nederlandse-mode-in-100-kledingstukken-_-misjab-nlimg_5753

Dit zijn wij

In 100 kledingstukken laat Milou van Rossum de Nederlandse mode vanaf de jaren 60 zien. Het zijn de meest in het oog springende voorbeelden, zoals het ‘postjasje’ van Maxima. Het is zo leuk om dit boek te lezen, er zijn vast items bij die je zelf ook hebt gedragen. Ik heb het coljack van King Louie bijvoorbeeld, weliswaar in donkerblauw. Jaren geleden gekocht en heb het nog steeds, een van m’n kleinzoons heeft trouwens dezelfde.

nederlandse-mode-in-100-kledingstukken-_-misjab-nl-img_5755

Nederlandse mode

nederlandse-mode-in-100-kledingstukken-_-misjab-nlimg_5758

Wat te denken van deze naadloze boxershort voor vrouwen van de HEMA. Hollandser kan het niet, wie heeft ‘m niet, ik wel! Wist je trouwens dat Mies Bouwman het broekpak voor vrouwen ‘op de kaart’ heeft gezet? Het was een ontwerp van Dick Holthaus, het werd een rage. Vanaf die tijd werd het broekpak voor vrouwen geaccepteerd. Dit soort feiten en achtergrondinformatie maakt dit boek zo leuk om te lezen. Bekende en iets minder bekende ontwerpen. Van Cora Kemperman tot Jan Taminiau, van Puck&Hans tot HEMA en ontwerper Sies Marjan. Aan de hand van 100 kledingstukken wordt de geschiedenis van de Nederlandse mode van de afgelopen vijftig jaar verteld.

Wat was de aanzet om dit boek te schrijven? 

Milou: “Ik had na bijna 25 jaar schrijven over mode de behoefte een overzicht te maken van wat ik heb zien gebeuren in de Nederlandse mode. Het leek me leuk om dat te doen aan de hand van specifieke kledingstukken, omdat de meeste mensen daar meer herinneringen aan hebben dan aan ontwerpers of merken. Ik heb ervoor gekozen om ‘hoge’ en ‘lage’ mode door elkaar heen te zetten. Juist over alledaagse dingen als Hema-onderbroeken is weinig geschreven. 

Daan Brand heeft alle illustraties gemaakt. Eigenlijk zijn het meer collages. Meestal waren  bestaande foto’s de basis, maar hij heeft ook zelf foto’s en tekeningen gemaakt. Zijn illustraties volgen deels mijn teksten, maar vertellen ook een eigen verhaal. Zijn King-Louievrouw is bijvoorbeeld een beetje onhandig. Dat is iets wat hij zelf ziet in de vrouwen die de gebloemde jurken dragen. Mij was  dat nooit zo opgevallen, misschien omdat ik zelf ook best onhandig ben. Ik heb Daan er meteen nadat het plan ontstond, bij gevraagd. Zonder hem was het een veel minder leuk en mooi boek geworden.”

 

Het boek is uitgegeven door Uitgeverij De Geus en vanaf vandaag te koop.

nederlandse-mode-in-100-kledingstukken-_-misjab-nl-img_5759

Een echte Pauw

 

Binnenkort op mijn blog een interview met Milou van Rossum over haar eigen stijl. Dus, als je op de hoogte wilt blijven?

Schrijf je dan in voor mijn tweewekelijkse nieuwsbrief met de beste artikelen.

[mc4wp_form id=”19136″]