling georganiseerd, verdeeld over zes (!) musea in Parijs. Het Centre Pompidou, het Musée Art Moderne,  het Louvre, het Musée d’Orsay, het Picasso Museum en het Musée Yves Saint Laurent.

Hieronder een video die een voorproefje laat zien van de voorbereidingen van de tetoonstelling in het Musée d’Orsay.

Kunst en Mode

Het lijkt mij heel bijzonder om in de musea de verschillende ontwerpen van YSL te zien in combinatie met kunstwerken uit het betreffende museum. Ik ben dan ook van plan om er in het voorjaar naartoe te gaan. Het lijkt me heerlijk om deze route te volgen én natuurlijk om weer eens in Parijs rond te wandelen! Het wordt hoog tijd: de laatste keer was in het najaar van 2019! Voor meer informatie en achtergrond verwijs ik graag naar het uitgebreide artikel dat modejournalist Milou van Rossum hierover schreef in NRC.

Bescheiden tentoonstelling

Milou: “Ondanks de zes locaties is Yves Saint Laurent aux musées in feite een bescheiden tentoonstelling; in totaal zijn vijftig kledingstukken opgesteld.Centre Pompidou herbergt de grootste van de zes (deel)exposities, maar de beste locatie om te beginnen is Musée Yves Saint Laurent, gevestigd in de voormalige couturesalon aan de Avenue Marceau. Al was het maar om in de stemming te komen met de tien minuten durende film die daar te zien is, en waarin in vogelvlucht de carrière van de ontwerper wordt doorgenomen.”

“Paris is always a good idea”  ~ Audrey Hepburn

Er is wel enige haast geboden, want deze bijzondere tentoonstellingen zijn nog te zien tot 16 mei 2022. Volgens Audrey Hepburn is Parijs altijd een goed idee; dat ben ik volkomen met haar eens. Maar volgens mij is het voorjaar toch wel de allerbeste tijd om er te zijn. Dus op naar Parijs!

Milou van Rossum tijdens Fashionweek najaar 2019. Foto: MisjaB

Is het de moeite waard?

25-3-2021: Inmiddels heb ik samen met Riëlle Boerland afgelopen week alle exposities in Parijs bezocht. Milou van Rossum’s advies om te beginnen in Musée Yves Saint Laurent aan de Avenue Marceau is een goede tip. Eerlijk gezegd vond ik het heel jammer dat juist op die lokatie maar één kledingstuk te bewonderen was. Verder wel een filmpje en veel mode schetsen. Het allermooiste en meest uitgebreid is inderdaad de expositie in Centre Pompidou. Met die expositie hebben wij ons tripje afgesloten. We hebben er absoluut van genoten, Parijs in het voorjaar met óók nog eens mooi weer is absoluut een aanrader. Daarom al met al zeker de moeite waard!