Moniek Postma maakt sieraden met een herinnering

Sieraden met een herinnering

Op het moment dat je stopt met werken, houdt je creativiteit natuurlijk niet op. Sterker nog: er komt meer tijd vrij, waardoor creativiteit juist weer wordt aangewakkerd. Dat gebeurde in ieder geval ook met  Moniek Postma (1950). Tot een jaar of vier geleden werkte zij als styling director voor het tijdschrift Linda. Zij was er vanaf de oprichting bij betrokken en heeft daarnaast ook het nieuwe kantoorpand van de redactie ingericht. Moniek is dus van alle markten thuis!

Moniek Postma maakt sieraden met een herinnering

Tuinhuis als werkplaats

Moniek woont in Amsterdam in een huis met tuin. Achterin de tuin staat haar domein: een tuinhuisje voorzien van alle gemakken, waar ze zich uren ongestoord kan terugtrekken om sieraden te maken. Het begon met een buurman die als oogarts thuis praktijk hield en daardoor veel gereedschap had. Na zijn overlijden belandde veel daar van én een doos met kleine (voorzet)lenzen (om de oogsterkte te bepalen) in de vuilcontainer. “Dat vond ik erg jammer, ik heb het er allemaal uitgehaald. Ik vond wel dat ik het toen aan de buurman verplicht was om er ook iets mee te gaan doen.”

Moniek Postma maakt sieraden met een herinnering

Michelle Obama

“Voor een ketting gebruik ik twee lenzen, waardoor er ruimte ontstaat om er iets tussen te plaatsen. Door het gebruik van familiekiekjes, borduursels, stukjes (dierbare) stof of een plukje haar, worden het emotionele kettingen. Toen ik ermee begon maakte ik uitsluitend hangers voor vrienden en familie, maar inmiddels is die kring behoorlijk uitgebreid. Een paar jaar geleden werd Michelle Obama geïnterviewd voor Linda. “Op verzoek van de hoofdredacteur maakte ik speciaal voor haar een ketting. Met aan de ene kant een fotootje van Barack met hun kinderen. Aan de andere kant een fotootje van hen samen. De betreffende journaliste mocht de ketting jammer genoeg niet zelf overhandigen, daar stak de security een stokje voor. Als ik beelden zie van Michelle kijk ik toch altijd even of ze toevallig die dag mijn ketting draagt.”

Moniek Postma maakt sieraden met een herinnering

Boortjes en tangetjes

“Op de Vakschool Edelsmeden volg ik een cursus tot edelsmid. De techniek leren is fijn, daar geniet ik van en ik wil graag netjes leren werken. Maar daarna doe ik ermee wat ik wil. Ik doe het tenslotte uitsluitend voor mijn plezier. Ik geniet van het werken met het gereedschap. Met boortjes en tangetjes, van het smeden en steentjes inleggen, ik ben dol op het priegelwerk. Ik snuffel graag op rommelmarkten en vind er altijd dingen die ik kan gebruiken. Zo vond ik onlangs een doosje met heel veel zilverwerk, heel fijne figuurtjes, een soort filigrain. Daar kan ik wel weer iets mee. En ik heb een serie art deco oorbellen gekocht van een voormalig juwelier. De oorbellen zijn verguld en ik bewerk ze door er heel kleine steentjes in te maken. Soms blijven het oorbellen, maar ik heb er ook al een ketting van gemaakt.”

Poppetjes

Moniek maakt ook andere sieraden. Zoals poppetjes van bot en hoorn, waarvoor ze de onderdelen in India laat maken. Het zijn heel grappige, wat lijzige figuurtjes aan een ketting. Elk poppetje krijgt uiteraard een eigen ‘koppie’ met een eigen uitdrukking. Een enkeling kijkt een beetje scheel. Voor een vriendin – een echte fashionista – maakte ze er speciaal eentje met hoed op, hoge hakken in de ene hand en een tasje in de andere. Als een ketting af is, wordt er ook nog een speciale verpakking voor gemaakt. Ook het kistje of doosje waarin het belandt wordt versierd met een fotootje en een kleine versiering. Geloof me: dit zijn kunstwerkjes  op zich!

Moniek Postma maakt sieraden met een herinnering

Moniek Postma maakt sieraden met een herinnering

Waar te koop

“Zo ben ik van het een in het ander gerold. Ik exposeer af en toe en inmiddels heb ik een paar vaste verkooppunten: bij Wolf­ware in de Utrechtsestraat en – voor als je toevallig naar Ibiza gaat –  bij Los Enamorados, het hotel-restaurant van Rozemarijn de Witte en Pierre Traversier. Maar ik verkoop ook op afspraak aan huis. Voor een afspraak kun je het best even een berichtje sturen via Instagram”.

 

 

Ben je geïnteresseerd in meer sieraden? Klik hier