Mode illustrator Piet Paris in Museum JAN

Mode illustrator Piet Paris in Museum JAN

Piet Paris (pseudoniem voor Jan ’t Hoen,1962) studeerde in 1988 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem. Zijn illustraties worden al 25 jaar gepubliceerd in vooraanstaande (inter)nationale kranten en modemagazines, zoals Harper’s Bazaar en Elle. Daarnaast geeft hij nog altijd tekenles aan modestudenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Enkele van zijn illustraties sieren mijn ‘inspiratiewandje’ en ik geniet er elke dag van! Ik kreeg deze een paar jaar geleden cadeau bij een abonnement op Harper’s Bazaar. Ik hou erg van de stijl van zijn tekeningen, van zijn vrouwelijke en slanke silhouetten.

Mode illustrator Piet Paris in Museum JAN

 

Etaleren

Op de website van Museum JAN lees ik: “Piet Paris is gefascineerd door ‘esthetiek’ en ‘etaleren’. Net als in zijn tekeningen, zijn de compositie en kleurcombinaties bij het presenteren van mode en design van groot belang. Zo ontwierp hij onder meer illustraties, displays en etalages voor het Amerikaanse warenhuis Saks Fifth Avenue en was driemaal curator van de Arnhemse Mode Biënnale (2005, 2007 en 2009). Met deze unieke kijk op etaleren, cureren en illustreren stelt hij in Museum JAN een bijzondere tentoonstelling samen. Wat hebben glas, tekeningen en mode met elkaar gemeen? Paris ontleedt de designs en brengt ze terug naar verschillende kernwaarden waaronder lijn, vorm, textuur maar ook ‘de ziel’.

Piet Paris Valentina 2022

Niet alleen Piet Paris

“In deze tentoonstelling zijn naast nieuwe en bestaande tekeningen van Piet Paris mode-items te zien van o.a. Viktor & Rolf, Claes Iversen, Spijkers & Spijkers, Benchellal, Ronald van der Kemp, Loïs Brandsen, Schepers & Bosman, Stijn Koks en DIED. Daarnaast worden diverse (glas)kunstwerken uit de collectie van Museum JAN getoond, onder meer van Jan Verschoor, Aleš Vašícek, Stanislav Libensky, Willem Heesen en Ritsue Mishima, die Piet Paris inspireerde tot het maken van nieuwe tekeningen. Modejournalist, presentatrice en auteur Fiona Hering, die zeer bekend is met Piet Paris, verzorgt de tentoonstellingsteksten.”

Museum JAN
Dorpsstraat 50
1182 JEAmstelveen Geopend: dinsdag t/m zondag: 11.00 – 17.00 uur

Deze tentoonstelling is te zien vanaf 8 maart 2023 t/m 18 juni 2023. Ik heb het vast genoteerd in mijn agenda, wie weet treffen we elkaar!

Wil je meer (mode) tentoonstellingen zien dit jaar?  Kijk dan even hier