Mode Icoon Issey Miyake 1938 - 2022

Mode icoon Issey Miyake overleden

Mode icoon Issey Miyake is op 5 augustus 2022 op 84-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Tokio overleden. Miyake is vooral beroemd geworden door zijn collectie Pleats please (plooien alsjeblieft) die hij in 1988 lanceerde. In de media is er de afgelopen week ruim aandacht besteed aan deze ontwerper. Modejournalist Milou van Rossem schrijft in NRC: “Miyake wist met plooien te vernieuwen en leverde Steve Jobs zijn coltrui”. Cécile Narinx in de Volkskrant schrijft: “Japanse meester van eenvoud en innovatie. De Japanse ontwerper Issey Miyake was als 7-jarige getuige van de atoomaanval op Hiroshima. Als volwassene wilde hij daarom vooral dingen maken die vreugde brengen.” In Trouw schrijft modejournalist Els de Baan: “De Japanse ontwerper Issey Miyake wist vanaf de jaren tachtig de westerse modewereld flink op te schudden. Wars van trends ging hij zijn geheel eigen weg.”

Kunstvorm

Het is heel plezierig dat we kunnen profiteren van de kennis van deze mode journalisten, er zijn ongetwijfeld nog veel meer interessante artikelen te vinden. Aan die kennis kan ik niet tippen, maar ik kan wel foto’s van zijn ontwerpen laten zien, dus ik ben mijn archief ‘ingedoken’. Want de afgelopen jaren ben ik veel verschillende ‘Miyake liefhebbers’ tegengekomen, in binnen- en buitenland. Te beginnen in Friesland bij Maria Bongers. Maria: “Ik zie de kleding van Miyake als kunstvorm. Ik kies meestal voor zwart, Een uitzondering qua kleur is dit groene vestje dat ik op de mannenafdeling heb gevonden. Het is heel functioneel, want het is aan twee kanten draagbaar. Toen ik het zag was ik er meteen verliefd op. En de broek die ik erbij draag is echt mijn lievelingsbroek, hier voel ik me altijd heel mooi in.’

Kunstenaar Thea Tolsma uit Amsterdam combineert hier een kort vest met een jas van Miyake. Thea: “Ik heb een paar favoriete ontwerpers, Issey Miyake is er één van. Vandaag draag ik toevallig een kort jasje en een lange jas van zijn hand.”

Tijdloos mooi

Dat de ontwerpen van Miyake tijdloos mooi zijn blijkt uit de reactie van Griet Baeten uit Antwerpen: “Deze rok heb ik al dertig jaar, ik kan ‘m bij veel gelegenheden dragen en is makkelijk te combineren. Ook de top is multifunctioneel en kan dus ook op verschillende manieren gedragen worden. Ik hou ervan dat je met één kledingstuk zoveel mogelijkheden hebt en eindeloos kunt combineren.”

Liefde voor Japan

Miyake heeft niet alleen kleding ontworpen. Ook schoenen, tassen en het beroemde parfum L’Eau d’Issey dat hij in samenwerking met Shiseido uitbracht. Griet: “Deze schoenen zijn ook van Issey Miyake. Ik heb echt een voorliefde voor Japan, de manier van leven, het eten, de ontwerpers en met name Issey Miyake.”

Tassen

Mode Icoon Issey Miyake 1938 - 2022

Dit is Marreke Prins uit Amsterdam. Van haar een cursusje ‘combineren kun je leren’. Marreke houdt van kleur, hoe meer, hoe beter. Dat is in haar interieur te zien, maar ook in haar kleding- en accessoires. Marreke: “Deze groene Miyake tas is m’n nieuwste aanwinst. De gele jas kocht ik in de opruiming bij Zara.”

Mode Icoon Issey Miyake 1938 - 2022

In Parijs zag ik een paar jaar geleden voorafgaand aan een show van Issey Miyake deze dame, volgens mij geheel – inclusief tas – in ‘Miyake’ outfit.

Ook voor mannen

Miyake heeft niet alleen voor vrouwen ontworpen, de mannenlijn Homme Plissé werd in 2013 gelanceerd. Dit is Angelo Flaccavento, modejournalist uit Italië. Ik kom hem steevast tegen bij verschillende shows. Hij is altijd zo aardig om even te poseren, deze foto’s maakte ik in Parijs en Milaan. Zoals je ziet is hij een trouwe Homme Plissé-fan.

 

Ingenieus

Issey Miyake’ s oeuvre bevat dus meer dan geplooide kleding. Dit jasje is er een goed voorbeeld van. Ik kocht het tweedehands bij de toenmalige winkel Vintage Curators van Marije Cnossen. Zij kwam het tegen op een van haar speurtochten in Italië en kocht het met mij in gedachten. Het bleek een schot in de roos! Het is een heel ingenieus model, de stof is op de rug zo geplooid dat het lijkt alsof er een capuchon zit. Een geweldig ontwerp, ik ben er nog steeds heel blij mee!

Mode Icoon Issey Miyake 1938 - 2022

Ben je ook gek op de ontwerpen van Issey Miyake? Stuur een fotootje met korte beschirjving naar misjabeijers@gmail.com, dan kan ik het erbij plaatsen.