Modeklassieker: de polkadot

Modeklassieker in beeld

De polkadot van Marimekko

De afgelopen ‘blijf-zoveel-mogelijk-thuis’ weken (in verband met Covid19) heb ik niet gewinkeld, ook niet online (wat ik normaal gesproken ook niet zo vaak doe). De behoefte was niet zo groot, ik heb gemerkt dat het je creativiteit ten goede komt en er daardoor nieuwe combinaties ontstaan. Totdat ik de collectie van Marimekko zag, die in samenwerking met Uniqlo is gemaakt. Ik zag mooie, eenvoudige prints waaronder ook polkadots, een klassieker in modeland. De naam polkadot is ontstaan doordat aan het begin van de 19e eeuw door vrouwen en mannen van volksdansgroepen uit Bohemen de polka werd gedanst. Zij droegen daarbij gestippelde jurken en jasjes en traden op in Europa en later ook in Amerika. Vandaar de naam polkadot.

Minnie Mouse

De print werd in Amerika beroemd door Walt Disney die ervoor zorgde dat de rode polkadotjurk, met bijpassende strik, hét handelsmerk werd van Minnie Mouse. Tijdens de missverkiezing in 1926 droeg de uiteindelijke Miss America een badpak met polkadotprint. Zelfs in de muziek kwam de polkadot terug, denk aan Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini door Bryan Hyland, uitgebracht in 1960. Door de jaren heen duikt het stippenpatroon steeds weer op in de mode, in allerlei varianten, zowel qua kleur als patroon. In Spanje kom je echt overal de rood-witte variant tegen. Gedragen door flamengodanseressen, met jurken zowel in de rood-witte als de zwart-witte variant. En niet te vergeten op de bijpassende schoenen. Deze foto’s maakte ik in Sevilla, heel jammer dat ik zelf niet even geprobeerd heb om met rode hoed en bijpassende jurk op de foto te gaan.

Kunst

Ook in de kunst wordt de polkadot vaak gebruikt. Zoals door de Japanse Yayoi Kusama, die van dit patroon haar handelsmerk heeft gemaakt. Zij wordt daarom ook wel de Princess of Polkadots genoemd. Dit werk van haar  was nog niet zo lang geleden te zien in museum Voorlinden.

Roze

Toen ik de grote roze variant van Marimekko zag was ik verkocht. Ik kon niet kiezen tussen de bloes of het tuniek. Dus bij uitzondering heb ik ze allebei besteld en ik heb er geen spijt van. De bloes heeft iets langere mouwen met een leuke afwerking. Het tuniek (of jurk) is heel comfortabel om te dragen in huis. Maar ook heel geschikt om ermee op stap te gaan. Binnenkort kunnen we misschien weer naar het strand of op een terras iets drinken. Ik ben er in ieder geval klaar voor!

Mijn polkadots

De polkadot is terug, maar eigenlijk nooit weggeweest, ook niet in mijn garderobe. Ik heb alle stippen die ik in mijn kast heb eens even op een rijtje gehangen. Dat is eigenlijk best veel, inclusief drie shawltjes met stippen en zelfs ketting met zwart-witte nopjes. Er ontbreken er nog twee: een zwart coltruitje met grijze stippen en m’n donkerblauw met witte stippen badpak. Helaas, ik bedacht het toen deze foto al gemaakt was.

Modeklassieker: de polkadot

Modeklassieker: de polkadot

Variant

Deze modeklassieker is het ene jaar iets meer zichtbaar dan het andere. Ik ben er heel blij mee, want er valt eindeloos te combineren met deze print. Tot slot nog een dame die ik tijdens een fashion week in Milaan fotografeerde. Zij laat zien hoe fraai het is als de stof maar met enkele ‘dots’ bedrukt is. Dat in combinatie met de ruit, vind ik heel smaakvol.

Ben jij ook een polkadot liefhebber?