Moeder & Zoon in Amsterdam: Marjo & Alexander

Moeder & Zoon in Amsterdam: Marjo & Alexander

Marjo van der Linden (1949) heb ik eerder gefotografeerd en geïnterviewd over haar grijze haar. De blogpost Grijs haar heeft maar één nadeel die ik toen maakte wordt nog steeds heel vaak bezocht. Dit keer heb ik haar samen met haar zoon Alexander Tempel (1977) ontmoet en maakte foto’s voor Zin magazine. Ze wonen allebei in Amsterdam, ze hebben veel gedeelde interesses, zoals kunst en literatuur, maar zien elkaar niet iedere dag. Nu zijn ze op weg naar de Akzo Nobel Art Foundation. Het is de – voor iedereen toegankelijke – ‘Kunstruimte’ in het hoofdkantoor van Akzo Nobel, waar een groot deel van de kunstcollectie van dit concern is ondergebracht. Marjo is er onlangs al eens geweest, nu wil ze het heel graag ook aan Alexander laten zien.

Kunst

Alexander is weliswaar afgestudeerd als jurist, maar werkt als zelfstandig marketing- en communicatieadviseur op cultureel gebied. Alexander: “Daarnaast maak ik schilderijen. Ik heb inmiddels meerdere keren geëxposeerd. Ik verkoop o.a. via Galerie Saint Lazare en mijn werk is te zien op Instagram (atelieralexandertempel). Die creatieve kant heb ik van mijn oma. Zij schilderde ook en heeft me veel geleerd en gestimuleerd. Mijn moeder leerde mij om – behalve sociaal zijn en netwerken – beter organiseren en zakelijk te zijn als het nodig is. Wat een ander met een vader overlegt, doe ik met mijn moeder”. De kunstwerken van Alexander zijn net zo kleurrijk als z’n outfit. Hij verstaat duidelijk ook de kunst van het combineren: zijn jasje is van Comme des Garçons, het poloshirt is een Lacoste voor Uniqlo en kocht hij tweedehands.

Moeder & Zoon in Amsterdam: Marjo & Alexander

Mix and match

Ook Marjo houdt van combineren, van het mixen van duurdere merken (jurk French Connection) met iets goedkoops, zoals bIjvoorbeeld de jas en het tasje. Marjo: “Bij Kruidvat staat steevast een rek met verschillende tasjes van rond de 10 euro. Daar neus ik altijd even tussen en vond er ook dit exemplaar, helemaal passend bij m’n jas van de Albert Cuyp markt. De schoenen kocht ik jaren geleden ergen in de 9 straatjes.” Alexander is enig kind en was 15 toen zijn vader overleed. Met z’n drieën reisden ze al veel, nu doen ze dat samen nog steeds. Aan het eind van het jaar maken ze stedentrips.

Kilometers maken

Marjo: ”We zijn meerdere keren in New York geweest, afgelopen jaar waren we twee weken in Lissabon. We genieten allebei van de diversiteit en de energie van zo’n grote stad.” Ze gaan graag naar musea en houden van het ontdekken van nieuwe adressen, met een voorkeur voor plekken die nog niet zo toeristisch zijn en waar voornamelijk locals vertoeven. Ze winkelen ook graag samen, maar meestal niet meer in het buitenland. Marjo: “Dat is heel jammer, het komt omdat het winkelaanbod inmiddels overal hetzelfde is.” Ze reizen ook afzonderlijk van elkaar. Marjo vult aan: “Als ik alleen op pad ga denk ik altijd aan Alexander’s motto: “Kilometers maken, je gezicht laten zien en van het een komt het ander”.

Adressen

Op mijn vraag of ze ook een favoriete tweedehands winkel hebben in Amsterdam noemt Alexander onmiddellijk Penny Lane Vintage Boutique in de Eerste van der Helststraat 11 A. Uiteraard ben ik daar na afloop van het gesprek even gaan kijken. Het is een heel ruime winkel, heerlijk om rond te neuzen. Met een prachtiog aanbod voor vrouwen én mannen met merken als Max Mara, Valentino en Prada. Bovendien heel schappelijk geprijsd! Hun favoriete restaurant in Amsterdam: Café restaurant Fa. Pekelhaaring, in de Van Woustraat 127-129. Daar had ik jammer genoeg geen tijd meer voor. Maar ik betrap me zelf erop dat ik – elke keer dat ik bij Kruidvat langs loop – toch ook even neus bij het tassen rekje. Voor je weet maar nooit….