Straatfotografie in Parijs

In september tijdens de Fashion Week in Parijs heb ik na afloop van de show van Dries van Noten Brigitte Blonk (1960) en Eveline Keizer (1987) gefotografeerd. Moeder & dochter, die samen hun winkel Mainstreet in Leiden runnen.

Moeder & dochter samen voor werk in Parijs

Brigitte begon meer dan 30 jaar geleden haar eigen winkel in Leiden. Dochter Eveline gaf een jaar of zeven geleden – na afronding van een modeopleiding – te kennen graag samen te werken met haar moeder. Eveline: “Het is soms best pittig, maar we vullen elkaar goed aan en komen er uiteindelijk altijd uit”. Brigitte verkoopt vanaf het begin van haar winkel o.a. kleding van Dries van Noten en was er dan ook al bij toen deze ontwerper jaren geleden zijn eerste shows gaf in Parijs. Ze krijgt er nog steeds een uitnodiging voor. Maar omdat de plaatsen bij de shows zeer beperkt zijn, geeft Brigitte haar uitnodiging de laatste jaren aan Eveline. Na de show gaan ze wel samen naar de showroom van deze – en andere ontwerpers – om in te kopen voor hun winkel.

Moeder & dochter samen voor werk in Parijs

Programma

Als ze in Parijs zijn hebben ze altijd een vol programma. Maar als het enigszins kan maken ze ook tijd om even naar hun favoriete winkels in deze stad te gaan. Uiteraard naar de sfeervolle boutique van Dries van Noten. Een andere favoriet is The Broken Arm. Evelien: “Het is een toffe winkel, geen mega department store, maar ze verkopen merken die ons aanspreken”.

Moeder & dochter samen voor werk in Parijs

Cultuur

Net zoals Brigitte thuis in Leiden graag naar musea gaat, waarbij ze een voorkeur heeft voor Museum De Lakenhal  wil ze ook op cultureel gebied in Parijs graag iets ‘meepakken’. Brigitte: “Het Musée des Arts Décoratifs hebben we nog niet zo lang geleden ontdekt door een tentoonstelling over Dries van Noten. Dit keer zijn we naar Marche et démarche geweest. Een expositie over de geschiedenis van de schoen. Niet alleen in westerse, maar ook in niet westerse culturen. Het is een aanrader! Ook hun vaste collecties, o.a. op het gebied van textiel, mode, meubels en design zijn erg gaaf om eens te zien.”

Lekker eten hoort er natuurlijk ook bij als je in Parijs bent. Evelien: “Onze voorkeur gaat uit naar kleine, niet toeristische, echt Franse restaurantjes. De twee adresjes waar wij vaker naar toe gaan willen we met plezier delen: Les Enfants Rouges en La Pharmacie.”

Kunstkijken

Musée des Arts Décoratifs (MAD)
107, Rue de Rivoli 75001 Parijs
Marche et démarche is nog te zien tot 23 februari 2020.

Winkelen

Dries van Noten 7, Quai Malaquais, 75006 Parijs
The Broken Arm 12, Rue Perrée, 75003 Parijs

Eten

Les Enfants Rouges 9, Rue de Beauce 75003 Parijs
La Pharmacie 22, Rue Jean-Pierre Timbaud 75011 Parijs

Moeder & dochter samen voor werk in Parijs