Je kunt niet op twee bruiloften dansen

Keuze

Monika Auch (1955), geboren in Duitsland, studeerde geneeskunde in Amsterdam. Tijdens de vijftien jaar dat ze als arts werkte begon ze ook een studie kunst en textiel aan de Gerrit Rietveld Academie. Sinds 2001 werkt ze als kunstenaar. Monika: “Ik was als kind altijd al creatief bezig. We hadden thuis een Singer naaimachine. Vanaf m’n tiende leerde ik daar al mee te werken. Ik maakte zelf kleding voor m’n Barbie’s, die ik overigens nog steeds heb. Ik heb een keuze moeten maken, een mens kan nou eenmaal niet op 2 bruiloften dansen. Ik heb uiteindelijk voor de kunst gekozen. Onlangs is een werk van mij geselecteerd voor de Triennale in Talinn. Daarnaast werk ik als redacteur voor het blad KM (een tijdschrift over kunstenaars materiaal en technieken) en dit jaar heb in opdracht het boek: ‘Talking Ceramics’ geschreven.”

barbies

Stijl

“Ik herinner me een jurk van van mijn moeder, met een mooi dessin en grote kraag in jaren 50 stijl. Mijn moeder had smaak. Voor mij betekent stijl je eigen smaak volgen.  Ik hou van mooie materialen met oog voor detail. Yamamoto is een van mijn favoriete ontwerpers. Zelf draag ik graag jurken, de jurken van Marithe+Francois Girbaud vond ik geweldig. Helaas bestaat dit merk niet meer. Skinny jeans kunnen mij niet bekoren, net zoals bloemetjes patronen en ik hou ook niet van zwarte kleding.”

Monika: je kunt niet op 2 bruiloften dansen

Schoenen

“Met de huidige schoenen mode ben ik erg blij. Ze staan leuk en je kunt er vooral lekker op lopen. Naaldhakken heb ik nooit gedragen. Ik heb nog wel schoenen van Jan Jansen met een blokhak. Hoe leuk ze ook zijn, ik draag ze toch niet zoveel meer. Dat heeft deels met m’n werk, maar ook met m’n hondje te maken. Szally heet ze, een ‘Jack Parsons’ Jack Russell terrier, dat is het originele model.

Je kunt niet op 2 bruiloften dansen | MisjaB.nl

 

Kwaliteit

“Ik doe lang met kleding, dus koop ik graag goede kwaliteit. Je ziet het aan deze vingerhandschoenen, ik heb ze weer even opgelapt. Dat geldt overigens niet alleen voor m’n kleding. Ik heb ook nog handgemaakte meubels van mijn grootmoeder, van uitstekende kwaliteit. Op mijn beurt geef ik soms ook weer kleding aan mijn dochter door.”

“Mijn jas is een ontwerp van Bitte Kai Rand uit Kopenhagen. Deze jas is gemaakt van een non woven kunststof vezel met een vilten voering. Mijn pet is gemaakt door Mirjam Nuver, de broek en trui zijn van Annette Görtz. De ketting is een ontwerp van Jantje Fleischhut. Mijn bril heb ik nog niet zo lang, die is van Suzy Glam.

Veelzijdig

“Ik ben nieuwsgierig van aard. Ik wil graag weten hoe belangrijk de gevoeligheid en de intelligentie van je handen is. Dat is de reden dat ik in 2013 Stitch your brain ben gestart. Het is een langlopend project en er zijn inmiddels al verschillende exposities in binnen- en buitenland geweest.”

Kortom, Monika is een veelzijdige vrouw, ze is zo stoer als ze eruit ziet!

Monika: je kunt niet op 2 bruiloften dansen

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe berichten? Schrijf je dan in voor mijn tweewekelijkse nieuwsbrief met de beste artikelen.

Pin It on Pinterest

Share This